Görüş Bildir
Haberler
Ve Mavi Marmara Davası Düşürüldü!

etiket Ve Mavi Marmara Davası Düşürüldü!

Emre Ordu
09.12.2016 - 19:57 Son Güncelleme: 10.12.2016 - 11:18

İstanbul 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı'nın da bulunduğu 4 kişinin yargılandığı Mavi Marmara davası Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma gerekçe gösterilerek düşürüldü. Sanıklar hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkında yakalama kararının kaldırılmasına hükmedildi.

Geçen hafta görülen duruşmada savcılık Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesini gerekçe göstererek davanın düşürülmesi talebinde bulunmuştu.

Savcılığın davanın düşürülmesi yönündeki talebine ailelerin avukatları itiraz etmiş, mahkeme bir sonraki duruşmanın 9 Aralık tarihinde görülmesine karar vermişti.

Türkiye-İsrail anlaşması gerekçe gösterildi

Türkiye-İsrail anlaşması gerekçe gösterildi

Mahkeme davanın düşürülmesine ilişkin gerekçeli kararını da açıkladı.

Kararda, 'İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın 4. maddesinin 2. cümlesiyle 'Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak, kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine' hükmedildiği belirtildi.

Şikayetçi avukatları duruşmayı terk etti

Şikayetçi avukatları duruşmayı terk etti
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün görülen duruşma da gergin anlara sahne oldu. Bir müştekinin söz almadan konuşması üzerine Mahkeme Başkanı salondan çıkarılmasına karar verdi. Güvenliğin dışarı çıkmasını istemesi üzerine salonda gerginlik çıktı.

Şikâyetçi avukatları 'Böyle yargılama olmaz' diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etti. Bu arada mahkeme heyetinin güvenliği için salona çevik kuvvet polisi çağrıldı. Salonda slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etti.

Avukatlar: "Usul kuralları ihlal edildiği için salondan ayrıldık"

Avukatlar: "Usul kuralları ihlal edildiği için salondan ayrıldık"

Fotoğraf: Ozan Köse ( AFP )

Duruşma salonunu terk eden avukatlar dışarıda açıklama yaptı. Müşteki avukatlarından Yasin Şamlı, mahkemenin vereceği karara müdahale etme durumlarının söz konusu olmadığını belirterek, 'Mahkeme ne karar verirse versin biz şuna inanıyoruz; mahkemeler suç işleyenler hakkında beraat kararı da verseler, davanın düşme kararı da verseler, onlar hem hukuk nezdinde hem kamuoyu nezdinde mahkum olmuşlardır.' dedi.

Mavi Marmara Gemisi'yle gidenlerin Gazze'deki insanlara yardım götürdüklerini dile getiren Şamlı, 'Bunlar insanlığın vicdanını temsil ediyorlardı. Bu konvoyda müslümanlar, yahudiler, hristiyanlar, ateistler vardı. Ortak özellikleri vicdan sahibi olmalarıydı. Biz de onların haklarını savunmak için bu mahkemede elimizden geldiğince savunmaya çalıştık. Gelinen aşamada gördük ki, usul kuralları ihlal edildi. Dolayısıyla duruşma salonundan ayrıldık.' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davada kimler, neyle suçlanıyordu?

Davada kimler, neyle suçlanıyordu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek'ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, 'mala zarar vermeye azmettirmek', 'yağma suçuna azmettirmek', 'eziyet suçuna azmettirmek', 'haberleşmenin engellenmesine azmettirmek', 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek', 'yaralama suçuna azmettirmek' ve 'silahla yaralama suçuna azmettirmek'ten, toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin İsrail ablukası altında bulunan Gazze'ye yardım götürmek için organize ettiği Mavi Marmara yardım gemisine 31 Mayıs 2010 tarihinde, Gazze'ye yaklaşıldığı sırada uluslararası sularda İsrail askerlerince müdahale edilmişti.

İsrail askerlerinin gemiye düzenlediği operasyon sonucu 10 kişi hayatını kaybetmiş, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler krize girmiş ve büyükelçiler karşılıklı olarak çekilmişti.

Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ve Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına müsade edilmesi gibi taleplerinin İsrail tarafından kabul edilmesiyle iki taraf anlaşmaya varmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Haziran ayında yaptığı bir açıklamada Mavi Marmara gemisinin Filistin'e yardım götürmesini eleştirerek "Siz kalkıp da Türkiye'den böyle bir yardım götürmek için günün Başbakanı'na mı sordunuz. Biz zaten bunları yapıyorduk." demişti

Davanın düşürülme kararı sonrası Twitter'dan tepki yağıyor...

Davanın düşürülme kararı sonrası Twitter'dan tepki yağıyor...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA, AJT, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
373
186
152
24
15
13
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?