Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Neden Japon Öğrenciler Okullarına Girerken Ayakkabılarını Çıkarıyor?

etiket Neden Japon Öğrenciler Okullarına Girerken Ayakkabılarını Çıkarıyor?

Erkam Evlice
23.03.2016 - 17:33

Önce şöyle soralım: Kaçımız evlere girerken ayakkabılarını çıkarmıyor?

Türkiye'de yazılı olmayan bir kural gibidir bu. İstisnalar dışında, evlere girerken ayakkabılar çıkarılır. İnsanlar bu eylemle son derece barışıktır. Her hanede terlik bulabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayakkabıların çıkarıldığı bir başka ülke de Japonya.

Ayakkabıların çıkarıldığı bir başka ülke de Japonya.

Tabii onlarda durum çok daha yaygın ve geniş ölçekli bir kullanıma sahip.

Tabii onlarda durum çok daha yaygın ve geniş ölçekli bir kullanıma sahip.

Mesela öğrenciler okullara girerken ayakkabılarını çıkarıyor, vatandaşlar kamu binalarına girerken ayakkabılarını çıkarıyor, insanlar evlere girip çıkarken zaten ayakkabılarını çıkarıyor.

Peki ayakkabı çıkarmak onlar için neden bu kadar önemli?

Peki ayakkabı çıkarmak onlar için neden bu kadar önemli?

Bunun farklı sebepleri var...

#1 Sorumluluk ve saygı

#1 Sorumluluk ve saygı

Öğrencilerin okullara girerken ayakkabılarını çıkardıklarını söylemiştik. Bunun ilk sebebi tahmin edebileceğiniz gibi temizliği sağlamak. Fakat bu kadar basit değil tabii.

Bu sayede öğrenciler okulu temiz tutma konusunda önemli bir katkı sağlamış oluyorlar. Bu yüzden Japonya'daki okullarda hademe bulunmuyor. Çünkü bu şekilde her öğrenci bir hademe oluyor ve okulun temizliğinden bizzat sorumlu oluyor.

#2 Eşitlik ve adalet

#2 Eşitlik ve adalet

Okullarda hademe yok dedik. Bunun bir başka önemli boyutu da, öğrencilerin eşit olması. Onların alt seviyesinde çalışan ve onlar için çalışan birilerinin olduğu fikri, eşitliğe aykırı bulunuyor ve bu yüzden hademe uygulamasından kaçınılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayakkabılar çıkarıldığında giyilen iç mekan ayakkabılarına uwagutsu adı veriliyor. Yumuşak tabanlı bu ayakkabılar hem temizlik, hem de eşitlik açısından önemli. Çünkü uwagutsu'lar ufak detaylar dışında birbirinin aynısı. Üstelik kışın ayakları sıcak tutabilen bir yapıya sahip.

Üniformanın zorunlu olduğunu da ekleyelim. Eşitliğin ve takım bilincinin artırılması, zaman kayıplarının önlenmesi bu uygulamanın temel motivasyonu oluşturuyor. Serbest giyim esnasında ortaya çıkabilecek eşitsiz tavrın bütünlük bilincine zarar verebileceğini düşünüyorlar.

#3 Mahremiyet ve kişisel alan

#3 Mahremiyet ve kişisel alan

Okula girerken çıkarılan ayakkabılar getabako adı verilen özel bölmelere koyuluyor. Bu özel bölmeler aynı zamanda öğrencilerin kişisel bölgesi. 

Japonya'da kilitli dolap gibi çözümlere ihtiyaç yok. Öğrenciler kişisel eşyalarını bu gözlere koyuyor. Öğrencilere bırakılan notlar ya da diğer kağıtlar da başkaları tarafından bu gözlere bırakılıyor. Böylece mahremiyet ve kişisel alan, herhangi bir güvenlik önlemine ihtiyaç duyulmadan tesis edilmiş oluyor.

Japonya, sadece ülkemizde değil, dünya genelinde parmakla gösterilen toplumlardan biri.

Japonya, sadece ülkemizde değil, dünya genelinde parmakla gösterilen toplumlardan biri.

Onlar gibi olabilmek, kültürü bu seviyede muhafaza edebilirken aynı zamanda bu denli sağlıklı bir modernleşme gerçekleştirebilmek her toplumun harcı olmadı. Bu yüzden Japonya, daha bir kaç yüzyıl örnek olarak görülmeye devam edecek gibi görünüyor. En ufak bir ayakkabı uygulamasının ardındaki felsefeleri dahi bunun bir göstergesi değil mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1534
373
74
21
17
16
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kayzer Soze

Biz kafir, ateist, putperest Japonlara benzemeyiz, biz %99,9`u Müslüman bir toplumuz, namaz kılan oruç tutan yöneticilerimiz var. Bu halk dinine bağlıdır, bi... Devamını Gör

Nihansu Oguz

igrenç ve cahil bir akpli oldugun için senden igeniyorum rica edicem şurdan defol

Therewasauser

Biz çıkartsak kokudan şehri boşaltırlar

Ciri

Biz sıralara basıyok ayakkabıyla.