50 Bin Bitcoin Çalıp 10 Yıl Sakladı: Serveti Patlamış Mısır Kutusunda Bulundu
James Zhong, 2012 yılında karanlık ağ pazarı Silk Road’un ödeme sistemindeki açıktan yararlanarak 50 binden fazla Bitcoin ele geçirdi. Yaklaşık 10 yıl gizlenen servetin izini süren yetkililer, milyarlarca dolar değerindeki Bitcoin’lerin bir bölümünü Zhong’un banyo dolabındaki patlamış mısır kutusunda buldu.
Sistemi 140’tan fazla işlemle yanılttı
Zhong, kimliğini gizlemek amacıyla Silk Road üzerinde yaklaşık dokuz farklı hesap oluşturdu. Bu hesaplara önce 200 ile 2 bin Bitcoin arasında değişen miktarlarda para yatırdı, ardından sistem bakiyeyi güncellemeden art arda para çekme talimatları verdi.
Eylül 2012’de gerçekleştirilen 140’tan fazla hızlı işlem, sistemin Zhong’a yatırdığından çok daha fazla Bitcoin göndermesine neden oldu. Örneklerden birinde Zhong, hesabına 500 Bitcoin yatırdıktan sonra beş saniyeden kısa sürede beş ayrı 500 Bitcoin çekme işlemi gerçekleştirdi ve 2 bin Bitcoin kazanç sağladı.
Ele geçirdiği Bitcoin’leri farklı adreslere dağıtan Zhong, izini kaybettirmek için kripto para karıştırma hizmetlerinden ve yurt dışındaki bir kripto para platformundan da yararlandı.
Bilgisayar patlamış mısır kutusundan çıktı
Yetkililer 9 Kasım 2021’de Zhong’un Georgia eyaletindeki evinde arama yaptı. Aramada yaklaşık 50 bin 676 Bitcoin ele geçirildi. Kripto paraların o tarihteki toplam değeri 3,36 milyar doların üzerindeydi.
Bitcoin’lerin önemli bölümü zeminin altındaki bir kasada ve banyo dolabında saklanan patlamış mısır kutusunun içindeki tek kartlı bilgisayarda bulundu. Bilgisayarın üzeri kutunun içindeki battaniyelerle kapatılmıştı. Evden ayrıca 661 bin 900 dolar nakit para, fiziksel Bitcoin’ler ve değerli metaller çıkarıldı.
Zhong, Kasım 2022’de elektronik dolandırıcılık suçunu kabul etti. Hakkında toplam 51 bin 680 Bitcoin için müsadere kararı verilirken Nisan 2023’te bir yıl bir gün hapis cezasına çarptırıldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın