Görüş Bildir
Haberler
2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Müzik Alanın Sahibi İdil Biret Kimdir? İdil Biret Kaç Yaşında ve Nereli?

2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Müzik Alanın Sahibi İdil Biret Kimdir? İdil Biret Kaç Yaşında ve Nereli?

Müge Kakşi
08.11.2021 - 23:47

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılan kabine toplantısı sonrası 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması esnasında 'Ödüllerini takdim edeceğimiz bu kıymetli kültür sanat insanlarımızı şahsım, milletim adına tebrik ediyoruz' dedi. Müzik dalında ödül alacak olan İdil Biret ise kim olduğu ve eserleri ile merak edilmeye başlandı. Peki 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik dalı sahibi İdil Biret kimdir? İdil Biret kaç yaşında ve nereli? İdil Biret'in ödül ve nişanları nelerdir? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün yapılan Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmanın sonunda bu yılki Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Birbirinden usta isimlerin bulunduğu ödül sahiplerinden biri de müzik dünyasının usta ismi İdil Biret oldu. Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri müzik dalında ödül alan İdil Biret hakkında araştırmalar başladı. Peki İdil Biret kimdir? İdil Biret kaç yaşında ve nereli? İşte İdil Biret'e dair tüm detaylar...

İdil Biret Kimdir? İdil Biret Kaç Yaşında ve Nereli?

İdil Biret Kimdir? İdil Biret Kaç Yaşında ve Nereli?

İdil Biret, 21.11.1941 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Müziğe olan ilgisi iki yaşında başlayan İdil Biret, dört yaşında Bach'ın prelüdlerini çalmaya başladı. İlk piyano dersleri beş yaşındayken Mithat Fenmen'den aldı. Bir yıl sonra Ankara Radyosu'nda Riyaseticumhur Filarmoni Orkestrası eşliğinde Bach'ın Re Minör Piyano Konçertosu'nu seslendirdi ve harika çocuk olarak nitelendirildi.

1948 yılında, henüz yedi yaşındayken, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret'in yurt dışında eğitiminin gereksinimlerinin karşılanması için TBMM'ye bir teklif sundu. Bu teklif sonucunda İdil Biret için özel olarak çıkartılan kanun, 'Harika Çocuklar Yasası' olarak bilinir. Bu kanun çerçevesinde eğitimi için ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı'na gönderilen Biret, burada 20. yüzyılın önemli pedagoglarından Nadia Boulanger ile çalıştı. Sekiz yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini verdi. Fransız piyanist Alfred Cortot'dan dersler aldı. İdil Biret'ten ömrü boyunca 'en değerli öğrencim' olarak söz eden hocası Alman piyanist Wilhelm Kempff, onunla müzikal ilişkisini] hayat boyu sürdürdü. Biret, 11 yaşındayken Kempff ile Mozart'ın İki Piyano İçin Konçertosu 'nu Paris Champs-Elysees Tiyatrosu'nda çaldı. Zaman zaman Kempff'in Positano'da verdiği usta sınıflara katıldı. Kempff'in 90. yaşı için düzenlenen konserde çaldı.

İdil Biret Kariyeri

İdil Biret Kariyeri

Kraliçe Elisabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Liszt (Almanya), İskoçya gibi birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan İdil Biret'in aldığı ödüller arasında 'Lili-Boulanger' (Boston), 'Harriet Cohen/Dinu Lipatti' (Londra), Polonya hükümetinin 'kültür liyakât' ve Fransız hükümetinin 'Chevalier de I'Ordre National de Merite' nişanları da bulunmaktadır.

İdil Biret, 1971 yılından beri Devlet Sanatçısı'dır. Bugüne kadar seslendirdiği plak ve CD'lerin sayısı 80'i geçmektedir. Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yurtiçi ve yurt dışı konserlerinde birçok kez çaldı.

İdil Biret Ödül ve Nişanları

İdil Biret Ödül ve Nişanları
  • 1952 yılında Paris Konservatuvarı'ndaki yüksek solfej ve deşifraj bölümlerini Birincilik Ödülü ile bitiren Biret, 1957 Haziranı'nda konservatuvarda devam ettiği piyano, oda müziği ve eşlikçilik sınıflarının her birinden birincilik ödülü ile mezun oldu ve 'Birincilerin Birincisi' unvanını aldı. Reine Laurent Ödülü ve Popelin mükâfatlarını kazandı.

  • 1954 - Lily Boulanger Memorial, Boston

  • 1957 - Paris Konservatuvarı, Konservatuvar Birinciliği

  • 1961 - Harriet Cohen - Dinu Lipatti Altın Madalyası, Londra

  • Adelaide Ristori Nişanı, İtalyan Hükümeti

  • Chevalier de l'Ordre du Mérite, Fransa

  • 1971 - Devlet Sanatçısı, Türkiye idil biret

  • 1974 - Kültür/Liyâkat Nişanı, Polonya Hükümeti

  • 1988 - Boğaziçi Üniversitesi, Onursal Doktora

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi Onursal Doktora aldı

  • 1995 - Uludağ Üniversitesi, Onursal Doktora

  • 1995 - Grand Prix du Disque Chopin, Varşova

  • 1995 - Altın Diyapozon, Fransa

  • 1996 - Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası

  • 2003 - Ortadoğu Teknik Üniversitesi Onursal Doktora

  • 2006 - Polonya Üstün Hizmet Madalyası (Chopin eserleri kayıt ve seslendirmeleri nedeniyle)

  • 2007 - 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Onur Ödülü'nü kazandı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın