Görüş Bildir
Haberler
Araştırmalar, Solakların Pek Çok Alanda Daha Başarılı Olduğunu Ortaya Çıkardı!

Araştırmalar, Solakların Pek Çok Alanda Daha Başarılı Olduğunu Ortaya Çıkardı!

Arya Genç
29.01.2023 - 18:49

Solak insanlar, sağ elini kullanan insanlara oranla dünya nüfusunun çok az bir kısmını oluşturuyorlar. Hatta Batı nüfusunun yalnızca %10'unu oluşturuyorlar. Ancak azınlık olmaları sebebiyle bir zamanlar 'şeytanla, büyücülükle ve kötülüklerle' ilişkilendiriliyorlardı.  Hatta 'sol' kelimesi, 'uğursuz' kelimesinin karşılığı da olan 'sinistra' demekti. (Rothman) . İngiltere Kralı VI. George, sağ eliyle yazmak zorunda kalan birçok solaktan biriydi. 

Neyseki artık böyle bir durum söz konusu değil. Üstelik araştırmalara göre solakların sağ elini kullananlardan daha başarılı olduğu ya da daha kolay başarabildiği bazı noktalar da var. Gelin hep birlikte bakalım 👇

Kaynak: https://science.howstuffworks.com/lif...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sanatta ve yaratıcılıkta başarılı olmak:

1. Sanatta ve yaratıcılıkta başarılı olmak:

İnsan beyninin sağ ve sol yarım küreden oluştuğunu duymuşsunuzdur. Sol kısmımıza dair hareketler beynin sağ tarafıyla, sağ kısmımıza dair hareketler ise beynin sol tarafıyla kontrol ediliyor. Genel bilgiye göre ise beynin sağ küresi; müzik, resim gibi yaratıcılıkla bağlantılı becerileri yönetiyor.

Sanata ve yaratıcılığa dair işlerin içinde olan, Leonardo da Vinci (bir engeli nedeniyle solak resim yapmış olsa da), Raphael ve M.C. Escher gibi önemli isimler yer alıyor. 

Solak gitaristler nadir olsa da Jimi Hendrix, Paul McCartney, Black Sabbath'tan Tony Iommi ve 'Sörf Gitarının Kralı' olarak bilinen Dick Dale de dahil olmak üzere dünyanın en ünlü ve başarılı müzisyenlerinden bazılarının solak olması tesadüf olmamalı. (Hall)

Ancak yaratıcılığın direkt ve kesin olarak sol ya da sağ el kullanımıyla bağlantılı olduğu da henüz kanıtlanmış değil.

Ancak yaratıcılığın direkt ve kesin olarak sol ya da sağ el kullanımıyla bağlantılı olduğu da henüz kanıtlanmış değil.

Bu uzunca bir süredir üzerine düşünülen bir teori aslında. Buna ek olarak, beyin tahmin edilenden daha karmaşıktır ve her iki yarım küre de yaratıcılığa farklı şekillerde katkı sağlar. (Jarrett, Lombrozo)

Ancak bir araştırma, bir noktada birleşen/yakınsak düşünürler ('ya..ya da' gibi) olan birçok insanın aksine solak erkeklerin farklı, bağımsız ve ilgi çekici düşüncelerde daha iyi olduklarını ortaya koydu. (Coren)

2. Daha iyi bir ekonomik güce sahip olmak:

2. Daha iyi bir ekonomik güce sahip olmak:

'Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu' (NBER) tarafından 2006 yılında yapılan bir araştırmanın bulgularına göre üniversite mezunu erkeklerden solak olanlar daha fazla para kazandığı işlerdeler.

Harvard Üniversitesi'nde profesör olan Joshua Goodman'e göre ise durum biraz farklı.

Harvard Üniversitesi'nde profesör olan Joshua Goodman'e göre ise durum biraz farklı.

Goodman, solakların yılllık gelirlerinin %10-12 oranında daha düşük olduğunu, bunun ise solaklıkla bağlantılı olarak duygusal ve bilişsel problemler olabileceğini öne sürdü. Ancak Bill Gates, Michael Bloomberg, Oprah Winfrey gibi solak milyonerler bu düşünceyi sorgulatıyor.

3. Matematikte ve problem çözmede daha başarılı olmak:

3. Matematikte ve problem çözmede daha başarılı olmak:

Matematik, fazlasıyla karmaşık kurallarla ve hesaplamalarla dolu görünüyor olabilir ancak bunların ötesinde içinde yaratıcılık da barındırır. Farklı düşüncelerle boğuşmaya eğilimli olan solakların ise bu kompleks işin üstesinden gelebilmeleri şaşırtıcı olmaz diye düşünüyoruz.

2017'de 'Frontiers in Psychology' dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, 2 bin 300 öğrenci içindeki solaklar, karmaşık matematiksel problemlerin daha başarılı bir şekilde üstesinden geldiler. (Sala and Gobet)

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Beyzbol oynamak:

4. Beyzbol oynamak:

Başarılı beyzbol kariyerleriyle tanınan Babe Ruth, Ty Cobb ve Barry Bands de ilginç bir şekilde solak olan oyunculardan birkaçı. (Trueblood) Sandy Koufax, Tom Glavine ve Randy Johnson da dahil olmak üzere tüm zamanların en büyük top atıcıları da solaktı. 

Peki dünyadaki insan popülasyonunun yalnızca %10'unun solak olduğuna inanılıyorsa 'Major League Baseball'un nasıl %25'i başarılı solaklardan oluşuyor? Aslında bu biraz da beyzbolun, solaklara avantaj sağlayan teknikler içermesiyle alakalı.

Solakların yön avantajı vardır bu nedenle topu daha iyi yakalarlar.

Solakların yön avantajı vardır bu nedenle topu daha iyi yakalarlar.

Aynı zamanda solaklar nispeten daha az oldukları için, bu durum karşısında fazlaca pratik yapamamış olan topa vuran oyuncuların (batter), solaklar karşısında daha az şansı vardır. 

Solak vuruşçuların bir diğer avantajı işe topun direkt olarak sol omuzları hizasında gelmesidir. Sağ elini kullanan oyuncularda isim durum daha zordur çünkü sol omuzlarının üstünden bakmak durumunda kalırlar. 

Topa başarılı bir şekilde vurduktan sonra, svingin (beyzbol sopasının sallanması/savrulması) momentumunu 1. kaleye kadar takip edebilirler. Bu solakların birinci kaleye daha hızlı gelmelerini sağlar. (Live Science)

5. Tenis gibi iki kişilik sporlar yapmak:

5. Tenis gibi iki kişilik sporlar yapmak:

Martina Navratilova, John McEnroe ve Rod Laver, tenis kraliyetinin solak olan üç üyesi gibi(Smith- Johnson) uzun yıllar boyunca solak oyuncular belirgin bir rekabet avantajına sahiplerdi ve bu durum muhtemelen hala daha düşük seviyeli rekabetlerde görülüyor. 

Bunun nedeni, profesyonel tenisçilere, servis atışlarını soldan yapmalarının söylenmesiydi. Bu sayede rakiplerinin genellikle daha zayıf tarafları olan el arkalarına (backhand) odaklanıyorlardı.  Ancak, modern çağda, zayıf bir profesyonel backhand ile karşılaşmak oldukça nadir. (Liew)

Doğrusunu söylemek gerekirse, ATP 2017'nin en iyi 35 erkek sıralamasında Rafael Nadal ve Feliciano Lopez de dahil olmak üzere az sayıda solak oyuncu yer alıyor. Ancak bu çok başarılı olduklarını değiştirmeyen bir gerçek. (İlginç bir şekilde, Nadal aslında sağ elini kullanıyordu, ancak çocukluğundan itibaren raketi sol eliyle kullanmaya başladı).

Angelique Kerber, Lucie Šafářová ve Petra Kvitová gibi solak kadın oyuncuların hepsi son yıllarda önemli başarılar elde ettiler; ancak onlar da sıralamalarda sağ elini kullanan oyunculardan sayıca azlar. (Liew)

Angelique Kerber, Lucie Šafářová ve Petra Kvitová gibi solak kadın oyuncuların hepsi son yıllarda önemli başarılar elde ettiler; ancak onlar da sıralamalarda sağ elini kullanan oyunculardan sayıca azlar.  (Liew)

Aslında sayıca az olmaları, sağ elini kullanan rakiplere daha çok denk geldikleri için de solak tenisçilere üstünlük sağlıyor. Hatta bir çalışmaya göre, sağ elini kullanan tenisçilerin yönlü vuruşlarının tahmini daha kolay. (Hagemann)

beyzbol ve tenis haricinde, solak olmak, avantajlarını boks, eskrim gibi tek rakipli sporlarda da kendini gösteriyor. Bu durum 'dövüş hipotezi' olarak da adlandırılıyor. (Jarrett)

6. Astronot olmak:

6. Astronot olmak:

Bir dizi eleme, test ve eğitimden geçerek bu gıpta edilen unvanı kazanmak hiç de kolay değil elbette. Yalnızca 2016'da bile NASA, 18.000'den fazla başvuruyu gözden geçirdi ve bunların sadece 120'si görüşme için geri çağrıldı. Bu havuz ise daha sonra, iki yıllık bir eğitim programından geçmek için seçilmiş birkaç kişiye indirildi. (Wild)

Eğer geçmiş bizler için bir şeylerin göstergesiyse solaklar, başvurularının daha fazla inceleme için seçilme şansına ve Mars'a ve hatta ötesine yapılacak olası gelecekteki gezilere gitme şansına daha büyük oranda sahip! 

Çünkü 1960'lar dönemi Apollo astronotlarının dörtte biri solaktı. Bütün yönleriyle incelenen bu kişilerden birkaçı, 'Apollo 11 aya iniş' ekibinin bir parçası olarak tarih yazan Buzz Aldrin ve Mike Collins'i de kapsıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Felçten kurtulmak:

7. Felçten kurtulmak:

Solaklar genellikle felçten sonra, sağ elini kullananların aksine konuşma becerilerini daha hızlı geri kazanırlar. Bunun nedeni, beynin sol tarafının konuşmayı kontrol etmesidir. Solaklar, beynin sol tarafına daha az bağımlı olduklarından, genellikle daha hızlı geri dönebilirler. 

Aslında tuhaftır ki, sağ elini kullananların yüzde 95'i 'sol beyin dil hakimiyetine' sahipken, solakların sadece yüzde 70'i buna sahiptir. Bu duruma göre ya diğer yüzde 30'unun beynin sağ tarafında dil hakimiyeti var ya da beynin her iki yarısı arasında dağılmış halde. (Jarrett)

Üstelik bu 'solak avantajı', beyin hasarı olan veya felçten kurtulmuş bir kişinin, (bir tabağın sol tarafındaki yiyecekleri fark etmemesi gibi)  bir durumun/cismin yarısını kabul etmemesine neden olan 'mekansal ihmali' de kapsar. (Madhusoodanan, Bareham, et. al.)

8. Ülke yöneticisi olmak:

8. Ülke yöneticisi olmak:

Amerika'da başkanlık yapmış birçok ünlü politikacı da solaktı! Tarih boyunca başkanın gerçekten hangi elini kullandığını takip etmek zor tabii; çünkü yakın zamana kadar doğal olarak solak olan birçok çocuk, hedef haline gelmemek adına sağ elleriyle yazmak zorunda kaldı. 

Ancak sadece son birkaç on yılda 'Oval Ofis'teki solaklar: Barack Obama, Bill Clinton, George H.W. Bush, Gerald Ford ve Herbert Hoover gün yüzüne çıktı. 

Ronald Reagan, muhtemelen solak doğduğu için çok yönlü olarak kabul edildi, ancak çocuklukta sağ elini yazmaya zorlandı. Harry S. Truman ve James Garfield da çok yönlü kategorisinde yerlerini aldılar.  Neden bu kadar solak bireyin başkanlık yaptığını tam anlamıyla saptamak zor fakat solakların karmaşık düşüncelerle boğuşabilme yetileri bir sebep olabilir.

9. Mimarlık Yapmak:

9. Mimarlık Yapmak:

1977'de bir grup araştırmacı, mimarlık öğrencileri arasında solak olanların altı yıllık eğitim programlarını başarıyla tamamlayacakları görüşündeydiler. Programı başlatan erkeklerin de yüzde 21'i solaktı ve bu, nüfus ortalaması olan yüzde 10'un oldukça üzerindeydi. (Programda kadınlar da olmasına rağmen solak değillerdi. Çünkü genel kanıya göre solaklık kadınlarda erkeklerden çok daha nadir görülen bir durum.) 

Araştırma sonucunda, solaklar gerçekten de sağ elini kullananlara kıyasla daha yüksek bir oranda mezun oldular ve daha iyi puanlar aldılar (Peterson ve Lansky)

Yaygın teorilerden birine göre, solakların daha başarılı olmalarının sebebi ise tasarım ve yapım sürecinin oldukça önemli bir parçası olan üç boyutlu düşünme ve algıda başarılı olmaları.

10. Araba sürmek:

10. Araba sürmek:

Birkaç küçük çaplı çalışmaya göre solakların araba sürme becerileri de daha iyi. çevrimiçi bir araba sigortası acentesi olan 'The Zebra', on yıl boyunca 1.500 sürücünün sürüş alışkanlıklarını inceledi.  Bulgular, solakların sağ elini kullanan sürücülerden daha az kazaya neden olduğunu gösterdi.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Glenn Haversham'a göre bu, yolun sağ tarafında araba kullanılan ABD'deki solak sürücülerin içgüdülerini sürekli kontrol altında tutma gereksinimleriyle alakalı.

Ayrıca, 'AA Sürücü Kursu' tarafından gerçekleştirilen Birleşik Krallık merkezli bir araştırma, solakların ilk denemede sürüş testini geçme olasılıklarının %10 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

İlginizi çekebilir👇:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın