Görüş Bildir
Haberler
Ankara Antlaşması İle Taşı Toprağı Altın İngiltere'ye Gitmek!

Ankara Antlaşması İle Taşı Toprağı Altın İngiltere'ye Gitmek!

Erdil
02.05.2019 - 18:05

1.

İş kurma izni vizesi olan Ankara Antlaşması'na 2018 yılında İngiltere'den 7,607 Türk vatandaşı başvurdu. Sen de başvurmak istiyorsan içeriğe göz atmanı öneririm.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. AA Nedir?

Ankara Antlaşması,1963 yılında dönemin ortak pazarına mensup Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan ve taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için geçerli olmasını öngören antlaşmadır.

3. Ankara Antlaşması ve Vatandaşlık Süreci

Ankara Antlaşması ile öncelikle tamamen ücretsiz vize başvurusunda bulunarak bir yıllık oturum ve iş kurma vizesi sahibi oluyorsunuz. 1 yılı tamamladıktan sonra tekrar başvuru yaparak ilk yılın özetini ve kendinizi geçindirecek kadar para kazandığınızı/vergi ödediğinizi beyan ederek 3 yıl uzatma alıyorsunuz. 3 yılın sonunda tekrar aynı şekilde uzatmaya başvuruyorsunuz ancak 5 yılın sonunda sonsuz oturma hakkı kazanmak için tekrar ayrıca bir başvuru yapmanız gerekiyor. Altıncı yılın sonunda ise vatandaşlık için başvuru hakkı kazanıyorsunuz. Bu vizenin en büyük avantajı; size verilen vize ile size bağımlı olarak vize başvurusu yapan eşinize, çocuklarınıza, annenize veya babanıza da çalışma ve oturma vizesi veriliyor.

4. Bağımlı Vs. Asıl Vize Sahibi

İş kurma vizesine başvuran kişiye takılıp 'dependent' başuvurusu yapan kişilere de oturma ve çalışma vizesi verildiğini söylemiştim. Bu kişilere sağlanan bir avantaj da İngiltere'de oldukları süre boyunca istedikleri işte çalışabiliyor olmaları. Herhangi bir alan seçmek veya kendi deneyimleri ile paralel bir alanda çalışmak zorunda değiller.  Oysa ki, bu vizeye asıl başvuran ve iş kuracağını beyan eden arkadaşlar, vatandaşlık alana kadar, kendi işlerinde çalışmak zorundalar ve başka hiçbir işte çalışamazlar. Diğer yandan, bağımlı bbaşvuran kişilerin finansal anlamda aileyi geçindirmeleri de beklenmiyor. Ancak asıl başvuru yapan tarafın yanında götürdüğü kişinin masraflarını da karşılayabilecek şekilde bir iş planı hazırlaması ve uzatma başvurularında sorun yaşamamak için bunu gerçekleştirmesi lazım.

5. İlk Başvurunun Püf Noktaları

İşin evrak kürek boyutundan bağımsız olarak bu süreç içerisinde neler öğrendiğimi aktarayım. Öncelikle başvurunuzun olumlu sonuçlanması için gereken şeyler: eğitimini aldığınız veya fiili olarak faaliyet gösterdiğiniz bir alanda iş kurmak için başvurmalısınız, başvuruda hazırlayacağınız iş planınız canınız kanınız, sermaye koyma zorunluluğu olmasa da kendinizi (ve sizinle gelecekse eşinizi) 6 aylık bir süre boyunca idare edecek kadar paranızın olduğunu göstermeniz, bu paranın kaynağını göstermeniz!  İş planında ise göstermeniz gereken yapacağınız işe hakim olduğunuz, pazar araştırması ve rakip tanımlaması yapmanız,  gelir gider tablosu, nakit akışı gibi finansal tablolar hazırlamanız ve tüm tablolarınızın tutarlı olması. Buradaki en önemli konu 'uçmayın'. Yani gerçekten elde edilebilir sonuçlar sizin işiniz ve yaşayacağınız yer için neyse, onu yansıtmalısınız!

Evraklar için:  https://www.gov.uk/government/publications/turkish-ecaa-business-guidance

6. Başvuru Formalitesi

Her vize başvurusu gibi evraklarınızı toparlayıp kenara alın. Visa4uk sitesine üye olarak adım adım başvuru formunu doldurarak vize başvuru formunuzu gönderip başvuru tarihi alın. Eğer sizinle beraber bir 'dependent' (eşim, çoluğum çocuğum, annem, babam benimle gelsin diyorsanız) başvurusu yapılacaksa kendi üyelik hesabınızdan onun da başvurusunu alın. Bu aşamda sizden hiçbir evrak talep edilmeyecektir! Başvuru gününüzde o güne kadar dava dosyası kadar kocaman olmuş başvuru dosyanız ile gidin. Parmak izleriniz alınacak, evraklarınız sizden teslim alınacak ve hiçbir ücret ödemeksizin başvurunuzu tamamlayarak büyük günü bekleyeceksiniz. Cevap süresi değişkenlik gösterse de İngiltere'den yapılan başvurularda 3-5 ay, Türkiye'den yapılan başvurularda 60-70 gün süre vermek yanlış olmayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Brexit ve AA

Brexit süreci malesef Ankara Antlaşmasını doğrudan etkiler nitelikte. 29 Mart'ta Anlaşmasız Brexit'in gerçekleştiği senaryoda AA'nın iptal olacağı, veya bir süre devam edeceği veya yerine bir başka sözleşme yapılacağı konuşulmakta. Risk almayı sevmeyen bir kısım arkadaş 29 Mart evveli başvurumuzu yapmayı hedef belirledik ve başvurumuzu yaptık. 

Ankara Antlaşmasına başvurmak isteyen veya kafası karışık arkadaşlar yorumlarda buluşalım! :)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın