Görüş Bildir
Haberler
Atom Bombasının Etkileri Nelerdir?

Atom Bombasının Etkileri Nelerdir?

Elif Ateş
13.09.2021 - 11:40

II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine iki atom bombası attı. Bu saldırı dünya tarihinde gerçekleşen tek nükleer saldırı olarak kayıtlara geçmiştir. Atom bombası ile Hiroşima'da 140.000, Nagasaki şehrinde ise 80.000 kişi hayatını kaybetti. Uranyum- 235 tipi atom bombasına Little Boy adı verilmiş ve Hiroşima'ya atılmıştır. Nagasaki şehrine ise Plütonyum- 239 tipi Fat Man adını verdikleri bir atom bombası atılmıştır. Buraya atılan atom bombası diğerine nazaran daha güçlü yıkıcı bir etkiye sahiptir. Peki atom bombasının etkileri nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nükleer savaşlar, nükleer silahların kullanıldığı savaşlardır. Bu savaşlar kısa bir zamanda oldukça geniş alanlara zarar verme özelliğine sahiptir. Diğerlerine göre fiziksel etkileri ise yüzyıllar boyunca sürebilir. Bu etkiler ise birden fazla parametreye göre değişiklik gösterir. Bombanın cinsi, patladığı yerden yüksekliği ve hava koşulları insanlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Eğer bomba yerde patlarsa toprak enerjisinin bir kısmını alır, ne kadar yüksekte patlarsa vereceği zararda o kadar fazla olur. Birçok insanın katledilmesine neden olan atom bombası hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

ATOM BOMBASININ ETKİLERİ NELERDİR?

Atom bombası oldukça etkili bir nükleer silahtır. Bir şehrin ortasına düşen 1 megatonluk atom bombası bütün şehri yok edebilme gücüne sahiptir. Patlamanın etkisiyle yüksek miktarda enerji ortaya çıkar. Bu enerji ise ısı ve ışık şeklinde kendini gösterir, sıcaklık aşırı derecede yükselir. Bu sıcaklık milyonlarca dereceye ulaşır. Bombanın düştüğü yerden 3 kilometre kadar uzakta olan tüm canlılar rüzgarın etkisiyle karbona dönüşerek ölür. Patlamanın olduğu yerden 5 kilometreye kadar olan yerlerde ise rüzgarın hızı daha da artar. Rüzgarla birlikte insanların kıyafetleri tutuşarak yanmaya başlar ve ciltte ciddi yanıklar meydana gelir.

Merkezden 12 kilometreye yakın uzaklaştıkça rüzgarın hızında artışlar yaşanır. Bu artışla birlikte radyasyon seviyesi oldukça yükselir. İnsanlar üzerinde yanıklar oluşur ve radyo aktif serpintinin etkisiyle kör olurlar. Işığın yaydığı ısı tüm yapıları eriterek birbirine karıştırır. Bu ısı canlı ve cansız olan her şeyi buharlaştırır ve ortada sadece atomik gölge kalır.

Atom bombasıyla ortaya çıkan radyasyonun etkileri, uzun yıllar boyunca sürmektedir. Bu radyasyon genlere girerek doğan çocuklarda birçok genetik mutasyonlar ve kanser gibi çeşitli hastalıklar ortaya çıkarmıştır. Radyasyonun etkisiyle mide ve kolon kanseri gibi kanser türlerinin görülme yaşı oldukça düşmüştür. Japonya'ya atılan atom bombasına maruz kalmış çocuklarda zeka geriliği görülmüştür. Ayrıca mikrosefali de denilen bebeğin kafasının normalden küçük olması oldukça sık görülen bozukluklardır. Sadece insanlara değil doğaya da oldukça zarar vermiştir. Etki ettiği bölgede uzun yıllarca radyasyon bulunur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
9
9
4
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın