Görüş Bildir
Haberler
Vizesiz Avrupa 1 Temmuz'a Yetişmeyecek

Vizesiz Avrupa 1 Temmuz'a Yetişmeyecek

ATKN
11.06.2016 - 17:33 Son Güncelleme: 11.06.2016 - 21:15

AB içişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı Türkiye'ye vize muafiyetinin gecikeceğini kesinleştirdi. Türkiye'den kriterleri yerine getirmesi isteniyor. Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Ömer Çelik de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesinin 1 Temmuz'a yetişmeyeceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lüksemburg'da bir araya gelen AB İçişleri Bakanları resmi karar almadı. Ancak vize muafiyeti bekleyen ülkeler Türkiye, Gürcistan, Ukrayna ve Kosova'nın durumunda yakın bir zamanda değişiklik olmayacağı belli oldu. AB Türkiye'ye mülteci anlaşması kapsamında vize muafiyeti sözü vermişti ancak içişleri bakanları koşulların yerine getirilmediği görüşünde. 

Mart ayındaki zirvede Türkiye'ye 1 Temmuz'dan itibaren vize muafiyeti sağlanması konusunda uzlaşılmıştı. 

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka bu tarihte uygulamaya başlanamayacağını teyit etti. Sobotka, vizenin kaldırılması durumunda AB için ortaya çıkabilecek sıkıntılara dikkat çekti. Önce bu konunun masaya oturulup halledilmesini talep eden Sobotka aksi takdirde bu konunun Avrupa'ya ek bir yük getireceğini söyledi.

Mülteci anlaşması riske girer mi?

Mülteci anlaşması riske girer mi?

Avrupa Parlamentosu'nun acil durum mekanizmalarını onaylamasının 1 Temmuz'dan önce gerçekleşmesinin mümkün görünmediği belirtiliyor. Vize konusunda en erken kararın yaz tatilinden sonra, eylül ayında alınması bekleniyor. Bu nedenle Avrupalı diplomatlar Türkiye'ye vize muafiyetinin ekimden önce gerçekleşemeyeceği görüşünde. Türkiye ise vize sözünü tutması konusunda Avrupa'yı pek çok kez uyardı. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu vize muafiyeti sağlanmaması durumunda mülteci anlaşmasına uymayacaklarını belirtmişti. Bu tepkiler karşısında AB İçişleri Bakanları da Türkiye'nin koşulları yerine getirmesi durumunda vize muafiyeti sağlanacağı şeklinde uzlaştıklarını ve koşulların da yerine getirilmediğini açıkladı.

Çelik: "Gerçekçi olalım, bu düzenlemeyi 1 Temmuz'a kadar yetiştiremeyeceğiz"

Çelik: "Gerçekçi olalım, bu düzenlemeyi 1 Temmuz'a kadar yetiştiremeyeceğiz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Baş Müzakereci Ömer Çelik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesinin 1 Temmuz'a yetişmeyeceğini söyledi. Çelik, AB Komisyonu'nun, 'vize serbestisi karşılığında terörle mücadele yasasının yumuşatılmasına' ilişkin çağrısını, 'kabul edilemez' olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüşmek üzere Lahey'e gelen Çelik, Hollanda Televizyonu'nun (NOS) sorularını yanıtladı. NOS'a göre, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati düzenlemesi şimdilik rafa kaldırıldı. Bakan Çelik, AB ve Türkiye'nin gelecek üç hafta içinde vizesiz Avrupa seyahati konusunda sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

AB Bakanı, 'Gerçekçi olalım, bu düzenlemeyi 1 Temmuz'a kadar yetiştiremeyeceğiz' dedi. 

AB Dönem Başkanlığı, 1 Temmuz'da Hollanda'dan Slovakya'ya geçecek. Çelik, Slovakya ile görüşmelerin daha iyi geçeceğini umut ediyor.

Terörle mücadele yasasınında değişiklik talebine ret

Terörle mücadele yasasınında değişiklik talebine ret

Ankara'nın vize serbestisinin koşullarından biri olan terörle mücadele yasasının yumuşatılmasına yanaşmadığı vurgulandı.

Bakan Çelik, bu konunun hatırlatılması üzerine, böyle bir düzenlemenin kabul edilemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Böyle bir adımın,'terörle mücadele konusunda Türkiye'yi zayıflatacağını' savundu.

Ömer Çelik, 'Kendinizi bizim yerimize koyun. Hollanda, Fransa veya İspanya, Suriye'ye komşu olsaydı sınırında olsaydı, otorite boşluğu ve kontrol edilemeyen sınırlar karşısında ne yapardı?' diye konuştu.

NOS'a göre, AB Komisyonu terörle mücadele yasasının kapsamının geniş olmasına tepki gösteriyor.

Komisyon, bu yasa kapsamında muhalif gazetecilerin de göz altına alındığını dişe getiriyor.

Bakan Çelik ise, terörle mücadele yasasının muhalifleri susturmak için kullanıldığı iddiasını reddetti.

Çelik, AKP'nin iktidara gelmesinin ardından farklı görüşlerin kendilerini daha iyi ifade edebilmesine olanak sağlandığını savundu.

Deutsche Welle Türkçe ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
47
21
12
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

vize çıksa ne olacak?? yok yani ne olacak?? ulan yan şehre gidip yemek yiyecek paran yok avrupaya tatile mi gideceksin!!! ahmak olmayın zaman aptallık zamanı... Devamını Gör

erdblt

Hayal dünyasında yaşamayın ya :) Vizesiz avrupa diye birşey söz konusu bile değil bunu anlamak için siyasetçi vs olmaya gerek yok hadi herşeyi ama herşeyi dü... Devamını Gör

vOLCano

yıl kaç?