Görüş Bildir
Haberler
Atom Bombası Hangi Savaşta Kullanılmıştır?

Atom Bombası Hangi Savaşta Kullanılmıştır?

Elif Ateş
03.12.2021 - 11:32

Etkisi oldukça fazla olan atom bombaları, bir nükleer silah çeşididir. Bu silahların kullanıldığı savaşlara, nükleer savaşlar denir. Kullanıldığı andan itibaren kısa bir süre içerinde çok geniş bir alanı etkiler. Diğer nükleer silahlarına göre etkileri ise oldukça yüksektir. Direkt olarak yok etme gücüne sahip, ender görülen silahlardır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak pek çok soruna yol açar.  Patlama sırasında yayılan radyasyonlar ileri ki dönemlerde kanser gibi hastalıkların oluşmasında büyük rol oynar. Tarihte sadece bir savaşın içinde iki defa kullanılmıştır. Bu savaştan yıllar sonra, Birleşmiş Milletler tarafından nükleer silahların kullanımı yasaklanmıştır. Peki, atom bombası hangi savaşta kullanılmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Atom bombaları en zarar verici silahların başında gelir. Sadece 1 megatonluk atom bombası bir kenti yok edebilme gücüne sahiptir. Kullanıldıktan sonra patlamanın etkisiyle oldukça fazla bir miktarda enerji meydana gelir. Bu enerji, çevreye ısı ve ışık şeklinde yayılır. Aynı zamanda sıcaklık derecesi de bir anda tavan seviyeye ulaşır. Atom bombasının düştüğü noktadan 3 kilometreye kadar uzaklıkta olan hayvan, insan , bitki gibi her türlü canlı karbona dönüşür. Ayrıca rüzgarın şiddeti de artar. Etrafta olan her yapı, eşya rüzgarın etkisiyle yanmaya başlar. 5 kilometre ötede bulunan insanlarda bundan etkilenebilir. Atom bombası etkisini sadece atıldığı zaman göstermez. Oluşan radyasyon genlere geçerek, sonradan doğan çocuklarda çeşitli hastalıklara sebep olur. Atom bombasının kullanıldığı savaş ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Atom Bombası Hangi Savaşta Kullanılmıştır?

Atom Bombası Hangi Savaşta Kullanılmıştır?

II. Dünya Savaşı sırasında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oahu adasında bulunan Pearl Harbor limanındaki askeri üsse saldırdı. Beklenmeyen bu saldırıda birçok insan hayatını kaybetti. O zamana kadar II. Dünya Savaşı'na katılmamış olan Amerika, bu saldırıdan sonra savaşa katılma kararı aldı. Mihver ittifakında bulunan Japonya ve Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer büyük güçler için tehdit oluşturmaktaydı. Bunun nedeni ise Almanya'nın bir nükleer silah yapımına başladığı söylentileriydi. Bundan dolayı Amerika 1942 yılında güçlü bir nükleer silah çalışmasına başladı.

Amerika, Pearl Harbor saldırısının intikamını almak için 1945 yılında Japonya'nın büyük şehirlerine saldırmaya başladı. Özellikle Japonya'nın güneyinde bulunan Okinawa adasında, Amerikan ve Japon askerleri arasında çetin bir mücadele başladı. Bu adada her iki devletten birçok asker hayatını kaybetti. 12 bin askerini kaybeden Amerika daha da hırslandı ve atom bombasının yapımını bitirdi. Amerika, normalde bu atom bombasını Almanya için hazırlıyordu. Ancak Almanya 1945 yılında savaşta yenildi. Bunun üzerine Amerika atom bombasını Japonya'da kullanmaya karar verdi. Birçok devlet Japonya'yı teslim olması için çağrılarda bulundu. Ancak Japonya teslim olmadı.

Amerika Birleşik Devletleri, 6 Ağustos 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima şehrine atom bombasını attı. Little Boy adını verdiği bu bomba, atıldığı andan itibaren birçok insanın ve canlının ölümüne yol açtı. Japonya bu saldırıdan sonra da teslim olmadı. 8 Ağustos 1945 yılında ise Fat Man adını verdikleri ikinci atom bombası atıldı. Japonya'nın Nagazaki şehrine atılan bu bomba ile 40 bine yakın insan hayatını kaybetti. II. Dünya Savaşı'nda atılan atom bombasının etkileri ise halen daha sürmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
physicist

Heves kırmak istemezdim fakat bu ne böyle? 6. sınıf fen bilgisi sunumu, ödevi falan mı? Evet çaba var fakat daha gidecek de çok yol var gibi geliyor bana.