Görüş Bildir
Haberler
Bebek Taşıma Şeklinden Anneler Gününe: Farklı Ülke ve Kültürlere Göre Değişen Annelik Kavramı

Bebek Taşıma Şeklinden Anneler Gününe: Farklı Ülke ve Kültürlere Göre Değişen Annelik Kavramı

Arya Genç
26.02.2023 - 08:55

Bebekler kendilerine bakma yeteneği olmadan doğarlar ve güvenlik, beslenme ve duygusal bağ için en çok annelerine güvenirler. Ancak annelerin, çocuklarına ilgi ve sevgi vermek dışında, ailelerini ve topluluklarını desteklemek için çalışmak gibi sorumlulukları da vardır. 

Bu taleplerle aynı anda başa çıkabilmek için anneler tarih boyunca ve kültürler arasında çeşitli çözümler geliştirdiler. Bu yüzden anneler takdirimizi sonuna kadar hak ediyor. Bebeklerini taşıma şekillerinden Anneler Günü'nde neler yapıldığına kadar, farklı ülkelerdeki ve kültürlerdeki anne kavramına birlikte bakalım...👇

Kaynak: https://brightside.me/wonder-curiosit...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gine-Bissau Cumhuriyeti:

Gine-Bissau Cumhuriyeti:

Afrika'nın bazı kabilelerinde anneler bebeklerini 'kanga' adı verilen renkli şallarla taşırlar. Anneler, bebeklerini bu örtülerle vücutlarının etrafına sararak, ardından göğüslerinin üzerinde yuvarlayarak ve bebeği sabitlemek için uçlarını bağlayarak taşımak için kullanırlar. 

Bebek yürüyecek kadar büyüdüğünde, 'kangalar' önlük veya havlu gibi başka kullanımlar için yeniden kullanılabilir.

Anneler günü kutlanmasa da birçok bebeği hayata getiren ve koruyup kollayan annelere değer verildiği kesin.

Mozambik:

Mozambik:

Mozambik'te anneler, bebeklerini 'kapulana' adı verilen bir bezle/şalla taşıyorlar. Etek, duvak veya şal olarak giyilebilen bu çok yönlü kumaş, bebeği tutmak için askı olarak kullanılabileceği gibi eşya taşımak için de kullanılabiliyor.

Capulana'nın Hindistan'dan geldiği ve ticaret yollarıyla Afrika'ya getirildiği söyleniyor. Bu çok renkli şallar, yeni annelere hediye olarak da veriliyor.

Mozambik de Anneler Günü'nün kutlanmadığı yerlerden.

Çin:

Çin:

Çin'de anneliğin benzersiz yönlerinden biri 'zuò yuè zi' uygulamasıdır. Bu gelenek, anne ve yeni doğan bebeğin sağlığını korumak için, doğumdan sonraki ilk bir ay hastanede ya da evde kalmasını içerir.

Bu süre zarfında anne katı diyet kısıtlamalarına uyar ve annenin saçını yıkamasına veya duş almasına izin verilmez. Bu uygulama, doğum sonrası iyileşme ile ilgili geleneksel Çin inançlarına dayanmaktadır ve bugün hala yaygın olarak uygulanmaktadır.

Anneler Günü ise resmi olarak 2 Nisan'da, annesi eski bir Çinli filozof olan Mencius'un doğum gününde karanfil ve zambaklarla kutlanır.

Peru:

Peru:

Peru'da anneler günü o kadar önemlidir ki 1 hafta boyunca kutlamalar yapılır. Aileler, etkinlikler, kültürel faaliyetler için bir araya gelirler ve müze ve festivallere ücretsiz girebilirler. Çocuklar, annelerine karşı olan takdirlerini hediyeler, çiçekler ve şiirlerle gösterirler. 

Etkinlikler, ölen annelerin mezar ziyaretlerini, çiçekler ve balonlar götürmelerini de içerir. Anne sevgisi ve bağının bir hafta boyunca kutlanması.

İtalya:

İtalya:

İtalya'da da önemli olan Anneler Günü, Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan 'La Festa della Mamma 'olarak bilinir. Kutlamalar basittir ve tipik olarak aile üyelerinin bir araya gelir, küçük hediyeler, taze çiçekler ve el yazısıyla yazılmış şiirler verilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nepal:

Nepal:

Dünyanın dört bir yanındaki annelerin bebeklerini taşımalarının bir başka yolu da, daha ağır olsa da sepetleri kullanmaktır. Nepal'de annelerin küçük çocuklarını, başlarına bağlanan hasır sepetlerde taşıması yaygındır.

Nepal'e özgü bir diğer detay ise birçok seremoniyi içeren, 'Mata Tirtha Aunsi' olarak kutlanan Anneler Günü'dür. İnsanlar annelerine özel şekerler ve kıyafetler hediye ederler. Bu sayede sevgi, saygı ve bağlılıklarını sunduklarına inanılır.

İsveç:

İsveç:

İsveç'te Anneler Günü, Mayıs ayının son Pazar günü kutlanır. 1919'da kabul edilen geleneklere göre Anneler Günü, İsveç bayrağını dalgalandırmak, yatakta kahvaltı hazırlamak, el yapımı kartlar yapmak, yabani nergis toplamak ve dışarıda vakit geçirmek gibi aktiviteleri içerir ve annelere özel bir şarkı söylenir.

Ermenistan:

Ermenistan:

Ermenistan'da 8 Mart'tan 7 Nisan'a kadar olan dönem, kadınların güzelliğinin ve kadınlığının özel bir ilgi ve sevgiyle kutlandığı 'kadınlar ayı' olarak anılır. 

Bayramlarda ve Anneler Günü'nde özellikle kadınların yüceltilmeyi hak ettiği kabul edilmektedir.

Japonya:

Japonya:

Anneler Günü, Japonya'da da kutlamalar çiçeklerle geçen özel bir gün. Özellikle Japon kültüründe kırmızı karanfiller, bir annenin saflığını, tatlılığını ve dayanıklılığını ifade ediyor bu nedenle de annelere verilen hediyeler arasında. 

Ayrıca bu gün, Japonya'daki restoranların, alışveriş merkezlerinin ve dükkanların en kalabalık olduğu günlerden biri

Etiyopya

Etiyopya

Sonbaharın başlarında yağmur mevsiminin sonunda kutlanan 'Antrosht Festivali',  Anneler Günü olarak kutlanır. Hava iyice açıldıktan sonra, her yerden aile üyeleri büyük bir yemek ve kutlama için bir araya gelirler.

Birlikte, aile kahramanlarının hikayelerini anlatan şarkılar söyler ve dans ederler.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın