Görüş Bildir
Haberler
125 Ülkede Aynı Günde: Maçka Parkı'nda Toplanan Çocuklardan Dünyaya İklim Mesajı

125 Ülkede Aynı Günde: Maçka Parkı'nda Toplanan Çocuklardan Dünyaya İklim Mesajı

İsveçli aktivist Greta Thunberg'in iklim krizine dikkat çekmek için başlattığı okul grevi 40. haftasına ulaşırken,  bugün 125 ülkede çocuklar eylemdeydi. Türkiye'nin de 15 şehrinde öğrenciler okula gitmek yerine yaşanılası bir dünya için eyleme katıldı. İstanbul'daki gösterinin adresi Maçka Sanat Parkı oldu. Genç aktivistler hem ellerindeki pankartlar hem de açıklamalarıyla, dünyanın sürüklenmekte olduğu felakete karşı uyardı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve İzmir'de çocuklar okula gitmek yerine, yaşanabilir bir gelecek talebiyle greve katıldı. İstanbul'daki grev için buluşma noktası Maçka Sanat Parkı oldu.

Saat 12.00'da bir araya gelen öğrenciler, 'Söz bitti, sıra eylemde', 'Ey büyük insanlar iklim krizi sizin, iklim grevi bizim eserimiz', 'Geleceğimizi elimizden alma', 'Yıldızlarımız görebilmek istiyoruz' yazılı pankartlar taşıdılar. Açıklama yaptıktan sonra da sloganlarla yürüyüşe geçtiler.

İkinci iklim karşıtı eylem 📽

Türkiye'de okul grevleri 15 Mart 2019'da Atlas Sarrafoğlu'nun çağrısını yaptığı Bebek Parkı'ndaki okul greviyle başlamıştı.

15 Mart'tan itibaren İstanbul'dan Ayvalık'a birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması'nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor. İkinci küresel iklim grevinde bir araya gelen öğrenciler, bu sefer çok daha kalabalık bir şekilde taleplerini yinelediler.

"Ne kadar küçük görünürse görünsün her eylem önemlidir"

"Ne kadar küçük görünürse görünsün her eylem önemlidir"
İçeriğin Devamı Aşağıda

11 yaşındaki iklim aktivisti Deniz Çevikus yaptığı konuşmada kendisinin greve çıkma kararını 'iklim krizi yüzünden Kuzey Amerika'da bir kutup girdabına yakalanarak donan bir fokun resmini' görmesiyle verdiğini söyleyerek başladı.

Çevikus, 'Size soruyorum. Eğer bir kişiyi harekete geçirmek için sadece bir fotoğraf yetebiliyorsa neyi bekliyoruz? 15 Mart'tan beri sayımız ne kadar az olursa olsun, hatta tek başıma kaldığım günlerde bile düzenli olarak her cuma günü okulumda iklim için eylem yapıyorum. Çünkü ne kadar küçük görünürse görünsün her eylem önemlidir' dedi.

"Tek başınıza çok şey değiştirebilirsiniz"

"Tek başınıza çok şey değiştirebilirsiniz"

Sonrasında söz alan iklim aktivisti Ece Doğa Bayraktar ise şunları söyledi:

'Hani diyorsunuz ya 'Daha 12 yıl var bir ara bir şeyler yaparız' ya da 'E zaten eninde sonunda öleceğiz o zaman bugünün tadını çıkaralım.' Bazılarınız ise 'Tek başımıza bütün dünyayı nasıl kurtaralım ki?' diyorsunuz. İşte bu düşünceleriniz çok saçma çünkü siz o bir plastik şişeyi çöpe değil geri dönüşüme atsanız veya banyoda tükettiğiniz su yerine 1 kova su harcasanız tek başınıza çok şey değiştirebilirsiniz.'

"12 yıl sonra dünyamız yok alma sürecine girecek ama umursamıyorsunuz"

"12 yıl sonra dünyamız yok alma sürecine girecek ama umursamıyorsunuz"

Yağmur Ocak ise çocukların geleceğiyle oynamamak için 'harekete geçin' çağrısında bulundu:

'12 yıl sonra Dünya'ya meteor çarpacak ve her şey yok olacak desek, hemen panik olursunuz. Tüm ülkeler birleşip meteoru durdurmaya yönelik çalışmalar yapmaya başlar. Bunun yerine biz size diyoruz ki '12 yıl sonra iklim krizi yüzünden dünyamız yok olma sürecine girecek', ama siz bizi umursamıyorsunuz. Meteor çarpması doğal bir felaket ve tabii ki bunu engellemek için tüm dünya elinden geleni yapmaya çalışır. Oysa ki iklim krizini yaratan biziz ve gerekli önlemleri alarak felaketi gerçekleşmeden engellemek elimizde. Ama biz hiçbir şey yapmıyor iklim krizinin sonuçlarının dünyamıza çarpmasını bekliyoruz. Çocuklarınızın geleceğiyle oynamamak için lütfen harekete geçin.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Havadaki karbondioksit oranı rekor kırdı"

"Havadaki karbondioksit oranı rekor kırdı"

12 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu da şunları söyledi:

'Size 15 Mart'tan beri olan olayların bir özetini geçeyim... Havadaki karbondioksit oranı rekor kırdı. Dünyanın en büyük buzulu çatladı ve binlerce penguen öldü. Okyanusun en derin noktasında plastik poşet bulundu. Hani şu sokaklarda gördüğünüz plastik poşetler.Afrika'ya sel felaketinin sonucunda evsiz kalanlar, ailesini kaybedenler ve ölenler... Birleşmiş Milletler 1 milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Canlıların midesinden plastik çıkmaya devam ediyor. Koalaların neslinin tehlike altında olduğu açıklandı. Solucanların da.'

Avustralyalı öğrenciler: "Bu konuda hepimiz biriz”

Avustralyalı öğrenciler: "Bu konuda hepimiz biriz”

İsveçli genç aktivist Greta Thunberg'in başlattığı iklim eylemi dalga dalga tüm dünyaya yayıldı. Bugün 125 ülkede çocuklar okul yerine iklim değişimi ve çevre kirliliğine karşı sokaklardaydı. Gençlerin eylem düzenlediği kentler arasına Avustralya Melbourne de bulunuyor. Burada gençler 'Bu konuda hepimiz biriz' yazılı pankart açarak dünyaya mesaj verdi.

Almanya'daki eylemlerin adreslerinden biri Almanya’nın Köln kenti. Gençler ellerindeki dövizlerle iklim değişimine karşı önlem alınması yönünde mesajlar verdi.

Almanya'daki eylemlerin adreslerinden biri Almanya’nın Köln kenti. Gençler ellerindeki dövizlerle iklim değişimine karşı önlem alınması yönünde mesajlar verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsveç'teki eyleme çok sayıda aktivist katıldı. Eylemleri başlatan Greta Thunberg de eyleme katılarak destek oldu.

Filistinli ve İsrailli çocuklar ise birlikte yürüdü 📽

Kaynak: Bianet ve Fridays Turkey

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
29
6
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sedat Yılmaz

bizimkilerin sayısı ne kadar da az...