Görüş Bildir
Haberler
Yanardağ meraklıları buraya: İtalya'dan Bali'ye, İşte Dünya Gözüyle Görebileceğiniz Aktif Yanardağlar

Yanardağ meraklıları buraya: İtalya'dan Bali'ye, İşte Dünya Gözüyle Görebileceğiniz Aktif Yanardağlar

28.11.2021 - 08:30

Ülkemizde aktif yanardağ bulunmadığı için konuya biraz uzak kalıyoruz. Ancak yanardağların enteresan bir büyüsü var. Patladıklarında etrafa saçılan lav, kül ve duman her ne kadar tehlikeli olsa da harika görüntüleri ile insanı kendine çekiyor. Özellikle turistlerin ve dağcıların sık sık ziyaret etmeyi seçtiği bu görkemli dağlar, patladıklarında iklimi değiştirebilecek güçteler. Dünyanın merkezine yakın olan eriyik magmayı yüzeye püskürten ve bu esnada muhteşem bir güzelliğe imza atan yanardağlar, aynı anda hem korkutucu hem de çekici olmayı başarıyorlar. Ülkemizde görme şansı bulamasak da bu liste sayesinde başka ülkelerdekilere seyahat etmeyi düşünebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Fuji Yanardağı - Japonya

1. Fuji Yanardağı - Japonya

Honshu Adasında bulunan ve 3766 m yüksekliğe sahip olan Fuji Dağı, aktif bir volkan ve Japonya'nın en yüksek dağı olma özelliğini taşıyor. Asya adalarında yer alan ikinci en yüksek yanardağ olan Fuji, aynı zamanda dünyadaki en yüksek yedinci yanardağ. 1707'den beri patlamasa da hala büyük bir risk oluşturuyor. Özellikle 2011 yılında Japonya'da meydana gelen 9 şiddetindeki depremin ardından yanardağın altındaki basınç seviyesi artmış durumda. Bu nedenle Fuji'nin patlamaya hazır olduğu düşünülüyor. Mükemmel bir görüntüye sahip olan dağ, Japon kültüründe önemli bir yer tutuyor. Anime izleyen biriyseniz sık sık karşınıza çıkan ve Japonya'nın simgesi haline gelen Fuji Dağı, dünya çapında turistlerin de ilgisini çekiyor.

2. Etna Yanardağı - İtalya

2. Etna Yanardağı  - İtalya

İtalya’nın aktif durumdaki üç volkanından biri olan Etna, Akdeniz’in en büyük adası Sicilya’da yer alıyor. Yüksekliği şu an 3357 m olsa da sık sık faaliyete geçtiği için uzunluğu sürekli değişiyor. Avrupa kıtasında bulunan en yüksek yanardağ olan Etna, tam bir görsel şölen sunuyor. Hem turistlerin hem de araştırmacıların yoğun ilgi gösterdiği volkanın zirvesine ulaşmak ise bir hayli zor. 2700 metreye kadar araçla ilerlenebiliyor ancak kalan mesafeyi yürüyerek tamamlamak gerekiyor. Sabit aktiviteli yanardağ kategorisinde yer alan Etna, son şiddetli patlamasını 2017 yılında yaşasa da düzenli olarak kül püskürtmeye devam ediyor.

3. Vezüv Yanardağı- İtalya

3. Vezüv Yanardağı- İtalya

M.Ö. 79 yılında patlayarak Pompei, Satbia ve Herculaneum kentlerini yok eden Vezüv, Avrupa ana karası üzerinde yer alan tek aktif yanardağ. Napoli’nin hemen yanında yer alan volkanda silisyum dioksit oranı oldukça yüksek. Bu sebeple patladığında çevresinde büyük bir yıkıma yol açıyor. Son 17 bin yılda tam sekiz tane büyük patlama yaşayan Vezüv, 1281 metre yüksekliğe sahip. En son 1944’te patlayan volkanın etki alanında ise hala yaklaşık olarak 6 milyon insan yaşıyor. Patlamaya hazır olan yanardağ, tüm korkutuculuğuna rağmen muhteşem bir manzara sunuyor.

4. Kilauea Yanardağı – Hawaii

4. Kilauea Yanardağı – Hawaii

ABD’nin Hawaii eyaletinde yer alan Kilauea, 1247 metre yüksekliği ile özellikle dağcıların ve balayındaki çiftlerin uğrak noktası. Okyanusu izlerken sonsuzluk hissini doyasıya yaşatan volkan, 2018 yılında ayında faaliyete geçti ve lavlarını az miktarda da olsa akıtmaya devam ediyor. Denize doğru akan bu lavlar, geniş bir toprak parçası oluşturarak Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı sınırlarını genişletiyor.

5. Merapi Yanardağı – Endonezya

5. Merapi Yanardağı – Endonezya

1548 yılından beri düzenli olarak lav püskürten Merapi, Endonezya'nın en aktif volkanlarından biri. Konik şekilli olan yanardağın lav bileşeninde silisyum dioksit oranı oldukça yüksek; yani aynı Vezüv gibi yüksek tahribat yaratma şansı var. 2010 yılında son büyük patlamasını gerçekleştiren Merapi, 'ateş dağı' anlamına geliyor. Zirvesinde yılın 300 günü sürekli duman ve kül görebileceğiniz volkan, tehlikesine rağmen oldukça güzel görünüyor. Yanardağın etki alanında ise hala yaklaşık 24 milyon insan yaşamaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Whakaari Yanardağı – Yeni Zelanda

6. Whakaari Yanardağı – Yeni Zelanda

2001’de faaliyete geçmesinin ardından en son 2009’da patlayan Whakaari Yanardağı, Yeni Zelanda’nın Plenty Körfezi açıklarında yer alan Beyaz Ada’da bulunuyor. Dünyanın erişimi en kolay aktif volkanlarından biri olan Whakaari, bu özelliği sayesinde dağcıların ve turistlerin uğrak yeri. Bir ada olması dolayısıyla gökyüzünden de harika bir manzara sunuyor. Yanardağın eteklerinde gün batımını izlemek apayrı bir keyif.

7. Pinatubo Yanardağı - Filipinler

7. Pinatubo Yanardağı - Filipinler

1991 yılına kadar aktif olmayan yanardağ listesinde yer alan Pinatubo Yanardağı, Filipinler'in Luzon Adası'nda bulunuyor. Ancak 500 yıl süren sessizlikten sonra 1991 yılında tekrar harekete geçen ve büyük bir patlama meydana getiren volkan bugünlerde aktif yanardağlar listesinde yer alıyor. 20. yüzyılın en büyük patlamalarından birine neden olan Pinatubo, eşsiz bir doğaya ve muhteşem bir krater gölüne sahip. Dağcıların en çok tercih ettiği tırmanış alanlarından biri olan yanardağ, fotoğraf tutkunları için de oldukça cezbedici. Zirvesine çıkarak muhteşem karelere imza atmak mümkün.

8. Agung Yanardağı - Bali

8. Agung Yanardağı - Bali

2017 yılında şiddetli bir patlama gerçekleştiren Agung Yanardağı, Endonezya'nın Bali Adası'nda yer alıyor. 1963 yılında gerçekleşen patlamada tam 11 ay durmaksızın lav püskürten volkan, uzaktan bakıldığında muhteşem bir konik şekle sahip. Yüksekliği 3031 metre olan yanardağ, dağcıların ve maceraperestlerin sık ziyaret ettiği yerlerden biri. Etki alanında 4 milyona yakın kişinin yaşadığı yanardağ, aynı zamanda Bali'nin en yüksek noktası. Bu özelliği sayesinde çevresine hakim olan Agung, diğer volkanlara kıyasla iklim üzerinde daha çok etkili. Mesela yağış düzeni bu görkemli dağ tarafından belirleniyor.

9. Nyiragongo Yanardağı - Demokratik Kongo Cumhuriyeti

9. Nyiragongo Yanardağı - Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Virunga Ulusal Parkı’nda yer alan Nyiragongo Yanardağı, düzenli olarak lav püskürten bir sabit aktiviteli yanardağ. Eğer lavların heyecanlı ancak bir o kadar da riskli dünyasını merak ediyorsanız, Nyiragongo tam size göre. 3470 metre yüksekliğe sahip olan dağ, yaklaşık 2 km uzunluğunda bir lav gölüne sahip. Volkanı ilginç kılan özelliklerinden biri ise etrafındaki şehir yapılanması. Zaman içinde soğuyup katılaşan lav üzerine kurulan kent, mutlaka görülmesi gereken oldukça ilgi çekici bir yer.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
14
7
4
3
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın