Görüş Bildir
Haberler
Yapay Zekada Önemli Adım: Bilgisayar, Öyküden Senaryo Yazdı

Yapay Zekada Önemli Adım: Bilgisayar, Öyküden Senaryo Yazdı

Ulaş
03.09.2015 - 19:59
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Georgia Teknoloji Üniversitesi'nden bilim adamları, bilgisayara interaktif macera kitapları için hazır hikayelerin işlenmesi yoluyla senaryo yazmayı öğrettiler. Yapay zekaya Binbir Gece masallarından esinlenerek Şehrazat adı verildi.

Motherboard portalının haberine göre, Şehrazat adındaki yapay zeka, analiz ettiği hikayeleri anlamasa da tekrarlanan motifleri tespit edip seçebiliyor. Ayrıca hikayedeki bazı olayların diğerlerinden önce gelmesi gerektiğini belirleme yeteneğine sahip. Yapay zeka, böylelikle insanlar tarafından yazılan hikayelerden interaktif öyküler oluşturabiliyor.

Araştırmacılar, derlenmiş senaryoların kalitesini kontrol etmek için gönüllülerin tepkisini inceledi. Bunun için gönüllülere ayrıca rastgele hikaye jeneratörü ile gerçek yazarların hikayeleri de sunuldu. Deneye katılan kişilerden, tüm hikayeleri okuyup mantıksal hatalara kaç kez rastladıklarını bildirmeleri istendi.

Sonuçlar, Şehrazat'ın ürettiği metinlerin her zaman jeneratöre göre çok daha mantıklı algılandığını gösterdi. Gerçek yazarın metinleriyle kıyaslandığında ise yeni programın bazı konularda aynı derecede iyi yazdığı ortaya çıktı. Örneğin, okuyucular ‘sinemada buluşma' konulu maceraları incelerken, gerçek yazarların senaryolarında ortalama 3, Şehrazat'ın metinlerinde ortalama 5 ve jeneratörün hikayelerinde ortalama 15 hataya rastladı.

Geliştirilmeye devam edilen Şehrazat'ın zamanla kendi üreteceği hikayelerde daha az hata yapması bekleniyor.

Artificial Intelligence System for Crowdsourcing Interactive Fiction

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0