Görüş Bildir
Haberler
Wolfgang A. Mozart Kimdir? Mozart'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Wolfgang A. Mozart Kimdir? Mozart'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
03.12.2021 - 11:26

Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart, klasik müziği derinden şekillendiren bir dizi opera, konçerto ve senfoni yarattı. İşte Wolfgang A. Mozart'ın hayatına dair merak edilenler; Mozart kimdir, neler yapmıştır? Wolfgang A. Mozart eserleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Wolfgang A. Mozart, 6 yaşında halkın önünde çalmaya başlayan birden fazla enstrüman çalabilen bir müzisyendi. Mozart, senfoni, opera, telli toplulukların büyük formlarını tasarladı ve mükemmelleştirdi. Çalışmaları, takip eden birçok besteciyi etkiledi. Bu isimlerden en önemlisi Beethoven oldu. Peki, Wolfgang A. Mozart kimdir? İşte kısaca Mozart'ın hayatı...

Wolfgang Amadeus Mozart Kimdir?

Wolfgang Amadeus Mozart Kimdir?

Hayatı

27 Ocak 1756'da Avusturya'nın Salzburg şehrinde dünyaya gelen Wolfgang Amadeus Mozart, Leopold ve Maria Pertl Mozart'ın hayatta kalan tek oğluydu. Leopold, başarılı bir besteci, kemancıydı.

Tek kız kardeşi Nanner lakaplı Maria Anna idi. Babalarının cesaretlendirilmesi ve rehberliği ile her ikisi de erken yaşlarda müziğe başladı. Çocuklaırnın Özel yeteneklerini fark eden Leopold, zamanının çoğunu müzik ve diğer konulardaki eğitimlerine ayırdı.

1762'de Mozart'ın babası 11 yaşındaki Nannerl ve altı yaşında Wolfgang,  birçok Avrupa turundan ilki olan Münih'teki Bavyera Sarayı'na gitti. Daha sonra 1763'te Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve diğer ülkelerde üç buçuk yıllık bir tura başladılar.

Aralık 1769'da Mozart 13 yaşındayken Salzburg'dan ayrıldı ve annesi ve kız kardeşini evde bıraktı. Görünüşe göre Nannerl'in profesyonel müzik kariyeri sona ermişti. Evlenme çağına yaklaşıyordu ve o zamanın geleneklerine göre, sanatsal yeteneğini halka göstermesine izin verilmedi.  

1772 Ekim'i 1773 Mart'ı arası dönemde Mozart, üç opera besteler: 'Mitridate Rè di Ponto' (1770), 'Ascanio in Alba' (1771) ve 'Lucio Silla' (1772).

1777'de Mozart, daha yüksek ücretli bir iş aramak için annesiyle Salzburg'dan ayrıldı. Birlikte Paris'e gittiler ama ne Mozart iş bulabildi ne de annesi sağlığını koruyabildi. Ancak 2 yıl sonra 1780 yılında, Mozart'ın ilk büyük operası İdomeneo Münih'te oynandı. 1781'de kalıcı olarak Viyana'ya taşındı ve hayatının geri kalanınnı burada geçirdi. Viyana'da tanındı ve besteci ve icracı olarak sıklıkla talep görüyordu. Bununla birlikte, göreceli şöhretine rağmen, maliyesini yönetmek için mücadele etti. Mali zorlukları, 1786'da Avusturya'nın müzisyenlere olan talebin azalmasına neden olan bir savaşa katılmasıyla arttı. 

Evliliği ve Çocukları

Mozart 1782 Temmuz'unda Constanze Weber ile evlendi. Constanze ve Mozart'ın altı çocuğu vardı, ancak sadece iki bebek hayatta kaldı. İsimleri Karl Thomas ve Franz Xaver idi.

Eserleri

35 yıllık kısa hayatına 600’den fazla eser sığdıran Mozart'ın eserlerinden bazıları...

- Requiem

- Sihirli Flüt

- Symphony No. 40

- Türk Marşı

- Don Giovanni

- Cosi Fan Tutte

- Piano Concerto No.22/ No.23/ No.20 /No. 24

- Piano Sonata No.10/ No.12

- Violin Concerto No.5

- 41. Senfoni

- Ave verum corpus

- Gran Partita

- Das Veilchen

Ölümü

Mozart henüz 35 yaşındayken 5 Aralık 1791 yılında Viyana'da sebebi net olarak bilinmeyen ateşli bir hastalık geçirip öldü

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
19
14
9
8
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın