Görüş Bildir
Haberler
Yüzlerce Yıl Önce Yaşamış ve Sadece Portlerinden Tandığımız İnsanlar Aslında Nasıl Görünüyordu?

Yüzlerce Yıl Önce Yaşamış ve Sadece Portlerinden Tandığımız İnsanlar Aslında Nasıl Görünüyordu?

Beste İçten
02.07.2018 - 16:47

Bu sorunun cevabını bilim insanlarının uğraşları sayesinde görmüş olacağız.

Fotoğrafın bulunmasından önce bir kişinin ya da bir yerin nasıl göründüğünü bilmek pek kolay olmuyordu. Yüzyıllar öncesinde yaşamış kişilerin, ya iskelet parçaları ya da başkaları tarafından tasvir edilmiş resimleri var sadece. Bilim insanlarının ve bazı sanatçıların bir araya gelmesi ile oluşan bir grup, Ortaçağ'da yaşamış bir kraliçenin veya bir köylünün nasıl göründüğünü merak etti. Ve bu kişileri yeniden canlandırmak istediler. Yapılan tasvirler o zamanların teknolojisi ile sınırlı olsa da gelişen teknoloji ile ortaya geçmişe yapılan büyüleyici bir yolculuk çıktı. Sonuçları sizin için Bored Panda'dan derledik.

Kaynak: https://www.boredpanda.com/historical...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. IV. Henry (Fransa)

1. IV. Henry (Fransa)

IV. Henry fanatik bir Katolik tarafından öldürülüne kadar 1589 -1610 yılları arasında Fransa Kralı idi. Aynı zamanda önem verdiği konular ve endişe duyduğu problemler ile de halkı tarafından 'Good King Henry' olarak adlandırılmıştı. Henry'nin kafasını, Philippe Froesch CGI 3D adli yüz rekonstrüksiyonu ile oluşturdu.

2. Ava

2. Ava

Ava, 3.700 yıl önce ölen Bronz Çağı kadınıydı. Arkeologlar tarafından bulunduğunda yaşadığı zamana göre özel bir mezarın içindeydi. Araştırmacıların yorumuna göre o zamanlarda yaşayan sıradan biri toprağa gömülürken, Ava sert bir kaya mezarın içinde bulundu. İskoç arkeolog Maya Hoole ile sanatçı Hew Morrison, Ava'nın yüzünü sofistike yazılım ve doku derinlik çizelgeleri kullanarak yeniden oluşturmaya çalıştı.

3. Meritamun

3. Meritamun

'Meritamun' olarak bilinen 2000 yıllık mumya, en son teknolojiyi kullanarak yeniden oluşturuldu. Melbourne Üniversitesi'nden bilim adamları Meritamun'un 18 ila 25 yaşları arasında olduğunu tahmin ediyor. Sağlam kalan tek vücut parçası kafatası olduğu için bilim insanları ölüm nedenini maalesef bulamadılar. Meritamun'un yüzünü yeniden yapılandırmak için araştırmacılar tıbbi araştırmalar, bilgisayarlı tomografik (CT) tarama, 3D baskı ve eğritoloji kullanmışlardır.

4. 500 yıl önce yaşamış bir Dublinli

4. 500 yıl önce yaşamış bir Dublinli

2014 yılında, arkeologlar yaklaşık 500 yıl önce ölmüş bir adamın kalıntılarına ulaştı. Çocukluk çağı yetersiz beslenme belirtileri gösteren 4 iskeletten biriydi. Ama aralarında en sağlam kafatası da bu kişiye aitti. Bu yüzden bilim insanları 500 yıl önce yaşamış birinin nasıl göründüğünü anlamak için bu kafatasını kullandılar.

5. Nicolaus Copernicus

5. Nicolaus Copernicus

Copernicus, evrenin merkezine Dünya'yı değil, Güneş'i yerleştiren evrenin bir modelini formüle etmişti. Rönesans döneminin parlak matematikçilerinden ve gök bilimcilerinden biriydi. Polonyalı bir adli ekip, 70 yaşında ölen Copernicus'un kalıntılarından yüzünü yeniden oluşturmayı denedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Johann Sebastian Bach

6. Johann Sebastian Bach

Tüm zamanların en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen Barok döneminin bestecisi ve müzisyeni Johann Sebastian Bach 1685 - 1750 yılları arasında yaşadı. İskoç antropolog Caroline Wilkinson, bestecinin yüzünün nasıl olabileceğini merak etti ve 3D bir görüntü oluşturmak için Bach'ın yüz kemiklerinin ölçümlerini aldı.

7. Güney İngiltere'de Erken Neoletik çağda yaşamış bir erkek

7. Güney İngiltere'de Erken Neoletik çağda yaşamış bir erkek

Neolitik çağda yaşamış bir erkeğin yüzünün yeniden yapılandırılması, 1863'te Wiltshire'daki Winterbourne Stoke'de yapılan bir kazıda bulunan bir erkek iskeletine dayanıyor. 40'lı yaşlarında olduğu tahmin edilen bu erkeğin neredeyse 5500 yıl önce neye benzediğini anlamak için iskelet analizini kullandı.

8. Jamestown'da yaşamış Jane

8. Jamestown'da yaşamış Jane

Jane, 17. yüzyılda yaşamış ve uzmanların tahminine göre bir yamyamlık olayında kurban olmuş 14 yaşında bir kızdı. Kesilmiş kafatası ve kesik bacak kemiği, 2012 yılında, bir Jamestown mahzeninde hayvan kemikleri ve diğer yiyecek kalıntıları arasında bulundu. Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde adli tıp antropoloğu olan Dr. Douglas Owsley kemikleri inceledi ve üzerlerinde bulunan kesik ve izlerin, dokuyu ve beyni kemiklerden ayırma girişimi ile oluştuğunu belirledi.

Owsley, başka bir yamyamlık olayı ile paralellik gösterdiğini ve Jamestown halkının 1609-1610 kışında açlıktan dolayı yamyamlık kurbanı olduğu sonucuna vardı.

9. Kral Tutankhamun'un biyolojik annesi (büyük ihtimalle Nefertiti)

9. Kral Tutankhamun'un biyolojik annesi (büyük ihtimalle Nefertiti)

DNA testleri, 'Genç Bayan' olarak bilinen bir mumyanın, Akhenaten'in (Tut'un babası) kız kardeşi ve Tutankhamun'un annesi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kimliği tam olarak belirlenmemiş olsa da, birçok kişi kalıntıların Kraliçe Nefertiti'ye ait olduğuna inanıyor.

Paleoartist Élisabeth Daynès, Mısır kraliçesinin bir büstünü yeniden oluşturabilmek için 'Genç Hanım' taramasını kullandı.

10. Maximilien De Robespierre

10. Maximilien De Robespierre

Maximilien de Robespierre, Fransız Devrimi ve Terör Saltanatı'ndaki rolüyle tanınan Fransız politikacı ve avukattı. Giyotin ile 28 Temmuz 1794'te 36 yaşında idam edildi. Bilim insanları, Robespierre'nin tıbbi geçmişini, yüzünü yeniden yapılandırmak ve acı çektiği hastalıkları belirlemek için kullandılar. Çeşitli klinik belirtiler tanımlandığında görme sorunları, burun kanaması, sarılık, asteni (sürekli yorgunluk), tekrarlayan bacak ülserleri ve çiçek hastalığı enfeksiyonunun yaralarıyla ilişkili cilt hastalıkları olduğu tespit edildi. Tarihçiler sarkoidozdan muzdarip olduğunuda söylüyorlar. Ayrıca kalıcı göz ve ağız seğirmeleri de vardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. III. Richard (İngiltere)

11. III. Richard (İngiltere)

III. Richard 1483-1485 yılları arasında İngiltere Kralı idi. Güllerin Savaşı ve öldüğü Bosworth Sahası Savaşı'nda önemli bir figürdü. Lancaster ve York aileleri arasındaki çatışmanın son savaşında öldüğünde 32 yaşındaydı. Yüzünün 3D rekonstrüksiyonu yapmak için kafatası ve DNA örneklerini kullandılar. Kafatasının taramasına kas dokusu eklemek için bir bilgisayar uygulaması kullanıldı ve sonuç plastik bir modele dönüştürüldü.

12. Context 958

12. Context 958

700 yıl önce yaşamış olan bu adam, kemiklerini ve dişlerini analiz ederek bir araya gelen araştırmacılar tarafından Bağlam 958 olarak adlandırıldı. Bağlam 958, Cambridge Üniversitesi'nin insanların ortaçağda nasıl yaşadıklarını anlamalarını amaçlayan daha geniş bir araştırmasının bir parçasıdır. Araştırma ekibi üyesi John Robb, iskelet üzerindeki aşınma ve yıpranma izlerine dayanarak çalışkan bir yaşam sürdüğünü ve 40 yaşında olduğunu belirledi.

13. Padua'nın Anthony'si

13. Padua'nın Anthony'si

Padualı Aziz Anthony, 1195 yılında Lizbon, Portekiz'de zengin bir ailede dünyaya gelen Katolik bir rahipti. İtalya'nın Padua kentinde 35 yaşında öldü. Çağdaşları, yoksulluğa ve hastalığa olan duyarlılığını, sevgisini ve onun güçlü vaazlarını dinledikçe Anthony Kilisesi tarihinin en çok saygı gördüğü zamanını yaşadı. 2014 yılında, Padua St. Anthony'daki adli araştırmacılar, yüz görüntüsünü kafatasının dijital bir kopyasından yeniden yaratmaya çalıştılar. En son 3D programını kullandılar.

14. İskoç Kraliçesi Mary

14. İskoç Kraliçesi Mary

Mary Stuart 1542-1567 yılları arasında İskoçya Kraliçesi idi ve tahtına çıktığı zaman sadece 6 günlük bir bebekti. Hayatının son 18 yılını İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in gözaltında geçirdi. Daha sonra 1586'da Elizabeth'e suikast düzenlenmesi suçundan infaz edilmesi istendi. Ölümü sırasında 44 yaşındaydı. Dundee Üniversitesi'nden uzmanlar, Mary Stuart'ın mevcut tüm portrelerini, ona 3D bir imaj yaratabilmek için derlediler.

15. Arish

15. Arish

2500 yıl önce Kartaca'da (günümüz Tunus'ta) yaşıyan Arish, öldüğünde 19-24 yaş aralığındaydı. Araştırmacılar, Arish'in hayatta olduğu zaman nasıl göründüğünü bulmak için bazı teknikler ve dermoplastiyi kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ortaçağ'da Edinburgh'da yaşamış bekar bir kız

16. Ortaçağ'da Edinburgh'da yaşamış bekar bir kız

Bu kız, 2009 yılında Edinburgh Tramvayları için hazırlık çalışmaları sırasında kazılan Güney Leith Bölge Kilisesi mezarlığında bulunan 400 kişiden biridir. Kalıntılar 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Uzmanlar kalıntıları analiz ettiler ve yaşının 25-35 arasında olduğunu tespit ettiler.

17. Mary Rose'un okçusu

17. Mary Rose'un okçusu

Mary Rose, Fransız filosuna bir saldırı düzenlerken, 1545'te batmış olan Kral VIII. Henry'nin İngiliz Tudor donanmasında bulunan bir savaş gemisiydi. 500 yıl sonra gemi ve ekibinin kalıntılarına ulaşıldı. Algler, iskeletleri analiz etmeyi zorlaştırırken, araştırma ekibi bu özel okçuyu oldukça tanımlayabildi. Uzun boyundan ve bazı özelliklerinden dolayı geminin okçusu olduğu tahimn edilen adamın kafasını yeniden yapılandırmak için 3D tekniği kullanıldı.

18. Robert Burns

18. Robert Burns

Robert Burns (1759 - 1796), 'Auld Lang Syne' ve 'Sherramuir Savaşı' gibi eserlerle tanınan İskoç şair ve söz yazarıydı. İskoçya'nın Dumfries şehrinde 37 yaşında öldü. Araştırmacılar, Burns'un kafatasını yeniden yapabilmek için bir 3D yöntemini kullandı.

19. John De Strivelyn

19. John De Strivelyn

John de Strivelyn (John Stirling olarak da bilinir) 1378 yılında ölen bir ortaçağ İskoç şövalyesiydi. Kalıntıları 12. yüzyıldan kalma bir kraliyet şapelinin altında bulundu. John için üç boyutlu bir imaj yaratılmaya çalışıldı. En son dijital tarama ve çoğaltma tekniklerini kullandılar ve sonuç bir tıp sanatçısı tarafından çizildi.

20. Robert The Bruce

20. Robert The Bruce

Robert, 1306'dan 1329'daki ölümüne kadar neslinin en ünlü savaşçılarından olan İskoç Kralı idi. İskoçların İngilizlere karşı verdiği bağımsızlık savaşında büyük katkısı vardır. 2016 yılında, Glasgow Üniversitesi'nde tarihçiler, Robert'ın yüzünü yeniden oluşturmak için Liverpool'daki John Moores Üniversitesi ile bir araya geldi. Ama Kral'ın görsel tasvirleri azdı. 3D sunum yapmak için kullanılan kafatasının gerçekten Kral Robert'a ait olup olmadığı konusunda bazı belirsizlikler olsa da, tarihçiler kafatasının makul olduğuna inanıyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
13
10
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın