Görüş Bildir
Haberler
Aşı Yaptırmak İstemeyen Aileler, Merdiven Altı Merkezlerde Yeni Doğan Bebeklerine Dahi Hacamat Yaptırıyor

etiket Aşı Yaptırmak İstemeyen Aileler, Merdiven Altı Merkezlerde Yeni Doğan Bebeklerine Dahi Hacamat Yaptırıyor

Batuhan
26.12.2017 - 17:04 Son Güncelleme: 27.12.2017 - 09:10

Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aileler hacamata yöneldi. Sağlık Bakanlığı yönetmeliğiyle açılan merkezlerde çocuklara hacamat yapılmasına izin verilmezken, merdiven altı hacamat merkezlerinde aşı yaptırmak istemeyen aileler yeni doğan bebeklerine dahi hacamat yaptırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vatan'dan Esra Can Sinav'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği’yle alternatif tedavi yöntemi hacamatı yasallaştırdı. Ancak merdiven altında bulunan hacamat merkezleri tehlike saçmaya devam ediyor.

'Aşı yaptırmak istemeyen aileler bize geliyor'

'Aşı yaptırmak istemeyen aileler bize geliyor'

Evlerinin bir odasını muayenehaneye dönüştüren hacamatçılar, yeni doğan bebeklere hacamat uygularken ‘Aşı yaptırmak istemeyen aileler bize geliyor. Bu yanlış bir uygulama değil. Kendi çocuklarımıza da yapıyoruz’ diyor.

Doktor ve diş hekimlerine 40 saatlik eğitim...

Doktor ve diş hekimlerine 40 saatlik eğitim...

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği’ne göre doktor ve diş hekimleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) merkezlerinde verilen 40 saatlik eğitimin ardından sertifika alarak hacamat tedavisi uygulayabiliyor.

Sağlık Bakanlığı 6 yaşın altındaki çocuklara izin vermiyor.

Sağlık Bakanlığı 6 yaşın altındaki çocuklara izin vermiyor.

Burada hacamat yaptırmak isteyen kişilerin herhangi bir kan hastalığı olup olmadığı kontrol edilmeden işlem yapılmazken, 6 yaş altındaki çocuklara ise işlem yapılmıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Kupa başı 6 lira'

'Kupa başı 6 lira'

Sertifikasız, merdiven altında açılan hacamat merkezleri ise yeni doğan bebeklere dahi hacamat uyguladıklarını söylerken, sertifikalarını hacamat federasyonundan aldıklarını belirtiyor. İstanbul Ümraniye’de bulunan bir hacamatçı, “Kupa başı 6 liraya yapıyoruz. Gayet uygun, başka yerler 10 liraya yapıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olmadığımız için tabelamız yok. Ama bu işte çok iyiyiz” diyor.

'Kan kaybı ve enfeksiyon riski var. Merdiven altı hacamatçılar hakkında işlem yapılmalı'

'Kan kaybı ve enfeksiyon riski var. Merdiven altı hacamatçılar hakkında işlem yapılmalı'

Konuyla ilgili Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, bu uygulamanın yetişkinlerde bile risk taşıdığını söylerken çocuklarda yapılmasının geri dönüşü olmayan hatalara sebep olabileceğini söyledi. Mengüç, ne kadar küçük olursa olsun bir cerrahi işlem uygulandığını belirtirken, kan hastalığı olan bir bebeğin bu işlem sonucunda kan kaybı yaşayabileceğini ya da enfeksiyon kapabileceğini ekledi. Bu konuyla ilgili defalarca Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulunduklarını aktaran Mengüç, “Merdiven altı hacamatçılar hakkında işlem yapılmalı. Aşı gibi bilimsel bir yöntemi kapı dışına iterek bebeklerin hayatı riske atılıyor” dedi.

İman gücüyle eğitim

İman gücüyle eğitim

Merdiven altı hacamatçıların kendilerine referans olarak gösterdikleri yer ise Türkiye Hacamatçılar Federasyonu. Sağlık Bakanlığı bünyesinde olmayan bu oluşum merdiven altı hacamatçılara yeterlilik sertifikası veriyor. Bunun yanında Osmanlı Hacamat Kursu da 300 lira karşılığında hacamat merkezi açmak isteyenlere sertifika veriyor. 

Kurs sahibi şöyle diyor:

 'Biz Sağlık Bakanlığı’na bağlı değiliz. Onlar bir tek doktor ve diş hekimine veriyor. Biz burada iman gücüyle sizlere sertifikanızı ve eğitiminizi veriyoruz'

Tıp dünyası ne diyor?

Tıp dünyası ne diyor?

CNN International’ın haberine göre küçük çaplı 2 farklı bilimsel araştırmada bardak çekmenin kanser ağrısı ve sırt ağrısı üzerindeki etkileri incelendi. Araştırma sonucu hastalar ağrılarının azaldığını belirtti. Ancak bu iki araştırma da küçük çaplı araştırmalar olduğu için kesin konuşulması mümkün olmadı. Bardak çekmenin bir benzeri olan hacamat için ise bir bilimsel araştırma yok. Ancak kansız olarak yapılan sıradan kupa çektirme güvenli bir yöntem olarak sunuluyor.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda 5 altın, 1 gümüş madalya kazanan Amerikalı yüzücü Michael Phelps’in vücudundaki “hacamat” izleriyle dikkati çekmesinin ardından bu işleme ilgi arttı.

Sosyal medyadan da küçük çocuklara yapılan Hacamat işlemine tepkiler geldi: 'Aşı varken hacamat yaptırılmaz'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ayrıca bakınız 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
218
91
42
15
13
8
7
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

Aydinlanma sonrasi bilimde ve teknolojide yasanan patlamanin artik insan olmanin tanimini degistirdigi su devirde nasil bir cehaletin ortasina dustuk, hala a... Devamını Gör

Kayzer Soze

Keşke domuz eti yemekten korktuğunuz kadar haram lokma yemekten de korksaydınız.

Urgunta Biotar

‘Aşı yaptırmak istemeyen aileler bize geliyor. Bu yanlış bir uygulama değil. Kendi çocuklarımıza da yapıyoruz’. Durumu haklı göstermek için şu cümleyi kurmuş... Devamını Gör