Görüş Bildir
Haberler
Vize Stresiyle Uğraşmadan Yeni Yerler Görmek İsteyenler İçin 13 Muhteşem Balkan Şehri

Vize Stresiyle Uğraşmadan Yeni Yerler Görmek İsteyenler İçin 13 Muhteşem Balkan Şehri

Penny
01.07.2018 - 02:14

Kurların son zamanlardaki hali malum. Üstüne vize stresi de eklenince yurtdışı seyahati oldukça uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Hem coğrafi ve hem de kültürel açıdan yakınlığı, vizesiz ve ucuz olması açısından Balkan Ülkeleri vize stresi yaşamadan, ucuz ve keyifli tatil yapmak isteyenler için oldukça iyi bir fikir olacaktır. 

'Gezi ve seyahat ile ilgili diğer yazılar için.'

Kaynak: http://reshontheway.com/vizesiz-balka...

1. Tiran / Arnavutluk

1. Tiran / Arnavutluk

Tiran, Arnavutluk‘un mütevazı başkenti. Balkanlarda, Priştina ve Podgorica‘dan sonraki en cansız başkent. Çok zaman geçirmenize gerek olmayan bir şehir. Uçuş saatinize göre aracınızı aldıktan sonra birkaç saat gezip yolunuza devam edebilirsiniz. Şehir gayet ucuz, Türk lirasını Arnavutluk para birimi olan Lek’e rahatça çevirebilirsiniz. Ayrıca şehirde türkçe konuşan da bolca esnaf  bulabilirsiniz.

Gezilebilecek yerleri: İskender Bey Meydanı civarında birçok Osmanlı eserini görebilirsiniz. Zaten şehirdeki birçok eser ismini Arnavutların ulusal kahramanı olan İskender Bey’den alır. Edhem Bey Cami, Ulusal Tarih Müzesi, Tiran Saat Kulesi ve Tiran Kathedrali de keyifle gezebileceğin yerlerden.

2. Berat ( Berati ) / Arnavutluk

2. Berat ( Berati ) / Arnavutluk

Berat, Arnavutluk‘taki en güzel yerlerden. Sıra sıra tepeden aşağıya sıralanan evleri ne kadar İzmir‘in Şirince ilçesini anımsatsa da burası bambaşka bir güzelliğe sahip. Tiran’ın 120 km güneyinde bulunan bu şehir üzerinden rotanızı çizip Ohrid‘e gidebilirsiniz. Tarih boyunca başta Osmanlı olmak üzere  İlliryalılar, Sırplar, Bulgarlar, Bizanslılara ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yüzden tam bir kültür mozaiği. Şehirde her döneme ait eserler görebilirsiniz.

Gezilebilecek yerleri: Berati Kalesi, Etnografya Müzesi, Halveti Tekkesi, Bekarlar Cami, Holy Trinity Kilisesi, Kırmızı Cami, Berat Kurşunlu Cami, Aziz Theodore Kilisesi gezilecek yerlerin bazıları ama asıl olay nehrin karşısına geçip bu şahane sıralanmış konakları ve evleri izlemek...

Fotoğraf

3. Ohrid Gölü / Makedonya

4. Manastır ( Bitola ) / Makedonya

4. Manastır ( Bitola ) / Makedonya

Sıra yakından tanıdığımız bir şehirde. Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi (1896-1898) bu şehirde. Günümüzde bu okul müze olarak kullanılıyor ve Atatürk için de özel bir bölüm ayrılmış. Ohrid‘e 75 km uzaklıkta bulunan bu ilçeye de gitmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü Üsküp yolu farklı bir yönde ilerliyor. 

Gezilebilecek yerleri: Manastır‘da  Pelister Milli Parkı, Saat Kulesi, İshak Çelebi Cami gibi mekanları gezebilirsiniz. Özellikle eski şehir bölgesinde sıralanmış rengarenk evlerle, bar ve restoranlarla dolu sokaklarda keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

5. Üsküp (Skopje) / Makedonya

Matka Kanyonu

6. Prizren / Kosova

6. Prizren / Kosova

Sıra geldi Kosova‘nın en güzel şehri Prizren‘e. Prizren tam bir Osmanlı şehri . Farklı medeniyet ve dinlerin kültürel değerlerini yansıtan ender Balkan şehirleri arasında yer alıyor. Ayrıca açık hava müzesi olarak da adlandırılıyor. UNESCO Kültür Mirası Listesi‘ne girme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Zamanında Osmanlı’nın en önem verdiği şehirlerden biri olduğundan şehir zamanın en önemli ticaret şehirlerinden biriymiş.

7. Belgrad / Sırbistan

8. Subotica – Novi Sad / Sırbistan

8. Subotica – Novi Sad / Sırbistan

Novi Sad, Sırbistan‘ın ve Avrupa‘nın en güzel şehirlerinden biri. Kuzeye ve Romanya‘ya yakınlığından dolayı Orta Avrupa ve Romanya mimarisinden oldukça nasiplenmiş. Şehir de muhteşem bir şekilde restore edilip turizme kazandırılınca ortaya görülmesi gereken bir şehir çıkmış. Tuna Nehri’nin 2 yakasına yayılmış olan şehirde Petrovaradin Kalesi, Vojvodina Müzesi, Novi Sad Sinagogu, Varadin Köprüsü, Aziz George Kilisesi gezilecek yerlerin bir kaçı.

Hemen kuzeyinde bulunan Subotica‘da Sırbistan‘ın en güzel şehirlerinden biri. Ambiyansı gerçekten davetkar bir yer. Hem tarihi mekanları hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkmış bir şehir. Palic Gölü, Ludas Gölü, Subatica Sinagogu, St. Theresa Katedrali, Subotica‘nın önemli yerlerinden.

9. Saraybosna (Sarajevo) / Bosna Hersek

10. Mostar – Blagaj / Bosna Hersek

10. Mostar – Blagaj / Bosna Hersek

Sıra Dünya’nın en ikonik yerlerinden birinde. Mostar‘ı duyan herkesin aklına Osmanlı Mimarı Mimar Hayrettin tarafından yaptırılan köprü gelir. Gerçekten etrafındaki taş evlerle birlikte muazzam bir görüntüye sahip. Bosna Savaşı'nda yıkılmasına rağmen tekrar restore edilerek turizme kazandırılmış. Gerçekten ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden. Ayrı bir zamanda Bosna’ya giderseniz bile Sarajevo‘ya 129 km uzaklıkta bulunan bu güzel şehri görmeden dönmemelisiniz. 

Buraya kadar gelmişken de hemen 12 km uzaklıkta bulunan, su kenarındaki tekkesi ile ünlü olan Blagaj (Blagay)’a da uğramalısınız. Gerçekten enfes bir görüntüye ve huzur dolu bir ambiyansa sahip.

11. Herceg Novi / Karadağ – Perast / Karadağ

12. Kotor / Karadağ

13. Budva – Sveti Stefan / Karadağ

13. Budva – Sveti Stefan / Karadağ

Son olarak bu bölgelerin en turistik şehri olan Budva‘ya gelelim. Budva‘da 'Old Town' (Eski Şehir) şehrin en popüler bölgesi. Tıpkı Kotor‘da olduğu gibi taş sokaklar ve evlerle oluşmuş bir bölge. Budva’dan dönerken hemen 7 km uzaklıkta bulunan Sveti Stefan da görülmesi gereken bir yer. Denize uzanan bir yarım ada üzerine kurulu bu kara parçası inanılmaz bir seyir zevki sunuyor. Etrafında bulunan kumsallar da çok güzel. Kara parçasına giriş maalesef ücretli. 5 yıldızlı bir otele kiralanan bu yerin hepsi otele ait, gezmek isterseniz sizden ücret isteyeceklerdir. Dışarıdan bakıldığında da güzel olduğundan konaklama yapmayacaksanız girmenize iç kısma girmenize gerek yok.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
48
8
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eminegül Akbulut

Şaka maka buralar bir zamanlar hep bizimdi 😕

Fatih Öztürk

o hürrem yok mu hürrem :D

Fatih Öztürk

yer imlerine ekleyelim bir gün lazım olacak

Ibrahim Gemici

otostopla yapıştır.