Görüş Bildir
Haberler
Yatırımcılar Oynaklığa Dikkat! Emtia Yine Karışır mı? Borsa İstanbul Ayrışır mı? Yeni Hafta Yeni Sorular

Yatırımcılar Oynaklığa Dikkat! Emtia Yine Karışır mı? Borsa İstanbul Ayrışır mı? Yeni Hafta Yeni Sorular

Özder Şeyda
16.05.2022 - 10:07 Son Güncelleme: 16.05.2022 - 18:07

Küresel piyasalarda ana gündem enflasyon olurken, savaş da Avrupa önceliğinde halen güncelliğini koruyor. Oynaklık sürerken, yatırımcılarda riskten kaçış algısının sürdüğü görülüyor. 

Dolar tüm dünyada yükseliş yönünde hareketine devam ediyor. Emtia tarafında da karışıklık sinyalleri yeniden görülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Endeks güne yatay başladı

Endeks güne yatay başladı

Geçen haftanın son işlem gününde tepki alımları etkili olurken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,18 oranında değer kazancıyla 2.419,23 puandan tamamlarken, haftalık bazda da yüzde 1,6 değer kaybetmiş oldu. 

Küresel çapta açıklanan veriler ile yaşanan gelişmeler, büyüme ve enflasyon baskıları endişelerini gündemden düşürmezken, oynaklığın da sürmesi bekleniyor. 

Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde aşağı yönlü hareketlerde 2.350 seviyesinin destek, yukarı yönlü hareketlerde de 2.470 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,03 oranında 0,70 puan 2.419,93 puandan başlarken, sonrasında negatif seyir güçlendi. Endeks günü yüzde 1,18 oranında değer kaybederek 2.390,79 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki satış düşüşte etkili oldu.

Küresel borsalarda oynaklık daha sürecek gibi görünüyor

Küresel borsalarda oynaklık daha sürecek gibi görünüyor

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon beklentilerden yüksek geldi. Fed'den beklenen agresif faiz artırımı ile resesyon endişeleri yeniden tetiklendi. 

Çin'de Kovid-19 salgınında süren tedbirler ve Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşı belirsizlikleri, yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışını hızlandırıyor. Fed Başkanı Powell, 'ekonomide yumuşak iniş' deyince piyasalar bir miktar hareketlense de borsalarda hafta boyunca sert satışlar görüldü. 

ABD borsası geçen hafta alıcılı seyrederken, ortalama yüzde 2,5'e yakın değer kaybeden endeksler, arka arkaya 6. haftayı da düşüşle kapatmış oldu. Bugün de endeksler güne sınırlı düşüşlerle başladı. Nasdaq yüzde 0,79, S&P500 yüzde 0,41 ve Dow Jones yüzde 0,22 oranında düşüşle güne başladı.

Avrupa tarafında da borsalarda oynaklık yüksek seyrederken geçen hafta, endekslerin haftayı pozitif kapatması dikkati çekti.  

Asya genelinde Çin'deki tedbirler borsalarda karışık seyri beraberinde getirdi.

Dolara olan talep güçlü kalıyor

Dolara olan talep güçlü kalıyor

Geçen hafta Aralık 2002'den bu yana ilk kez 105'i test eden dolar endeksi, art arda 6'ncı haftayı da yükselişle tamamlarken, bugün 104,5 ile 20 yılın zirvesindeki seyrine devam ediyor. Güvenli liman arayışındaki yatırımcıların tahvil piyasalarına yönelmesi ile ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 5 haftalık yükselişin ardından geçen hafta düşüşe geçti ve yüzde 2,92'de dengelendi.

Dolar karşısında zayıflamasını sürdüren euro ve enflasyon endişeleri gündemin odağındaki yerini korurken, euro/dolar paritesi geçen hafta 1,0350 ile Ocak 2017'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından bugün 1,04'ün üzerinde bulunuyor.

Dolar/TL, geçen haftayı önceki haftaya göre yüzde 3,5 yükselişle 15,4794'ten kapatmasının ardından, yeni haftada bankalararası piyasanın açılışında 15,4980'den işlem gördü. Serbest piyasada da TL karşısında dolar yeni haftaya 15,50 sınırının hemen altında, euro da 16,14 seviyesinden başladı.

Gün sonunda TL karşısında dolar 15,55, euro 16,19 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar 1,04 seviyesinden karşılık buldu.   

Altın fiyatında aşağı yönlü baskı sürüyor

Altın fiyatında aşağı yönlü baskı sürüyor

ABD Hazine kağıdı getirilerinde düşüş ve 1800 dolar/ons psikolojik desteğinin etkisi ile tepki hareketleri olsa da altın fiyatında aşağı yönlü baskı devam ediyor. 

Güçlü ABD Doları'nın ve Fed'in agresif para politikası izleyeceği beklentilerinin yarattığı bu aşağı yönlü baskı ile birlikte spot altın fiyatı bu sabah 1.800 dolar/ons seviyesinin de altını test ederken, cuma gününe göre yüzde 0,15 kayıpla 1.808,95 dolar/ons seviyesindeyken, gram altın da 900 liradan işlem gördü. 

Cuma günü fiyat 4 Şubat'tan bu yana ilk kez 1800 dolar/ons seviyesinin altına inmişti.

Gün sonunda ise ons altın 1.812 dolardan, gram altın ise 906 liradan karşılık buldu.  

Petrol fiyatları kar realizasyonları ile gerilerken, yatay seyre döndü

Petrol fiyatları kar realizasyonları ile gerilerken, yatay seyre döndü

AB'nin Rusya'dan petrol alımını yasaklayacağı yönündeki açıklamaların yarattığı arz endişeleri ile yükselen petrol fiyatları, yeni haftaya kar realizasyonları ile başladı. 

AB'nin petrol ihracatına yasakta bir uzlaşma sağlayamayabileceği değerlendirmeleri, AB Komisyonu'nun Rusya'dan doğal gaz alımı için ödemelerin ruble ile yapılmasına imkan verebileceği iddiaları fiyatların gerilemesinde etkili oldu. 

OPEC'in Irak'a petrol arzını Haziran ayından itibaren her ay 50 bin varil/gün artırma izni verdiği haberleri de fiyatlardaki aşağı harekete destek verdi.

Bu sabah ICE'de Brent petrolü Cuma gününe göre 1,99 dolar düşüşle 109,56 dolar/varil seviyesinden işlem görürken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1,76 dolar kayıpla 108,74 dolar seviyesinde işlem gördü.

Çin'de açıklanan verilerin ardından petrol fiyatları yüzde 1'in üzerinde değer kaybederken, Hindistan'ın buğday ihracatına sınırlama getirmesi de tarım emtia piyasalarındaki oynaklığın devam edeceğine işaret etti.

Gün sonunda Brent petrol varili 111 dolardan karşılık buldu. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın