Görüş Bildir
Haberler
9 Soruya 9 Cevap: TURKOVAC Hakkında Ne Biliyoruz?

9 Soruya 9 Cevap: TURKOVAC Hakkında Ne Biliyoruz?

Türkiye'deki 17 yerli aşı çalışması arasından sıyrılan TURKOVAC salgında yeni bir heyecan yarattı. Peki aşı çalışmaları ne durumda? Kaç kişi gönüllü oldu? TURKOVAC'ın etkinlik oranı ne?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adını koydu. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Türkiye’deki yerli aşı çalışmalarında öne çıkan yerli aşıya TURKOVAC ismi verildi.

Salgının başından bu yana Türkiye’nin ithalat gibi sorunlarla uğraşmaması için yerli aşı üretiminin önemine vurgu yapılıyor. Yerli aşı üretildikten sonra diğer ülkelerin sevkiyat sıralarında beklemeyeceğimiz varsayılıyor. Peki TURKOVAC aşısı nasıl bir aşı? Ne kadar sürede geliştirildi?

Kaç kişi gönüllü oldu?

Kaç kişi gönüllü oldu?

Haber Global'in haberine göre Erciyes Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmaların üçüncü fazında 40 bin 800 gönüllü aşılanacak.

Bugüne kadar e-Nabız üzerinden aşı çalışmalarına katılması için gönüllü toplanırken toplam 846 bin 451 kişi aşı çalışması için gönüllü oldu.

Hangi kriterlere uygun aşı seçildi?

Hangi kriterlere uygun aşı seçildi?

Gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Covid-19 geçirmemiş ve daha başka bir aşı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.

Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklardan 'kelebek hastalığı' olarak da adlandırılan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, Guillain-Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Haşimato hastalığı, HIV ve dev hücreli arterit hastalıklarını taşıyanlar da çalışma dışında bırakıldı.

Aşının etkinliği nasıl anlaşılıyor?

Aşının etkinliği nasıl anlaşılıyor?

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalışkan'ın verdiği bilgilere göre aşılanan gönüllülerden birer hafta arayla alınan kan testlerine bakarak, aşının virüse karşı antikor oluşumu ve diğer parametrelerde ne kadar etkili olduğuna bakılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Faz-3 bittikten sonra ne kadar sürede üretime geçilebilir?

Faz-3 bittikten sonra ne kadar sürede üretime geçilebilir?

Faz-3 çalışması başladıktan sonra aşının üretime geçmesi için yaklaşık 4 ay gibi bir süre gerekiyor. Dün Faz-3 çalışmaları kapsamında aşılamalar başladı.

Dünyada kaç ülke kendi aşısını üretiyor?

Dünyada kaç ülke kendi aşısını üretiyor?

İngiltere, Almanya, ABD, Rusya ve Çin dahil toplam 10 ülke kendi aşısını üretiyor. Türkiye de aşının geliştirilmesi ile birlikte dünyada kendi aşısını üreten ülkeler arasında yerini alacak.

Dünyada kaç farklı aşı denemesi var?

Dünyada kaç farklı aşı denemesi var?

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 18 yerli aşı çalışması hayata geçirildi.

Diğer aşıların yanında Turkovac'ın farkı ne?

Diğer aşıların yanında Turkovac'ın farkı ne?

Bunlardan en hızlı ilerleyeni, Erciyes Üniversitesince geliştirilen ve 5 Kasım 2020'de Faz-1 çalışmalarına başlanan inaktif Covid-19 aşısı oldu. Faz-2 çalışmaları kapsamında ilk dozu 10 Şubat'ta uygulanmaya başlanan aşının gönüllülerde herhangi bir yan etkisi görülmedi.

Turkovac aşısını üreten ekipte kimler var?

Turkovac aşısını üreten ekipte kimler var?

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın desteklediği yerli aşının Türkiye Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.

Aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip geliştiriyor.

TURKOVAC, inaktif, adenovektör ve virüs benzeri partikül temelli aşı olarak geliştirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşı varyantlara karşı etkili mi?

Aşı varyantlara karşı etkili mi?

Aşı geliştirme ekibinin başındaki Prof. Dr. Aykut Özdarendeli geçen ay yaptığı açıklamada aşının varyantlara karşı etkisine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Özdarendeli, 'Özellikle ülkemizde İngiltere mutantının yoğun şekilde sirküle olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu aşı platformlarının çok hızlı bir şekilde bu varyantlara adapte edilebilir olması da işin bir başka önemli noktası. Laboratuvarımızda İngiltere mutantıyla ilgili 2 farklı izolatımız var. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.' ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tongue fu

isim olarak çok yanlış ırkçılık nedenlerinden dolayı aşılara ve covid cirüsü varyantlarına ülke isimleri verilmedi ( hint varyantı yerine delta varyantı gib... Devamını Gör

Can Arat

Nasal aşı maşı deniyordu o nerede ondan haber verin :D

Kata kulli

Direkt sinovac koysaydınız ismini