Görüş Bildir
Haberler
Alman İcatları

Alman İcatları

murat kaplan
25.07.2015 - 18:28 Son Güncelleme: 29.07.2015 - 16:01

Alman işi 14 icat

Almanlar otomobilden aspirin tabletlerine, atom çekirdek bölünmesine kadar dünyaca ünlü çeşitli buluşlarıyla tanınıyor. Ama Almanların icat ettiği, ufak da olsa günlük yaşamımıza eşlik eden buluşlar da var. 

14 tanesini sizler için derledim ve daha fazlası için kaynak ekleyeceğim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Noel Ağacı

1. Noel Ağacı

Almanların bir diğer icadı da Noel ağaçları. İlk olarak 1800’lü yıllarda varlıklı ailelerin evlerini süsleyen Noel ağaçları 19’uncu yüzyılın sonundan itibaren her yerde Noel akşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Başlangıçta ağaç sadece meyveler, fıstık ve mumlarla süslenirken, günümüzde Noel ağacı süsleri yaratıcılıkta sınır tanımıyor.

2. Kahve Filitresi

2. Kahve Filitresi

Hepimizin içinde bir mucit yatar. 1908 yılında ev kadını Melitta Bentz, yaptığı kahvenin tadını acı bulup deneylere girişir. Kağıttan bir filtre kullanmayı dener, sonuçta aromatik bir kahve elde eder. Bu fikrin patentini almayı da ihmal etmez. Günümüzde bir aile şirketi olan Melitta Group’ta 3 bin 300 kişi çalışıyor.

3. Taksimetre

3. Taksimetre

Taksimetreyi ya sever, ya da nefret edersiniz. 1891 yılında Berlin’de Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn tarafından otomobil devi Gottlieb Daimler için icat edildi. Günümüzde ise pekçok ülkede taksiler için zorunlu hale getirildi.

4. Mp3 Çalar

4. Mp3 Çalar

Alman mucit Karlheinz Brandenburg’un buluşu MP3 ya da diğer adıyla MPEG-2 Audio Layer III, müzik dünyasında devrime yol açtı. Sesleri sıkıştırarak taşınabilir hale getiren bu buluş sayesinde şarkıları kodlayıp sıkıştırmak, kaydedip çalmak ve transfer etmek çocuk oyuncağı haline geldi.

5. Fanta

5. Fanta

Amerikalılar İkinci Dünya Savaşı’nda Almanları cezalandırmak için Coca-Cola ambargosu koydular. Coca-Cola’nın Almanya bölüm yöneticisi olan Max Keith pes etmeyip kolları sıvadı ve peynir altı suyu ve elma gibi malzemeleri karıştırıp Alman piyasası için ayrı bir gazlı içecek icat etti. Gerçi tarifi 1941‘den bu yana değişti, ama sıcak yaz günlerindeki serinletici etkisi hala sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Akordeon

6. Akordeon

Bu enstrüman daha çok Fransız şansonlarıyla özdeşleşse de aslında 1822 yılında Christian Friedrich Ludwig Buschmann tarafından icat edildi. Thüringenli enstrüman yapımcısı sadece akordeonu değil, ağız armonikasını da geliştirdi.

7. Krampon

7. Krampon

Futbol ayakkabısı prototipi İngiltere’de icat edilmesine rağmen monte edilebilir kramponlu futbol ayakkabılarını bulmak 1954’te Adidas’ın kurucusu Adi Dassler’e nasip oldu. Bu buluş şüphesiz Alman milli futbol takımının o yılki Dünya Futbol Şampiyonluğuna da katkı sağladı.

8. Delgeç

8. Delgeç

Bir zamanlar ofislerin vazgeçilmezi olan delgeçler verilerin dijital olarak kaydedildiği günümüzde eski önemini yitirmiş durumda. Matthias Theel’in icat ettiği ve 14 Kasım 1886’da Friedrich Sonnecken’in patentini aldığı delgeç, dosyaları düzene sokmasının yanısıra çıkardığı sesle monoton büro hayatını canlandırdı.

9. Koli Bandı

9. Koli Bandı

Eczacı Oscar Troplowitz Nivea ve Labello’yu icat ettiği yetmezmiş gibi bir şey daha bulma peşindeydi. İşte yapışkanlı bant böyle ortaya çıktı. Bu sihirli bantın yardımıyla artık ufak tamir işleri çocuk oyuncağı haline gelmişti. Troplowitz 1901’de de yaraları sarmak için kullanılan Leukoplast yara bandını geliştirdi.

10. Elektrikli Matkap

10. Elektrikli Matkap

“Eli iş yapan erkeğin‘ sembolü haline gelen elektrikli matkap da bir Alman icadı. Alet kutularının vazgeçilmezlerinden olan matkap gerçi 1889’da Avustralya da icat edildi. Ama taşınabilir modelini Ludwigsburglu girişimci Wilhelm Emil Fein 1895’te buldu.

Daha fazlasına Kategori:Alman icatları - Vikipedi ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sosisli Sandviç (HotDog)

11. Sosisli Sandviç (HotDog)

Sosisli sandviçe 'Frankfurters' veya daha kısa olarak 'franks' (Almanya'nın Frankfurt şehrinden bu isim gelir. Burada sosisli sandviçe çok benzer ve orijinalinde yalnızca domuz etinden üretilen sosisler yapılır) ya da 'Wieners' veya 'Weenies' (Avusturya'nın başkenti Viyana'dan bu isim gelir. Viyana'nın Almanca yazılışı olan 'Wien' orijininden bu kelime türemiştir. Orijinal Wieners sığır ve domuz etinin karışımından yapılır.)Avustralya'da 'frankfurt' terimi ' frankfurter'den daha fazla kullanılır. Küçük frankfurtlara kokteyl frank veya cheerios genellikle kürdana saplanarak partilerde servis edilir. Almanca konuşulan ülkelerde,Avusturya dışında sosisli sandviç sosislerine 'Wiener' veya 'Wiener Würstchen' denir (würstchen küçük sosis anlamındadır.)

12. Aspirin

12. Aspirin

Aspirinin ortaya çıkması, kimyager Felix Hoffmann'ın 1897’de saf asetilsalisilik asit (ASA) üretmesiyle mümkün olmuştur. ASA, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan Aspirinin etken maddesidir. Kaynağı ise dünyanın her yerinde yetişen söğüt ağacıdır.

13. Oyuncak Ayı

13. Oyuncak Ayı

Almanya'nın Württemberg eyaletinin küçük bir köyünde yaşamakta olan ve Stuttgart'ta sanat meslek okuluna devam eden Richard Steiff, bölgedeki hayvanat bahçesini gezerken ayılardan çok etkilenir. Steiff, yengesine ait oyuncak eşya firmasının bezden yapılmış hayvancıklar yelpazesine bir de hareket edebilen oyuncak ayıları dahil etmeyi planladı. Bir örnek hazırlayarak Amerikan pazarına satışa sundu. Bu ilk örneklerle daha sonra tiftikten yapılan ve firmanın amblemini taşıyan PB 55 kodlu oyuncak ayılar, 1903'teki Leipzig Fuarı'nda bir Amerikalı tüccarın ilgisini çekip 3000 adet sipariş etmesine kadar bu pazarda ilgi görmedi.

14. Gramofon

14. Gramofon

Gramofon (eski Yunanca fone, 'ses' ve grammein, 'yazmak') veya fonograf kelimelerinden kaynaklanıyor. Bu makine ile ses ve müzik kayıtı veya dinleme olanakları bulunmaktadır. Ilk patenti , 29 Eylül 1887 Alman bilim adamı Emile Berliner tarafından alındı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0