Görüş Bildir
Haberler
Bilim Kurulu Üyeleri Salgında Gelinen Son Noktayı Yorumladı: 'Rakamlar Ümit Veriyor'

Bilim Kurulu Üyeleri Salgında Gelinen Son Noktayı Yorumladı: 'Rakamlar Ümit Veriyor'

Türkiye'de dün ilk kez iyileşen hasta sayısı yeni vaka sayısını geçti. Bilim Kurulu üyeleri salgında gelinen son noktayı değerlendirdi. Yaşanan gelişmenin ümit verici olduğunu belirten kurul üyeleri, henüz zirve noktaya ulaşılmadığını, tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğini belirtti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün açıklanan koronavirüs verilerine göre, ilk kez iyileşenlerin sayısı günlük vaka sayısını geçti. Dün 3.122 yeni vaka tespit edilirken 3.246 kişi iyileşti.

Haberin detayları 👇

Prof. Dr. Özlü: "Türkiye salgında iniş dönemine girdi"

NTV canlı yayınına katılan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Tevfik Özlü, son verileri değerlendirdi. Özlü, şunları söyledi:

 'Gördüğümüz kadarıyla artık Türkiye salgında iniş dönemine girdi. Tabi tek günlük veri ile değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir. Önümüzdeki günlerdeki trende de bakmak lazım. Ama genel itibariyle piki tamamlamış görünüyoruz. 11 Nisan'da 5 bini aşkın vaka ile en yüksek sayıyı gördük. Ondan sonra durağanlaşma ardından da düşüş başladı. Bu sevindirici çünkü Avrupa ülkeleri bu trendi yakalamaları 12 hafta sürdü. Bize ise 5-6 haftada bunu yakalamış olduk. Daha az kayıpla, daha az hasarlar salgını yönetiyoruz. Umarım bu gevşemeye neden olmaz. Bu gelişmeler sonrası gevşeme olursa bu eğri yukarı doğru tırmanışa geçebilir. Dikkatli olmamız gerekiyor. Tedbirlere uymamız gerekiyor. Bugün veriler çok daha umut verici, çok daha sevindirici.'

Prof. Dr. Yamanel: "Ortaya çıkan rakamlar ümit verici"

Prof. Dr. Yamanel: "Ortaya çıkan rakamlar ümit verici"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel ise verileri Sabah gazetesine değerlendirdi:

'Hasta sayılarının düşmesi ümit verici. Bir hafta bu süreci iyi gözlemlemek lazım. Önceki gün ve dün ortaya çıkan rakamları sabit tutarsak yakaladık demektir. Sağlık Bakanlığı, bu süreci özellikle yoğun bakım sürecinde çok iyi yönetiyor. Evde kalmaya, sosyal mesafeye ve el hijyenine daha çok dikkat etmemiz lazım. Kırılmayı yakaladığımızı ümit ediyorum. Böyle giderse bayramdan sonra biteceğini düşünüyorum. Tedavi ve tedbirlerle birlikte ortaya çıkan rakamlar ümit verici ve anlamlı.'

Prof. Dr. Çelik: "Henüz pik yapmadık"

Prof. Dr. Çelik: "Henüz pik yapmadık"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik İHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Çelik, vaka sayılarının düşük seviyede olduğunu ve bunun ümit verici olduğunu kaydetti. Bunda en önemli etkenin sokağa çıkma kısıtlamasının olduğunu belirten Çelik şunları anlattı:

'Her gün takip ediyoruz diğer ülkelerin rakamlarını. Amerika şu anda en fazla hasta sayısına ve ölüm oranına sahip ülke olarak gözüküyor. Tüm vakaların yüzde 31'i civarında Amerika'ya ait. Bu ciddi bir rakam. Türkiye 7'nci sırada şu anda. Türkiye'nin hem milyondaki vaka sayısı hem de milyondaki ölüm sayısı açısından bu ilk 7 ülke arasında en iyi olduğunu görüyoruz. Beklenen artış normal, zaten yedi günde iki katına çıkmasını bekliyorduk rakamların. Böyle giderse haftada bir iki katına çıkması normal gözüküyor. Ama bizim vaka sayımızın bu hafta biz ikiye katlamasından daha düşük seviyede olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ümit verici, yapılan bu sokağa çıkma kısıtlaması önlemlerinin oldukça işe yaradığını görmekteyiz.'

Hastalığın ne zaman pik yapacağını sorulması üzerine Prof. Dr. Çelik, 'Daha öncede belirttiğim üzere Haziran gibi düşünüyoruz. Bunun bilimsel kanıtı yok, öngörümüz bu şekilde. Haziran gibi bitmesini öngörüyorum. Pik yaptık mı Türkiye'de? Henüz yapmadık. Pik yapmak için henüz 1-2 hafta olduğu kanısındayım. Umarım insanlarımız önlemlere uyarlar. Bu süreci yayvan bir şekilde geçirmiş oluruz. Hem hastalık iş gücümüz artmamış olur' şeklinde konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
10
7
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
alp alper

her hafta,1-2 haftaya görürüz diyorlar ne bitmez 1-2 haftaymış

Resho

Yerli arabaya döndü iş habire 1-2 hafta süreç uzuyor hadi bakalım...