Görüş Bildir
Haberler
Atalay'dan Aday Adaylarına Uyarı: 'Başvurularınız İşlem Görmeyecek'

Atalay'dan Aday Adaylarına Uyarı: 'Başvurularınız İşlem Görmeyecek'

Caner
11.02.2015 - 18:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay, 'Belediye ve il genel meclislerinden az da olsa istifa var. Partimize aday adaylığı için başvurmasınlar. Başvuruları işlem görmeyecek' dedi.

ANKARA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Partide daha önce alınan ilke kararını anımsatan bir gazetecinin, milletvekili aday adaylığı için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Mehmet Özhaseki'nin aday olup olamayacağı sorusu üzerine Atalay, 'Çok istisnai durum olabilir ve bunların istisnai durumluğuna şimdi karar verilmemiş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımıza aday olurken bu söylenmiş, dolayısıyla şu anda da o söz yerine getiriliyor' ifadesini kullandı.

Bu istisnanın bir veya ikiyi geçmeyeceğini belirten Atalay, 'Ama genel merkezin, genel başkanın takdiridir bu. Genel ilkeyi ben söylüyorum. Genel ilkede onun dışında istisna olmaz. Yüksek Seçim Kurulu kararı değil, bunların partimizin kararıdır. Tabii onu da hatırlatmak isterim. Bunlar iç mekanizmamızda alınan kararlar' diye konuştu.

'Başçı'nın lojmanını boşaltması'

' Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın lojmanını boşaltması ve partiniz içinden ona yönelik istifa çağrıları çerçevesinde dolardaki yükselişi değerlendirebilir misiniz?' sorusu üzerine Atalay, bu konularda direkt bir bilgisinin olmadığını, lojmanla ilgili konuyu da basından takip ettiğini söyledi.

Parti içinde bu tür şeylerin konuşulabileceğini, insanların düşüncelerini söyleyebileceğini belirten Beşir Atalay, 'Ama kurumlarımız kendi ilkeleri çerçevesinde çalışır. Ben doğrusu Merkez Bankası Başkanımızı, başkan olmadan çok önce, akademik hayattan, hayatın diğer kesimlerinden tanırım. Kendisine çok güvenirim ve çok başarılı da bir Merkez Bankası Başkanlığı yapıyor diye görüyorum. Benim değerlendirmem budur' dedi.

Atalay, ekonominin kurallarına, alınan kararlara ve faiz tartışmalarına burada girmek istemediğini belirtti.

Aday adaylık başvuruları

''Adaylar arasında gayrimüslim vatandaşlara da yer verilecek mi?'' sorusuna karşılık Atalay, aday adaylık başvurularının bugün başladığını, adaylıkla ilgili kararın verilebilmesi için önlerinde uzun bir takvim olduğunu ifade etti.

Beşir Atalay, 7 Nisan'a kadar aday tespiti çalışmalarının süreceğini belirterek, partinin geniş vatandaş kesimlerini kuşatıcı aday tespit çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Atalay, 'Bunları çok dikkatli yaparız. Seçim kampanyalarımız çok iyi yürür. Mutfağımız iyi çalışır. Stratejiyi iyi çalışırız. Dolayısıyla bu çalışmalar içinde bu söylediğiniz de dahil hepsi değerlendirilecektir' diye konuştu.

'Milletvekilliği aday adaylığı için kamu kesiminden istifaların çok olduğu' konusunu da değerlendiren Atalay, 'AK Parti olarak vatandaşlarımızın bizden aday aday olmasından memnun oluruz. Ne kadar çok olursa da o kadar memnun oluruz. Alternatifimiz çok olur' dedi.

Seçimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, 'İnsanları sınırlamamak lazım. Eğer içinde siyaset yapmak, siyasete girmek arzusu olan varsa bu seçim öncesi bir fırsattır. Siyaseti çok kutlu, çok özel bir alan görüyorum. Vatandaşlarımızın seçime ve adaylığa ilgisini de çok sevindirici görüyorum' diye konuştu.

