Görüş Bildir
Haberler
Biz Gideriz Onlar Kalır: Binlerce Yıldır Tarihe Tanıklık Eden Dünyanın En Yaşlı Ağaçları

Biz Gideriz Onlar Kalır: Binlerce Yıldır Tarihe Tanıklık Eden Dünyanın En Yaşlı Ağaçları

R.G.
17.08.2021 - 11:52

Size insanlık tarihi boyunca yaşanan olaylara tanıklık etmiş ağaçların olduğunu söylesek inanır mıydınız? Gerçekten o kadar yaşlı ağaçların olduğuna inanmak güç ama bu ağaçlar gerçek. İşte karşınızda binlerce yıl yaşamış, dünyanın en yaşlı ağaçları!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sarv-e Abarkuh

1. Sarv-e Abarkuh

Sarv-e Abarkuh, 25 metrelik yüksekliğiyle İran'ın önemli kültürel simgelerinden bir tanesi. Tahmini olarak en az 4000 yaşında olan bu ağaç, dünyanın da en yaşlı ağaçları arasında.

2. Porsuk ağacı

2. Porsuk ağacı

Zonguldak'ta bulunan bu ağaç, Anadolu'nun bilinen en yaşlı ağacı ve dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri olarak kabul ediliyor. Porsuk ağacı şu anda tam olarak 4118 yaşında ve herhangi bir sorun olmadıkça 4 bin yıl daha yaşayacağı düşünülüyor.

3. Llangernyw Yew

3. Llangernyw Yew

Llangernyw, Galler'deki Saint Digain Kilisesi'nin bahçesinde bulunan bir porsuk ağacı. Yaşının tahminen 4000 ila 5000 arasında olduğu düşünülen bu ağaç da dünyanın en yaşlı ağaçlarından birisi.

4. Methuselah

4. Methuselah

Dünyanın en yaşlı ağaçlarına ev sahipliği yapan Amerika'da bulunan Methuselah, şu anda 4852 yaşında. 2012 yılına kadar en yaşlı ağaç olarak kabul ediliyordu. Daha sonra kendisinden daha yaşlı ağaçlar keşfedildi.

5. Prometheus

5. Prometheus

Prometheus hala hayatta olan bir ağaç değil. Ancak 1964 yılında ölene kadar, dünyanın en yaşlı ağaçlarından biriydi. Ağacın yaşını belirlemek için örnekler alınırken işler ters gittiği için maalesef ağaç kesildi. Ölmeden önce 4862 ila 4900 yaşları arasında olduğu tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Old Tjikko

6. Old Tjikko

İsveç'te bulunan ve yaklaşık olarak 10.000 yaşında olduğu tahmin edilen Old Tjikko, dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri. Klonal bir ağaç olduğundan kendisini uzun yıllar boyunca yenileyip hayatta kalabiliyor.

7. Jurupa meşesi

7. Jurupa meşesi

Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Jurupa Meşesi tam olarak 13000 yaşında. Aslında Jurupa Meşesi tek bir ağaç değil. Jurupa Meşesi, klon ağaçların oluşturduğu bir koloni diyebiliriz. Kendisini klonlayabilmesi nedeniyle bu kadar uzun süre hayatta kalmayı başardığı düşünülüyor.

8. Pando ağacı

8. Pando ağacı

Yine Amerika'da bulunan, dünyanın en yaşlı ve hâlâ hayatta olan ağacı Pando, tam tamına 80000 yaşında. Evet, neredeyse tüm insanlık tarihine tanıklık etti denilebilir. Bu kadar uzun yaşayabilmesinin nedeni, Jurupa meşesi gibi bir klonal koloni oluşturması.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
20
9
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın