Görüş Bildir
Haberler
AK Parti'nin Referandum Hesabı: Muhalefetin 'Fire Vermesini' Bekliyor

AK Parti'nin Referandum Hesabı: Muhalefetin 'Fire Vermesini' Bekliyor

AK Parti'nin başörtüsüyle ilgili anayasal düzenlemeyi referanduma götürebilmek için muhalefetin oyuna ihtiyacı var. AK Parti teklifin Meclis görüşmelerinde muhalefetin 'fire vereceğini' düşünüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kılıçdaroğlu, ekimde 'başörtüsüne yasal güvence'ye dair kanun teklifi sunacaklarını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’sa 'böyle bir sorunun bulunmadığını’ savunarak muhalefete “Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım” diye seslenmişti.

Teklif üzerindeki çalışmalarına devam eden AK Parti geçtiğimiz gün Meclis’te grubu bulunan partileri ziyaret etmişti. Görüşmeyle AK Parti'nin yazılı bir teklif sunmadığı, değiştireceği anayasa maddelerini muhalefete ilettiği ortaya çıkmıştı.

Anayasa değişikliği süreci nasıl işliyor?

Anayasa değişikliği süreci nasıl işliyor?

Mevcut sistemde 400 milletvekilinin 'evet' oyuyla anayasa değişikliği teklifleri referanduma götürülmeden yürürlüğe girebiliyor. Ayrıca 360’la 399 'evet' oyu durumundaysa teklif referanduma sunuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 400 ve daha fazla oyla kabul edilen değişiklikleri referanduma götürme yetkisi bulunuyor.

Meclis’te bugün itibariyle 580 milletvekili var: AK Parti'nin 286, CHP’nin 134, HDP’nin 56, MHP’nin 48, İYİ Parti’nin 37, TİP’in dört, Demokrat Parti ve Memleket Partisi’nin iki, BBP, DEVA, DBP, Saadet Partisi, Yenilik Partisi ve Zafer Partisi’ninse bir. Bunun yanında beş de bağımsız vekil bulunuyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop oy kullanamayacağı için oy kullanacak vekil sayısı 579 oluyor.

AK Parti ve MHP’nin Şentop hariç toplam vekil sayısı 333 olurken ayrıca BBP lideri Mustafa Destici’nin de oyuyla 334 oluyor. Bu durumda 'Cumhur İttifakı' muhalefetin desteği olmadan referandum için yeterli sayıya ulaşamıyor.

"Öyle bir teklif sunacağız ki partisine rağmen evet oyu verecek isimler olacak"

"Öyle bir teklif sunacağız ki partisine rağmen evet oyu verecek isimler olacak"
İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti'nin muhalefet turunun ardından CHP değişikliğe kapılarını kapatırken HDP ve İYİ Parti’yse yetkili organlarda konunun ele alınacağını duyurmuştu.

AK Parti'nin ziyaretlerinde yer alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’sa referandum tartışmalarını hatırlatarak 400 oy alınması halinde referanduma götürülmeyeceğini muhalefete iletti. 

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, AK Parti kulislerinde konuşulanlara göre iktidar partisi, teklifin tamamının 400 oyla kabul edileceğine inanmıyor.

AK Partililere göre, teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamasında muhalefet partilerinden milletvekilleri ‘evet’ oyu kullanacak. Diken’e bilgi veren AK Partili milletvekilleri, teklifin komisyondan geçerek Genel Kurul’a geleceğini ve burada muhalefetten en az 40 'evet' oyu beklediklerini iddia etti.

Parti ve milletvekili ismi vermeyi reddeden AK Partili bir vekil 'Öyle bir teklif sunacağız ki partisine rağmen evet oyu verecek isimler olacak' demekle yetindi. AK Partililer ayrıca bu gerekçeyle Meclis görüşmelerine tam kadro katılacaklarının da altını çizdi.

AK Partili bir başka milletvekiliyse oylamanın madde madde olacağını hatırlatarak 'Başörtüsü için gelen teklife evet oyu verip, aile için gelen teklife hayır demek gibi bir düşünceleri olabilir. Ama o zaman da seçmen bunun hesabını soracaktır' dedi.

Muhalefete göre iktidarın hesabı seçimle birlikte referandum

Muhalefete göre iktidarın hesabı seçimle birlikte referandum

Öte yandan muhalefetse AK Parti'nin teklifin zamanlamasını ayarladığına inanıyor. CHP’lilere göre AK Parti iki haftayı aşkın süredir metni hazırlamış olmasına rağmen Meclis’e sunmuyor. Ana muhalefet partisi temsilcileri Meclis kulislerinde AK Parti'nin olası referandumu hedefleyerek bunu nisan ayına denk getirmek istediğini konuşuyor.

Bozdağ’ın 400 oyla geçmesi halinde referandum olmayacağını söylemesiyse CHP’liler açısından gerçekçi bulunmuyor. CHP’lilere göre tüm milletvekilleri 'evet' oyu verse dahi, Erdoğan değişiklik teklifini referanduma götürmeyi planlıyor.

Ana muhalefet partisine göre AK Parti ve Erdoğan, zamanlamayı değiştirilen seçim yasasının yürürlüğe gireceği nisana göre ayarlamayı amaçlıyor. Olası referandum kararı halinde de nisanda seçmenin önüne üç sandık (referandum-milletvekili-cumhurbaşkanı) konulması hedefleniyor. Ancak CHP’liler muhalefetin bu noktada fire vermeyeceğine ve anayasa değişikliğinin yeni dönemde olacağına inanıyor.

Öte yandan İYİ Partililer de Meral Akşener’in seçime kısa süre kala bir anayasa değişikliğine kapı aralamayacağını düşünüyor. Kararın partilerinin yetkili organlarınca verileceğini belirten bir milletvekili, referandum ve fire iddiaları içinse 'Milletimiz rahat olsun, AKP’nin hesaplarını bozacak partiyiz' diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
15
4
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deli Cavus

Bırak Referandumu zemini hazırlayıp oyunun oranını öğrenmek istiyorsun. Getir sandığı seçime gitsin halk. 100%85 enflasyon olmuş başörtüsüyle uğraşıyorsun.

Beatrize Vaksman

Ulkede kasa bos, halk yoklukla karsi karsiya, tek derdiniz basortusu, topunuz yok olun.

Tuğçe

muhalefete şu yönden hak veriyorum sırf seçim öncesi protesto hazırlamak için anayasayı seçime birgün kala bile yaparlarsa asla şaşırmam ben bunlardan her tü... Devamını Gör