Görüş Bildir
Haberler
'3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne Özel Baş Kahramanlarının Engel Tanımadığı Kitaplar

'3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne Özel Baş Kahramanlarının Engel Tanımadığı Kitaplar

Penny
02.12.2018 - 23:04

Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiş. Bu günde dünya çapında çeşitli organizasyonlar ve bağış kampanyaları düzenlenir. Biz de bugün için engel tanımayan kahramanların yer aldığı kitapları sizler için bir araya getirdik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

1. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama zihinsel engelli yoldaşı Lennie Small'un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; 'En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider...'

2. Mucize - R. J. Palacio

2. Mucize - R. J. Palacio

August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğ­duğu için, normal bir okula gide­miyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu’nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile “yeni çocuk” olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dondurma yemek ve Xbox’ında oyun oynamak gibi sıra­dan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arka­daşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi?

3. Senden Önce Ben - Jojo Moyes

3. Senden Önce Ben - Jojo Moyes

Yaşamın ince detayları Lou'dan sorulur. Otobüs durağıyla ev arasında kaç adım var? Çalıştığı kafeye gelip gidenler nasıl bir hayat yaşıyor? Parlak yeşil elbisenin altına ne renk külotlu çorap giyilir? Onda bu soruların hepsinin cevabı var. Kolayca mutlu olabildiği küçücük dünyasında bilmediği tek şey hayatın çok daha karmaşık soru ve cevaplarla dolu olduğu...

Geçirdiği motosiklet kazasıyla hayatı altüst olan Will uzun süredir karmaşık sorularla meşgul. Bu hayatta diğer insanları mutlu eden küçük şeyler ona biraz olsun keyif vermiyor. Çevresindeki tüm renkler birden griye dönmüş ve böyle bir umutsuzluk içindeyken yapabileceği tek şeyin hayatını sonlandırmak olduğunu düşünüyor.

Peki, asık suratlı, aksi ve geçimsiz Will, Lou'nun rengârenk yaşamıyla karşılaşırsa neler olur?

4. İçimdeki Müzik - Sharon M. Draper

4. İçimdeki Müzik - Sharon M. Draper

İngiltere'nin saygın edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper'dan hüzün ve umut dolu soluksuz okunacak bir roman. Gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. 11 yaşındaki Melody'nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser. Sesini asla unutamayacağınız bu cesur kızla tanışmaya hazır mısınız?

5. Louis Braille / Görmezlerin Kitap Okumasını Sağlayan Çocuk - Margaret Davidson

5. Louis Braille / Görmezlerin Kitap Okumasını Sağlayan Çocuk - Margaret Davidson

Bakalım aşağıdaki harfleri parmaklarınızla dokunarak okuyabilecek misiniz?

Günümüzde görmezler için basılan kitapların neredeyse tamamında Braille Alfabesi kullanılıyor.

Bu kitapta, kendisi gibi görmeyenlerin de okuyup yazabilmesinin yolunu bulan

Louis Braille'in öyküsünü okuyacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Parmak Uçları - Seran Demiral

6. Parmak Uçları - Seran Demiral

Işık, Mert ve Doğan… Farklı kültürlerden gelen, bambaşka karakterlere sahip, ruhları ayazda kalmış üç genç. Normal koşullarda yolları kolay kolay kesişmeyecek bu gençlerin hayatlarını birleştiren en önemli şey ise yaşadıkları ortak deneyimler ve kalplerini dolduran sevgi. Doğan, doğuştan görme engelli. Görmenin ne demek olduğunu bilmemesine rağmen, diğer duyuları sayesinde dünyayı birçok insandan çok daha iyi görme becerisine sahip bir delikanlı. Mert ise geçirdiği bir hastalık yüzünden gözlerini kaybedip daha önce hiç bilmediği bir yaşamla baş başa kalmış çekingen bir genç. Büyüme sancıları ile boğuşan Işık'sa kendisiyle o kadar meşgul ki dünyaya kör gözlerle bakmaktan kendini bir türlü alıkoyamıyor...

7. Ahraz - Deniz Gezgin

7. Ahraz - Deniz Gezgin

İnsan, başlı başına bir mitolojidir...

'Ahraz' olan da, bu mitolojinin kaotik kahramanıdır. Tozlu hayalleriyle balıklara dokunur, onları sever, onlardan nefret eder ya da kaldırımda bir sonraki günün erzağını toplamaya çalışırken, kederin hasadını yapmaya zorlarken bulur kendisini.

Su Mitosları'nda tarihi bir yolculuğa çıkaran Deniz Gezgin, bu kez de 'Su'dan taşarak gelen bir hikayeye dokunmaya davet ediyor okuru. Kitabı elinde tutanları alışılmadık bir sahil kasabasına, farklı bir kadın profili olarak Adile'nin hüznünü paylaşmaya ve hayallerinden misket yapıp onları denize teslim eden İsrafil'in ufku belirsiz maceralarına kulaklarını yaslamaya çağırıyor ve ardından, büyük bir soru ile baş başa bırakıyor: 

Şeytan yükümüzü sırtlanan günah keçisi değilse nedir?

8. Kardeşim Benim - Cynthia Lord

8. Kardeşim Benim - Cynthia Lord

Catherine'in tek isteği, normal bir yaşam sürmektir, çünkü otizmli küçük kardeşi David'le yaşamaya 'normal' denemez. Ailenin tüm düzeni, bu hayli farklı kardeşin ihtiyaçları çevresinde dönmektedir. Catherine, çeşitli konularda kurallar koyarak hem David'in hem kendi yaşamını kolaylamaya çalışır. Ancak o yaz, komşu eve taşınan yaşıtı Kristi'yle ve terapi kliniğindeki felçli genç Jason'la tanışmak düşüncelerini altüst eder. Catherine, kendine koyduğu kuralların da birer 'engel' olduğunu anlayacak mıdır?

9. İnsanın Esareti - W. Somerset Maugham

9. İnsanın Esareti - W. Somerset Maugham

Somerset Maugham’ın başyapıtı olarak kabul edilen İnsanın Esareti, Modern Library’nin 20. yüzyılda İngiliz dilinde yazılmış en iyi yüz roman listesine dahil edilmiştir. Yazar, başlığını Spinoza’nın Ethica adlı yapıtının bir bölümünden aldığı romanında, gerçekle kurguyu iç içe geçirmiştir. Özyaşamıyla büyük ölçüde paralellikler taşıyan bu romanda, küçük yaşta öksüz kalıp akrabaları tarafından büyütülen, bir ayağı doğuştan sakat olan Philip’in uyum sağlamakta zorlandığı yatılı okul günlerinin ardından acılı olgunlaşma yıllarını anlatır. Önce muhasebeciliği deneyen, daha sonra sanat eğitimine yönelen Philip, en sonunda Londra’da tıp eğitimine başlar. Orada onu yıkıma sürükleyecek ve hayatını altüst edecek bir aşk macerası beklemektedir.

10. Farklı ama Aynı - Feridun Oral

10. Farklı ama Aynı - Feridun Oral

Feridun Oral'dan 'Engeller' üzerine bir kitap... Bir gün, çobanın sürüsündeki keçilerden biri doğurur. Bu sevimli yavrunun sürüdeki diğer yavrulardan farklı olduğunu hemen anlar çoban. Yavrunun ön bacakları tutmuyordur! Dağlarda, bayırlarda bu yavru keçi ne yapacaktır? Nasıl koşup oynayacaktır? Çoban, yavrunun hayatını kolaylaştırmak için önceleri onu korur kollar ama çok geçmeden onun için çok yaratıcı bir çözüm bulur. Artık sevimli oğlak da sürüden ayrı düşmeyecek ve hayatını kendi başına sürdürebilecektir. Farklı Ama Aynı, Feridun Oral'dan hem hikâyesi hem resimleriyle çok etkileyici yeni bir kitap.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
11
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mavris Konçis

hazırlayan kişinin ne kadar sığ bir kitap kültürü olduğunu gösteriyor. Yazık! Sol Ayağım nerde? Her Şey Su İle Başladı nerde? Böyle bir içeriğe soyunuyorsan ... Devamını Gör

Gizem Yenikler

Güzel liste.3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlu olsun.