Görüş Bildir
Haberler
Asitli İçecekleri İçmeyi Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda Meydana Gelen Bu Değişimleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

Asitli İçecekleri İçmeyi Bıraktıktan Sonra Vücudunuzda Meydana Gelen Bu Değişimleri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

Nergis
12.12.2020 - 08:00

Kolayı bu listeye dahil etmeyeceksek ben tamamım! 😂

Kaynak: https://www.geisinger.org/health-and-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yemek yerken elimizden eksik etmediğimiz gazlı içecekleri hayatımızdan çıkarmak oldukça zorlu bir süreç...

Yemek yerken elimizden eksik etmediğimiz gazlı içecekleri hayatımızdan çıkarmak oldukça zorlu bir süreç...

Nerede olursak ya da ne yiyor olursak olalım elimiz her zaman bir bardak sudan ziyade bir bardak kolaya ya da gazoza gidiyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre genç yetişkinlerin %43'ü her gün en az bir kez şeker ilaveli gazlı içecekleri tüketiyor. Fakat bu içeceklerin büyük bir çoğunluğu obezitenin başlıca nedenlerinden ve aslında bundan dolayı da bırakıldıkları zaman vücutta büyük oranda bir değişim gerçekleşiyor. Haydi gelin bu değişimler nelermiş hep beraber öğrenelim!

1. Susuzluğunuz azalacak!

1. Susuzluğunuz azalacak!

Susuzluğunuzu bastırmak için su yerine gazlı bir içecek tüketiyorsanız kendinize düşündüğünüzden çok daha büyük bir zarar veriyor olabilirsiniz. İçerisinde yüksek oranda kafein bulunduran gazlı içecekler sizin daha da fazla susamanıza neden olurlar. Bu da böbreklerinize uzun vadede ciddi zararlar verir. Eğer su içmeyi sevmiyorum diyorsanız suyunuzu lezzetlendirmek ve aromalandırmak için içine meyve ekleyebilirsiniz.

2. Dişleriniz güçlenecek!

2. Dişleriniz güçlenecek!

Şekerli ve asitli içerikleriyle gazlı içecekler diş minenize zarar verir. Ortalama bir asitli içecek 2.5 PH değerine sahip olduğundan içerisinde bulundurduğu asit miktarı limon suyundaki asit miktarıyla eşittir. Diş minesi dişinizin üzerinde sizi dış etmenlerden koruyan ilk katman olduğundan asitli içecekler tükettiğinizde ciddi oranda zarar görür ve dişinizin dayanıklılığı uzun vadede ciddi oranda azalır.

3. Kalori ve şeker alımınız ciddi oranda değişecek!

3. Kalori ve şeker alımınız ciddi oranda değişecek!

350 mililitrelik bir gazlı içecek ortalama 140 kaloridir ve içerisinde 36 gramlık şeker bulundurur. (Amerikan Kalp Derneği yetişkin bir erkeğin günlük 36 gram şekerden fazlasını tüketmemesini önermiştir.) Fazla şeker ve kalori alımı kişinin ciddi oranda kilo almasına ve yüksek kan şekeri gibi birçok metabolizmayla ilgili hastalıklar yaşamasına sebep olur. Metabolizmada meydana gelen bu değişimlerde kişinin yağ yakımında zorlanmasına ve kilo vermeden güçlük çekmesine neden olur. Gazlı içecek tüketimini tamamen hayatınızdan çıkarmak kişinin kilo alımında ciddi bir değişikliğe uğrayacağı gibi aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.

4. Diyabet riskiniz azalacak!

4. Diyabet riskiniz azalacak!

Diyabete neden olan en büyük ve en riskli etkenlerden biri de şeker tüketimidir. Gazlı içecekler de içerisinde fruktoz ve sakaroz formundaki bu iki tip şekeri içerdikleri için fazla tüketimlerde diyabetle rahatlıkla ilişkilendirilebilir. Ayrıca yüksek orandaki bu şeker tüketimi pankreasa zarar vererek insülin direncinize zarar verir ki zaten bu da diyabete neden olur. Her gün bir ya da iki adet şekerli içecek tüketmek tip 2 diyabet riskinizi %25 oranında arttırır yani bu bağlamda gazlı içecek tüketmeyi bırakırsanız diyabet riskiniz de azalır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kalp rahatsızlıkları geçirme olasılığınız düşecek!

5. Kalp rahatsızlıkları geçirme olasılığınız düşecek!

Gazlı içecekler aynı zamanda kalp hastalığı riskinizi de arttırmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre asitli içecek tüketenlerin tüketmeyenlere oranla %20 oranında kalp krizi geçirme riskleri fazladır. Ayrıca diyet içeceklerin de zararlı olduğunu unutmayın. Yapılan başka bir araştırmaya göre de her gün bir adet diyet gazlı içecek tüketen 2500 kişinin %61'nin herhangi bir kalp rahatsızlığı ya da kalp krizinden vefat etme olasılıkları daha fazladır. Özellikle de eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa lütfen asitli içecekleri tüketmeyin.

6. Kilo verebilirsiniz!

6. Kilo verebilirsiniz!

Her ne kadar diyet gazlı içecekler kalorisiz olsalar da insülinin bağırsağınızda salınmasına neden olurlar çünkü yapay tatlandırıcıları şeker gibi tatlıdır ve bu tatlandırıcılar aslında kilo kaybını engellerler. Ayrıca insülin vücudunuzun birincil yağ depolama hormonudur ve bu nedenle vücudun herhangi bir ekstra yağa tutunmasını sağlar. Eğer kilo vermeye çalışıyor veya kilo almak istemiyorsanız asitli içeceklerden sağlığınız için uzak durmalısınız.

7. Bağışıklığınız güçlenecek!

7. Bağışıklığınız güçlenecek!

Gazlı içeceklerdeki asit oranı diş minenize zarar verdiği gibi aynı zamanda reflüye de neden olur. Ancak diyet gazlı içecekler aslında sanılanın aksine bağırsaklarınız ve etkilediği geniş kapsamlı vücut sistemleri için daha da zararlılardır. Araştırmacılar yapay tatlandırıcıların sağlıklı bağırsak bakterilerimizi etkileyebileceğini düşünmektedirler. Bu da kan şekerinden kilo alımına ve hatta hastalıklara kadar her şeyi etkileyebilir.

8. Ve son olarak, kemiklerinizin dayanıklılık seviyesi ciddi anlamda artacak...

8. Ve son olarak, kemiklerinizin dayanıklılık seviyesi ciddi anlamda artacak...

Araştırmacılar asitli içeceklerdeki karamel renginin uzun vadeli kemik sağlığı için kötü olabilecek yapay olarak oluşturulmuş bir fosfor içerdiğini söylemektedirler. Fosfor aslında fasulye ve tahıl gibi yiyeceklerde bulunan doğal bir kimyasaldır ama karamel rengindeki veya daha koyu renkteki gazlı içeceklerde bulunan bu fosfor türü kemiklerinize ciddi anlamda zarar verir. Haydi hep birlikte bırakalım, ne dersiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
7
4
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın