Görüş Bildir
Haberler
Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü Alan Nuri Bilge Ceylan'ın Favori Filmleri

Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü Alan Nuri Bilge Ceylan'ın Favori Filmleri

Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan ilk filmi Koza ile sinemaseverlerin gönlünü çoktan kazanmıştı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi aldıktan sonra ilk profesyonel deneyimi 'Koza' Cannes Film Festivali'nin kısa filmler bölümünde yarıştı. 25 yılda çektiği 9 filmi 183 ödüle layık görülen Nuri Bilge Ceylan aynı zamanda en çok Oscar adaylığı olan Türk yönetmendir.

Sight and Sound'un 'Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi' oylamasına tüm dünyadan toplam 480 yönetmen katıldı. Favori 10 filmi sorulan yönetmenlerden Nuri Bilge Ceylan'ın listesi yayınlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yaşasın Aşk (1994)

10. Yaşasın Aşk (1994)

IMDb: 7.4

Özet: Film birbirinden habersizce aynı daireyi paylaşan üç şehir arkadaşlığına odaklanıyor: Bir emlakçı olan Mei, burayı cinsel ilişkileri için kullanmaktadır: Ah-jung onun şimdiki sevgilisidir; ve Hsiao-ang da anahtarı çalmıştır ve daireyi inziva köşesi olarak kullanmaktadır.

Yönetmen: Ming-liang Tsai

Oyuncular: Chao-jung Chen, Kang-sheng Lee, Kuei Mei Yang

9. Stranger Than Paradise (1984)

9. Stranger Than Paradise (1984)

IMDb: 7.4

Özet: Birbirine son derece yabancı ve bir o kadar da farklı iki kuzenin bir araya gelmesi ile aralarında büyüyen nefret ve uzaklaşma hissinin hikayesi olarak karşımıza çıkıyor, sıradışı yönetmen Jim Jarmusch’un 1984 tarihli çalışması. Bireyler arası yabancılaşmanın Jim Jarmusch ’ağzı’ ile sunulan en önemli örneklerinden olan Stranger Than Paradise, ne kadar Batı toplumlarına ait bir sorunu merkezine alıyormuş gibi görünse de evrensel duruşunu da kaybetmiyor.

Yönetmen: Jim Jarmusch

Oyuncular: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

8. Zeytin Ağaçları Altında (1994)

8. Zeytin Ağaçları Altında (1994)

IMDb: 7.7

Özet: Hossein Rezai, İran'ın küçük bir kasabasında işçi olarak çalışan genç bir adamdır. Bölgede yaşanan depremin ardından bir film ekibi, film çekimleri için buraya gelir ve Hossein de filmde rol alacaktır. Filmdeki küçük rolünün yanı sıra film ekibine çeşitli küçük işlerde de yardımcı olan genç adam, aynı yerde yaşadığı ve filmde de rol alan genç bir kıza deliler gibi aşıktır ve onunla evlenmeyi istemektedir. Ancak ailesi, ekonomik durumunun iyi olmaması nedeniyle bu evliliğe razı gelmemiştir. Şimdi bu film setinde yeniden yolları kesişir ve Hossein bu kez aşkına karşılık bulmaya kararlıdır. Böylece film seti, gerçek ve kurgunun birbirine karıştığı ilginç bir atmosfere dönüşür.

Yönetmen: Abbas Kiarostami

Oyuncular: Mohamad Ali Keshavarz, Farhad Kheradmand, Zarifeh Shiva

7. Batan Güneş (1962)

7. Batan Güneş (1962)

IMDb: 7.7

Özet: Çevirmenlik yapan Vittoria, nişanlısından ve kent yaşamından sıkılıp annesinin yanına gider. Burada borsacı Piero ile tanışır. Nişanlısından çok farklı olan bu kişiyle kuracağı ilişki, filmi belki de Vittoria'nın öyküsü olmaktan çıkarıp, aşkı ve yalnızlığı sorgulayan bir hale dönüştürür.

Yönetmen: Michelangelo Antonioni

Oyuncular: Alain Delon, Monica Vitti, Francisco Rabal

6. Bay Lazarescu'nun Ölümü (2005)

6. Bay Lazarescu'nun Ölümü (2005)

IMDb: 7.8

Özet: Bay Lazarescu Bükreş'te bir apartman dairesinde tek başına, üç kedisiyle yaşayan 60'lı yaşlarında bir alkoliktir. Bir gece mide krampları ve bulantısıyla uyanınca acil servisi çağırır ve beklemeye başlar. Ambulans nihayet geldiğinde, Lazarescu'nun büyük şehir tıp dünyasındaki karanlık yolculuğu başlar; bir hastaneden diğerine sürüklenir, yanlış teşhis konur, tekrar teşhis konur, beklemeye alınır ve saatler ilerledikçe durumu kötüleşir.

Yönetmen: Cristi Puiu

Oyuncular: Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ayna (1975)

5. Ayna (1975)

IMDb: 8.0

Özet: Ayna, yönetmen Andrei Tarkovsky’nin kendi hayatı üzerinden aşk, bağlılık, anılar ve hayata dair birçok şeyi gözler önüne seriyor. II. Dünya Savaşı öncesinde geçen film, ormanın içinde bir kulübede geçiyor. Ünlü yönetmen Tarkovsky’nin hayatına odaklanılan filmde, yönetmenin eski karısı, annesi, babası, kendi hayatı ve ebeveynlerinin kuşakları arasında bir yolculuğu çıkılıyor.

Yönetmen:  Andrei Tarkovski

Oyuncular: Margarita Terekhova, Oleg Yankovsky, Filipp Yankovsky

4. Utanç (1968)

4. Utanç (1968)

IMDb: 8.0

Özet: Ingmar Bergman’ın bir savaş durumunda insanların ne tür tepkiler verdiklerini incelediği psikolojik bir çalışma. Film istilacı kuvvetlerin geldiği Gotland’de geçiyor. Jan ve Eva Rosenberg, iç savaşın ardından huzurla yaşamak için bir adaya yerleşirler. Ancak asker dolu bir uçağın yaşadıkları adaya düşmesi sonucu tüm dengeleri ve huzurları bozulur. Tüm askerlerin adayı bir savaş alanına çevirmesiyle, hayatlarını tehdit altında gören genç çift, başka bir yere kaçmak isterler. Ancak yakalanarak isyancı askerlere yardım ve yataklık etmekle suçlanırlar. Albay Jacobi, adayı savunan ordunun başındadır ve onlara yardım edecektir. Bunun için bir talebi söz konusudur. Eğer Eva ile beraber olabilecekse hiçbir engel yoktur ortada.

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg, Sigge Fürst

3. Andrey Rublyov (1966)

3. Andrey Rublyov (1966)

IMDb: 8.1

Özet: Andrei Rublev'de 15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya’dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev’in beslendiği kaynaktır. Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular. Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev’in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çanı imal etmesini seyretmesi gerekecektir. Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek rengin ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

Yönetmen: Andreï Tarkovski

Oyuncular: Anatoliy Solonitsyn, Tamara Ogorodnikova, Ivan Bykov

2. Tokyo Hikayesi (1953)

2. Tokyo Hikayesi (1953)

IMDb: 8.2

Özet: Tokyo Hikayesi çocuklarını ziyaret eden yaşlı bir çiftin hikayesini anlatıyor. Dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki Japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent Tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar.

Yönetmen: Yasujirô Ozu

Oyuncular: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara

1. Bir İdam Mahkumu Kaçtı (1956)

1. Bir İdam Mahkumu Kaçtı (1956)

IMDb: 8.3

Özet: 1943 yılının Fransa'sında Teğmen Fontaine, Gestapo tarafından yakalanarak Montluc kalesine hapsedilir. Kaçışını detaylı bir şekilde planlayan teğmen planlarını ölüme mahkum edilinceye kadar erteler. Almanlarla çalışmış olduğu bilinen Jost, teğmenle aynı hücreye yerleştirilir.

Yönetmen: Robert Bresson

Oyuncular: François Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock

İlginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın