Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul'da Volatilite Sürecek mi?

Borsa İstanbul'da Volatilite Sürecek mi?

Yurt içinde ana gündem artan volatilite ve TL'deki değerlenme ile Borsa İstanbul'da devre kesicileri çalıştıran düşüşler...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü Kabine sonrası yaptığı açıklamalarla başlayan döviz kurlarındaki gerileme sürerken, Borsa İstanbul'da ise haftalar süren ralli son günlerde yerini hızlı düşüşlere bıraktı.   

Küresel tarafta Omicron endişeleri yerini toparlanmaya bırakırken, ABD'de yükseliş, Asya'da telafi, Avrupa'da hafif yukarı yönlü görünüm etkili oluyor.

BİST 100 endeksi düşüşle başladığı gün boyunca negatif seyrini sürdürerek, kayıpla tamamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul

Yurt içinde, dün oynaklığın yüksek seyrettiği Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün iki kez devre keserken, günü de yüzde 7,99 değer kaybıyla 1.892,02 puandan kapattı. 

Kur tarafında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası yaşanan düşüş dün de devam etti. 

Dolar/TL dün 11,1234 ile son bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından günü yüzde 8,3 düşüşle 12,3231 seviyelerinden tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,2950 seviyesinde işlem görüyor.

BİST 100 endeksi güne, düne göre 59,48 puan düşüşle başlarken açılış sonrasında düşüşünü devam ettirse de kurlarda gerilemenin sürmesi ile kayıpları toparladı.

Gün ortasında kayıp oranı yaklaşık yüzde 1 olan endekste günün ikinci yarısında kayıplar artınca devre kesiciler tetiklendi.

Verilen ara sonrasında ise alımların gelmesiyle endekste bir miktar toparlanma görüldü. 

Endeks günü yüzde 4,64 oranında düşüşle 1.804,15 puandan tamamladı.

Yurt dışında durum ne?

Yurt dışında durum ne?

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yeni güne karışık bir seyir ile başladı. 

ABD endekslerine aşağı yönlü bir seyir hakim olurken, Avrupa'da ise ılımlı bir yukarı hareket görüldü

New York Borsası ise güne karışık seyirde başladı.

Gündemde TL vadeli hesaplar

Gündemde TL vadeli hesaplar

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TL tasarruflara ilişkin yeni finansal ürünün detayları da belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni ürünün adının 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' olduğunu açıklarken, üründe gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranının kıyaslanacağı, yüksek olan oran üzerinden hesabın nemalandırılacağı bildirildi. 

Söz konusu üründe stopaj uygulanmayacağı, isteyen her bankanın katılabileceği, hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabileceği de detaylar arasında yer aldı.

Öte yandan dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da ihracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, banka nezdinde ihale yoluyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini bildirdi. Banka ayrıca, döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üzerine TL vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacağını duyurdu.

Teknik görünüm

Teknik görünüm

AA verilerine göre, analistler, yurt içinde ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar ve kur gelişmelerinin yakından izlenmeye devam edileceğini belirterek, borsa tarafında ise yatırımcıların yeniden pozisyonlanması ve kurun dengeye oturması sürecinde oynaklığın yüksek seyrettiğini kaydetti.

Bugün ABD ve İngiltere'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.920 - 1.950 - 2.000 seviyelerinin direnç, 1.790 - 1.750 seviyelerinin de destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın