Görüş Bildir
Haberler
Kemal Sunal: 26 Yıllık Sanat Hayatına 82 Film Sığdırmayı Başarmış, Yeşilçam'ın Gülen Yüzü...

etiket Kemal Sunal: 26 Yıllık Sanat Hayatına 82 Film Sığdırmayı Başarmış, Yeşilçam'ın Gülen Yüzü...

Yüksel Venedik
02.07.2019 - 18:44 Son Güncelleme: 03.07.2019 - 15:25

Hayat verdiği karakterlerle Türk sinema tarihine damgasını vurmuş bir isim olan Kemal Sunal, ölümünün 19. yıldönümünde anılıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Profesyonel oyunculuğa Kenter Tiyatrosu'nda adım attı

Profesyonel oyunculuğa Kenter Tiyatrosu'nda adım attı

3 Temmuz 2000'de, Balalayka filminin çekimlerine gitmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılan Kemal Sunal, ölümünün 19. yıldönümünde anılacak.

56 yıllık ömrüne onlarca film sığdıran ve hayat verdiği birçok karakterle gönüllere giren usta oyuncu, profesyonel oyunculuk kariyerine 1966 yılında Kenter Tiyatrosu'nda başladı. İlk kez Kenter Tiyatrosu'nda 'Fadik Kız' adlı piyeste 3 farklı karakterle rol alan sanatçı, daha sonra 'Deli İbrahim' adlı oyunda canlandırdığı celladın yardımcısı rolüyle de repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başarmıştı.

Üniversiteyi 27 yılda tamamladı

Üniversiteyi 27 yılda tamamladı

Kemal SunalMarmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde 2 yıl öğrenim gördü. Buradaki eğitimini yoğun tiyatro çalışmaları sebebiyle yarım bırakan Sunal, 1992'de çıkan öğrenci affı ile tekrar üniversitenin 2. sınıfından devam ederek, 51 yaşındayken 1995'te mezun oldu.

Mezuniyet konuşmasında '4 yıllık üniversite maratonu sonunda bitti, ama benimki biraz zor bitti. Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim.' diyen Sunal, okulu bitirmesinin ardından Radyo, Sinema ve Televizyon dalında yüksek lisans yaptı.

Tatlı Dillim filmiyle, 1973 yılında sinemaya adım attı

Tatlı Dillim filmiyle, 1973 yılında sinemaya adım attı

Usta oyuncunun beyazperdeyle tanışması, 1973 yılında başrollerinde Filiz Akın ve Tarık Akan'ın yer aldığı Tatlı Dillim filmiyle oldu.

Sunal, adım attığı sinema kariyerinde başta Rıfat Ilgaz'ın eserinin sinemaya uyarlaması olan Hababam Sınıfı'ndaki İnek Şaban karakteri olmak üzere, canlandırdığı birçok karakterle sinemaseverlerin en sevdiği oyuncular arasında yer almayı başardı.

26 yıllık sanat hayatına 82 film sığdırmayı başardı

26 yıllık sanat hayatına 82 film sığdırmayı başardı

Rol aldığı filmlerde, genellikle halk kahramanlarını canlandıran usta oyuncu, 26 yıllık sanat hayatına 76'sı başrol olmak üzere 82 film sığdırmayı başardı. 

Bugüne kadar birçok ödüle değer görülen Kemal Sunal, 1976 yapımı ''Kapıcılar Kralı'' filmi ile 1977 Antalya Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. Sanatçı ayrıca, 1989'da 'Düttürü Dünya' filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü alırken, 1998'de de Antalya Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Usta oyuncunun rol aldığı filmlerden bazıları şöyle:

'Canım Kardeşim', 'Oh Olsun', 'Mavi Boncuk', 'Salak Milyoner', 'Hanzo', 'Hababam Sınıfı Serisi', 'Şaban Serisi', 'Meraklı Köfteci', 'İbo ile Güllüşah', 'Sakar Şakir', 'Yüz Numaralı Adam', 'Bekçiler Kralı', 'Zübük', 'Sahte Kabadayı', 'Avanak Abdi', 'Korkusuz Korkak', 'Şark Bülbülü', 'Devlet Kuşu', 'Gol Kralı', 'Üç Kağıtçı', 'Doktor Civanım', 'Yedi Bela Hüsnü', 'Postacı', 'Varyemez', 'Propaganda'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
620
357
97
13
5
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fatih Öztürk

ben ananın bulunduğu tarafa gidiyorum kapağı en sevdiğim repliğidir :D

Lestat

Neredeyse bütün filmlerini diyaloglarına kadar ezbere bildiğim bu insanı anlatmaya kelimeler yetmez benim için. İyi ki varsın Kemal abi. Allah rahmet eylesin.

mak

hala izlerim. tüm repliklerinide bilirim.