Atalay, 'Hakan Fidan'ın aday adaylığı için istifası tartışıldı. Bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, 'Tartışmalara girmem. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın bu konudaki düşüncelerini değerlendirmem. O polemiğe bizim girmemiz yanlış olur. Daha doğrusu girersek polemik olur' değerlendirmesinde bulundu.

MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Fidan ile uzun süre birlikte çalıştıklarını hatırlatan Atalay, 'İlk defa TİKA'ya göreve, 2003 yılında devlet bakanı iken getirmişti. Daha sonra Çözüm Süreci ve bu görevinde de işbirliği yaptık. Çok değerli, başarılı bir arkadaşımızdır. Ülkemizin iyi yetiştirdiği bir arkadaşımızdır' dedi.

Milletvekilliği aday adaylığı başvuruları başladı

Partilerine, milletvekilliği aday adaylığı başvurularının ise bugün sabahtan itibaren başladığını belirten Atalay, bunun 20 Şubat saat 19.00'a kadar devam edeceğini söyledi.

Aday adaylarının, başvurularını il başkanlıklarına ve genel merkeze sunabileceklerini veya bulundukları yerden başka bir yer için başvuruda bulunabileceklerini ifade eden Atalay, bir kolaylık ve esneklik olması için dün MYK'da bu konuda karar alındığını kaydetti.

Başvuru formunun, AK Parti'nin internet adresinden alınabileceğini, ayrıca parti teşkilatlarından da bunun temin edilebileceğini ifade eden Atalay, erkek adaylar için 5 bin lira, kadın adaylar için 2 bin 500 lira alınacağını, engelli vatandaşlardan ise engellilik belgesiyle başvuru yaptıkları takdirde herhangi bir başvuru bedeli alınmayacağını aktardı.

Daha önce MYK'da alınan ilke kararını anımsatan Atalay, parti teşkilatları mensuplarının, belediye başkanlarının, belediye ve il genel meclislerinden partililerin istifa etmemelerinin duyurulduğunu hatırlattı.

Beşir Atalay, şunları kaydetti:

'Kulağımıza gelen, teşkilatlarımızdan ve yerel yönetimlerden, yani belediye ve il genel meclislerinden azda olsa istifa var. O mensuplarımıza bir defa daha duyuruyoruz buradan: Hiç başvuru yapmasınlar. Yani partimize aday adaylığı için başvuruda bulunmasınlar. Çünkü onların başvuruları işlem görmeyecek. Önceden bu ilke kararımızı duyurduğumuz için şimdi de duyuruyoruz. Bu önemlidir. Hem gereksiz yere ödemede bulunacaklar, hem meşakkate girecekler. Dolayısıyla eğer istifa eden varsa il genel meclislerinden, belediye meclislerinden, belediye başkanlıklarından ve parti teşkilatlarımızdan, aday adaylığı için partimize başvuruda bulunmasınlar.'

'Şehrin görüşünü alacağız'

Aday adaylığı sürecinde, aday tespitine ilişkin, MYK toplantısında aldıkları kararlara değinen Atalay, partilerinin aday tespiti sürecinde bütün seçim çevrelerinde, 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında teşkilat temayül yoklaması yapılacağını söyledi.

Bu kapsamda yeni bir karar aldıklarını aktaran Atalay, şöyle devam etti:

'Her seçim çevresinde aday tespitinde ildeki sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü alacağız. Yani bir anlamda şehrin görüşünü alacağız. Kanaat önderlerinin görüşünü alacağız. Bunun için formatı henüz belirlemiş değiliz. Belki bir sandık koyacağız yine bir yere ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimize, başkanlarına ve ildeki kanaat önderlerine, her ille ilgili, o konuda elimizde tespitler var, her seçim çevresiyle ilgili diyeceğiz ki 'İsteyenler gelsin bizim AK Parti'den kimin o ilde, o seçim çevresinde aday olacağıyla ilgili düşüncesi varsa onu belirtsin.' Bir form olacak. Gelip onu işaretleyip sandığa atacak. Bir şekilde bunun formatı çalışılıyor. Ama seçim döneminde, seçim öncesi adaylarımızı belirlerken, o şehrin daha ileri şekilde görüşlerini bu şekilde almayı planladık.'

Bunun dışında, bütün seçim çevrelerinde ayrı ayrı, iyi kamuoyu yoklamaları yapacaklarını belirten Atalay, burada aday adaylarını soracaklarını anlattı.

Atalay, 'Dolayısıyla adaylarımızı merkez yoklamasıyla belirliyoruz. Ama bu kararımızı verirken bütün yöntemleri kullanacağız. Yani şehrin, teşkilatlarımızın ve o seçim bölgesindeki bütün vatandaşlarımızın bu konudaki görüşlerini almak için azami çabayı sarfedeceğiz' diye konuştu.

'Çocuklar bile dernek kurabiliyor artık'

Atalay, 'Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı sürekli bir sokağa çağrı yapıyor, 'Direnme hakkı' diye. Seçime doğru bir anamuhalefet partisinin, vatandaşları sokağa ve direnmeye çağırması bir acizliktir' değerlendirmesinde bulundu.

Seçime çok kısa bir zaman kaldığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

'Vatandaş zaten sokağa gidecek, sandığa oyunu kullanacak. Seninle ilgili kararını verecek. Seçimden daha önemli bir demokrasi eylemi var mıdır arkadaşlar? Sandıktan daha etkili bir demokrasi sembolü var mıdır? İşte biz o seçimi yaşayacağız şu günlerde. Bütün vatandaşlarımız çok önemli bir vatandaşlık görevini yapacak. 'Hayır'. Bunlar o sandığa güvenmiyor, millete de güvenmiyor. Onun için vatandaşları yasa dışı eylemlere çağırıyor. Bu bir acizliktir, bu bir korkaklıktır, seçimden umudunu kesmektir, seçime güvenmemektir, seçimin sonucuyla ilgili şimdiden neredeyse umutsuzluğa kapılmış demektir. Başka hiçbir şey değildir.'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İç Güvenlik Reform Paketi ile ilgili sözlerine de değinen Atalay, 'Gösteri ve yürüyüşle ilgili kanun, benim çalışmamla, çabamla en demokratik şekle getirilmiştir, bizim hükümetimiz döneminde. Dernek kurma özgürlüğü, teşkilatlanma, sivil toplumun örgütlenmesi özgürlüğü baştan sona yenilemişizdir. Çocuklar bile dernek kurabiliyor artık. Bu kadar özgürlük getirdik. Şimdi 'Bunlar elimizden alınıyor' diye söylediği tamamen yalandır' dedi.

Gösteri ve yürüyüş hakkının demokrasilerde önemli bir özgürlük olduğunu vurgulayan Atalay, 'Eğer vatandaşlarımız, bunu yapmazlar zaten ama Sayın Kılıçdaroğlu, elinde molotofkokteyli yoksa, gösteriye öyle gelmiyorsa, elini yüzünü kapatarak gelmiyorsa, elindeki suç aletiyle gelmiyorsa gösteri ve yürüyüşe katılanlara hiçbir şey yapılmaz, hiçbir müdahalede bulunulmaz. Ama bunlarla geliyorsa da müdahalede bulunulur. Çünkü bu suçtur' ifadesini kullandı.

Demokrasilerde anamuhalefetin, iktidar yarısı olduğunu ve çok fazla sorumluluğu bulunduğunu belirten Atalay, şunları kaydetti:

'Demokrasilerde anamuhalefetin varlığı ve çalışması çok önemlidir. Ama demokratik bir sistem ve demokratik bir yöntemle anamuhalefet, demokrasiye hizmet edecek. Demokratik bir anamuhalefet görevini görecek. Dolayısıyla biz doğrusu şu anda Anamuhalefet partisinin, hele seçime yaklaşırken bu iki konudaki açıklamalarına katılmamız mümkün değil ve doğrusu çok da yadırgadığımızı ifade etmek isterim.'

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı, Hande İlbeyi Canca

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0