Görüş Bildir
Haberler
Altın Fiyatları

Altın Fiyatları

Altın fiyatlarındaki son değişimler vatandaşların gündeminde. En kıymetli madenlerin başında gelen ve eski tarihlerden beri her zaman değerli olan altın, günümüzde de en fazla rağbet gösterilen yatırım araçlarının başında geliyor. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu altın, sabırlı olanlara her zaman kazandırıyor. Özellikle pandemi sürecinde yaşanan belirsizlikler sebebiyle altına olan rağbet artmış ve altın fiyatları tavan yapmıştı. Altın fiyatları, dünyadaki gelişmeler ve iç piyasadaki hareketlerle anlık olarak değişim gösteriyor. Peki, altın fiyatları nasıl belirleniyor? İşte altın fiyatları ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Gram Altın Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Türkiye Gram Altın Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Ülkemizde alınıp satılan gram altın, Cumhuriyet Altını ve külçe altın fiyatları uluslararası spot ve vadeli piyasalarda oluşan altının ons fiyatı ve Dolar/Türk Lirası paritesi ile TL cinsinden belirlenmektedir.

Örneğin dünyada ons fiyatı artarken, dolar Türk Lirası karşısında sabit kalırsa altının gram fiyatı artar. Aynı zamanda yine ons ya da artış gösterirken dolar, TL karşısında değer kazanırsa yine gramın fiyatı artar. Ancak dünyada ons fiyatı artarken eğer dolar, TL karşısında değer kaybederse o vakit altın gramın fiyatı düşer. Genel olarak gram altın fiyatları, Türkiye üzerinden bakıldığı vakit dolar ile TL arasındaki değişime bağlı olarak farklılık gösterir.

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Gram altın, eğer 24 ayar ise has altın olarak da bilinir.

1 gram 24 ayar has gram altını hesaplayabilmek için ilk öncelikle 1 ons altının fiyatını ve kaç gram olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dünyada birçok ülkede geçerli olan 1 troya onsu tam olarak 31,1034768 gramdır.

Altın gramını hesaplamak için ons fiyatından gitmemizin sebebi ise dünya piyasasında altının ons bazında değişmesinden kaynaklanmaktadır.

[Altın Ons Fiyatı] / [31,1034768] = 1 gram altın fiyatı (dolar cinsinden)

Daha sonra bu elde ettiğimiz dolar cinsinden 1 gram altın fiyatını, dolar/tl kuru ile çarpınca türk lirası cinsinden 1 gram altının fiyatını hesaplamış oluruz.

[Altın Ons Fiyatı] / [31,1034768] x [Dolar/Tl] = 1 gram altın fiyatı (tl/gr)

5 Ekim 2021 Salı günü saat 08.50 itibariyle hesap yapacak olursak;

1757.45 / 31.1034768 x 8.8629 = 500,783 TL

Kriz Dönemlerinde Altın Neden Yükselir?

Kriz Dönemlerinde Altın Neden Yükselir?

Altının mücevher olarak yani, kuyumculuk alanında da fiyat etkileri vardır. Tüm dünyada yıllık 3000-3500 ton kadar altın ihtiyacı belirir. Dünyada Türkiye, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin mücevhere yoğun talep gösteren ülkeler vardır. Bu talep mevsimlik olabildiği gibi genel olarak da ihtiyaç vardır. Bu ülkelerde düğün mevsimlerinde bahar ve yaz ayalarında altına mücevher olarak ihtiyacın artmasıyla altın fiyatları etkilenebilmektedir. Altına endüstriyel olarak duyulan ihtiyaç da altın fiyatları üzerinde diğer unsurlar kadar etkili olamasa da bir etkisi vardır. Kriz dönemlerinde mücevher ve endüstriyel anlamda altına duyulan talep azalır. Çünkü bu dönemlerde altın fiyatları çok yükseldiğinden talepler de azalır. Yatırım amaçlı talepler artar ve bu durum da altın fiyatlarının yükselmesinde etkilidir.

Güncel Altın Fiyatları İçin Tıklayın

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın