Görüş Bildir
Haberler
Arefe Günü Mezar Ziyareti Yapmak Caiz midir? Arefe Günü Kabir Ziyaretinin Fazileti ve Önemi

Arefe Günü Mezar Ziyareti Yapmak Caiz midir? Arefe Günü Kabir Ziyaretinin Fazileti ve Önemi

On bir ayın sultanı Ramazan'ı uğurlamamıza az bir zaman kaldı. 21 Nisan Perşembe günü Arefe günü idrak edilecek. Ardından milyonlarca müslüman bayram sevincine ulaşacak. Arefe gününde ise müslümanlar ibadetlerini yerine getirerek Allah'ın affına sığınacak. Arefe gününde ön plana çıkan uygulamalardan bir tanesi de kabir ziyareti oluyor. İnsanlar öteki dünyaya göçmüş sevdiklerini özellikle Arefe günlerinde ziyaret ediyorlar. Peki Arefe gününde kabir ziyareti yapılır mı, caiz mi? Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti ve önemi nedir?

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2023 yılı Ramazan Bayramı 21 Nisan Cuma günü başlayacak. Arefe günü ise 20 Nisan Perşembe gününe denk geliyor.

2023 yılı Ramazan Bayramı 21 Nisan Cuma günü başlayacak. Arefe günü ise 20 Nisan Perşembe gününe denk geliyor.

Arefe günleri, bayramdan bir önceki günlerdir. Arefe günlerinde oruçlar tutulur, ibadetler yerine getirilir ve birtakım hazırlıklar yapılır. Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.

Arefe Günü Kabir Ziyareti Yapmak Caiz midir?

Arefe Günü Kabir Ziyareti Yapmak Caiz midir?

Kabir ziyaretlerininin arefe ve bayram günlerinde yapılmasının iyi olduğu söylenmiştir. Ayrıca normal zamanlarda da, haftada bir gün, özellikle de Cuma veya Cumartesi günleri kabir ziyareti yapılması tavsiye edilmiştir. Peygamberimizin de arefe günlerinde ve bayram günlerinde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler vardır. 

Kabirlerin ziyaret edilmesi ve bu vesileyle ölümün hatırlanıp ona göre yaşanması, İslam'ın tavsiye ettiği hususlar arasında görülmektedir.

Kabir Ziyaretinde Hangi Dualar Okunur?

Kabir Ziyaretinde Hangi Dualar Okunur?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun internet sayfasında bulunan bilgilere göre Hz. Peygamber de geceleri kabir ziyaretinde bulunmuş ve dua etmiştir. Peygamberimizin kabir başında ettiği dua ise şu şekildedir:

“Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selam olsun. İnşallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah’tan afiyet dilerim; Allah’ım, Baki’ kabristanında bulunanları bağışla.” (Müslim, Cenâiz, 102).

Ayrıca kabir ziyaretinde bulunan bir kişinin Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhuna bağışlaması ve ölüler için dua etmesi de tavsiye edilmiştir.

Kabir Ziyaretinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kabir Ziyaretinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kabir ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İslam dinine göre kabirlerin ziyaretindeki bazı davranışlar zararlıdır. Örneğin, kabrin başında yüksek sesle ağlamak, gürültü yapmak, kabrin taşlarını öpmek, taşlara veya toprağa sarılıp öpmek uygun davranışlar değildir. 

Tübelerde yatan zatları da beşer üstü varlıklar olarak görerek onların duaları kabul ettiğine inanmak oldukça zararlıdır. Bunun yanısıra, bez bağlamak, mum yakmak, kurban kesmek, şeker vb. yiyecek maddeleri dağıtarak onlardan yardım dilemek gibi birtakım davranışlar da İslam dini ile bağdaşmaz. 

Müslümanlar ancak ölen kişilerin ruhlarına dua etmeli, ölümün bir gerçek olduğunu kabul etmeli ve kabir ziyaretinden sonra da bunu hatırlayarak ömrünü geçirmeye çalışmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın