Görüş Bildir
Haberler
AP'den Türkiye Esad'a Karşı Suudilerle İttifak Kurdu İddiası

AP'den Türkiye Esad'a Karşı Suudilerle İttifak Kurdu İddiası

Ulaş
07.05.2015 - 18:26 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 00:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı düşürmek için “agresif bir stratejide anlaştıkları” ileri sürüldü. Associated Press’ten Desmond Butler'ın haberinde 'yıllardır Suriye’deki cihatçı gruplara destek veren iki ülke, ABD’nin aşırılıkçı gruplara destek endişelerini bir kenara bırakarak güçlerini birleştirdi' deniliyor.

Haberde, iki ülkenin de ABD’nin bölgedeki kararsızlığından hoşnutsuz olduğu ve bu yüzden Suriye’nin kuzeyinde son olarak İdlip kent merkezi ve Cisr eş Şuğur’u işgal eden yeni koalisyona (El Nusra Cephesi öncülüğündeki Fetih Ordusu) destek verdiği ifade edildi.

ABD yönetiminin el Kaide bağlantılı el Nusra’ya destek verilmesini istemediği ve bu sebepten bu gelişmelerin yeni endişeleri doğurduğu aktarılan haberde Obama yönetiminin Esad’ın yerine geçecek rejimin radikal İslamcı potansiyelinden korktuğu vurgulandı.

'İsmini vermemek şartıyla' AP’ye konuşan bir ABD yetkilisi Türkiye-Suudi ittifakının Nusra’ya verdiği destekten rahatsız olduklarını söyledi.

Haberde Türkiyeli bir yetkilinin “Obama yönetimi İran’la anlaşmaya odaklandı ve Suriye’den uzak kaldı” dediği aktarıldı.

Türkiye ile Suudiler arasındaki anlaşmanın Mart ayı başında Erdoğan’ın Riyad ziyareti sırasında yapıldığı belirtildi.

Türkiye, Suudi Arabistan’ın Yemen’e yönelik başlattığı saldırıları da desteklediğini açıklamıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İDLİP'TE YENİ KOMUTA MERKEZİ OLUŞTURULDU'

Türkiye-Suudi ittifakıyla İdlip’te yeni bir ortak komuta merkezi oluşturulduğu belirtilen haberde Nusra, Ahraru’ş Şam ve geçmişte ABD’den yardım almış bazı ÖSO birliklerinin bu ortaklıkta yer aldığı belirtildi.

İdlip ve Cisr eş Şuğur’u işgal eden ‘Fetih Ordusu’ adındaki gruba dair Türkiyeli yetkilinin “Savaşmayı gerçekten çok iyi öğrendiler” dediği aktarıldı.

Türkiyeli yetkililerin, Türkiye’nin koalisyondaki bazı gruplara lojistik ve istihbarat desteği sağladığı ancak Nusra ile etkileşimi olmadığını ifade ettiği belirtildi. Yetkililere göre IŞİD’in aksine Nusra, Türkiye’nin güvenliği için bir tehdit olarak görülmüyor.

Türkiye’nin Ahraru’ş Şam’ın yükselişiyle Nusra’yı baskılamayı amaçladığı ve örgütün el Kaide’yle ilişkisini sona erdirmesini hedeflediği iddia edildi.

ÖSO’ya danışmanlık yapan Usame ebu Zeyd de Türkiye, Suudi Arabistan ve hatta Katar arasında yeni bir koordisyanonun kurulduğunu bunun da Suriye’nin kuzeyinde kazanılan başarılara yardım ettiğini doğruladı. Zeyd’e göre henüz yeni silah akışı ise başlamadı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0