Görüş Bildir
Haberler
Savcı: 'Türkiye-İsrail İlişkileri Düzeldi, Dava Düşsün'

Savcı: 'Türkiye-İsrail İlişkileri Düzeldi, Dava Düşsün'

FreiGeist
02.12.2016 - 12:04

Mavi Marmara duruşmasında Türkiye-İsrali ilişkilerinin düzelmesini gerekçe gösteren savcı, davanın düşmesini talep etti. Gün boyu gergin anların yaşandığı mahkemede gelecek duruşma 9 Aralık tarihinde görülecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mavi Marmara Davası'nın 14. duruşması bugün saat 10.00'da İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde başladı.

Savcı, Marmara davasının, İsrail ve Türkiye arasındaki anlaşmayı gerekçe göstererek düşürülmesini istedi.

'Hak arama hürriyeti ihlal ediliyor'

Mavi Marmara avukatları, anlaşmanın ceza yargılamasına etki etmemesi gerektiğini belirterek savcının düşürme talebine karşı çıktı ve yapılan anlaşma ile davanın düşürülmesinin insan haklarına, anayasaya ve evrensel hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Anlaşmayla hak arama hürriyetinin ihlal edildiğini savunan avukatlar, 'Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruz' ifadesini kullandı.

Avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, anlaşmanın TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdiğine dikkati çekerek, anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti. Ara verilmesinin ardından öğleden sonra tekrar başlayan duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Arslan, 'davanın düşmesi' yönündeki talebini yeniledi. 

Müşteki avukatları da savcılık talebine karşılık söz alarak talebin reddedilmesini istedi. Bazı müşteki avukatları, davada taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle reddi hakim talebinde de bulundu.

Salonda "Kahrolsun İsrail" ve "Mavi Marmara onurumuzdur" sloganları

Salonda "Kahrolsun İsrail" ve "Mavi Marmara onurumuzdur" sloganları

Mahkeme heyeti, reddi hakim talebini, 'davayı uzatma amaçlı olduğu' gerekçesiyle reddetti. Bu karara, müşteki ve duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından tepki gösterildi. Mavi Marmara gemisinde yaşamını yitiren Çetin Topçuoğlu'nun eşi müşteki Çiğdem Topçuoğlu, bu sırada baygınlık geçirdi.

Diğer müşteki ve izleyicilerin de, 'Kahrolsun İsrail' ve 'Mavi Marmara onurumuzdur' şeklinde sloganlar atarak, mahkeme heyetine tepki göstermesi üzerine heyet duruşmaya bir süre ara verdi.

'Mavi Marmara onurumuzdur' sloganı atanlar, İsrail ve ABD bayrağı yaktı Tekbir de getiren izleyicilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine duruşma salonuna, çevik kuvvet ekipleri girerek, önlem aldı.

9 Aralık'a ertelendi

İzleyicilerin sakinleşmesinin ardından salona gelen heyet, 'duruşmanın sabah 10.30'da başladığı, yaklaşık 12 saat sürdüğü, sloganlar atıldığı ve gerginlik yaşandığı, bu şartlar altında sağlıklı bir duruşma yapılamayacağı' gerekçesiyle duruşmayı 9 Aralık'a ertelediğini bildirdi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da düzenlediği saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti. 

Bu olaydan sonra iki ülke ilişkileri kopmuştu.

28 Haziran'da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması” Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştı

Mavi Marmara krizi sonrası Türkiye ile İsrail'in imzaladığı anlaşmada İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine ve yaralılara toplamda 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
52
18
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
liberal demokrat

Erdoğan, "Siz kalkıp da Türkiye'den böyle bir yardım götürmek için günün başbakanına mı sordunuz" .

Alkolik İmam

Gördünüz mü lan kimler için öldüğünüzü!!

uzundonlu_kisot

AB için mültecileri koz olarak kullan sonra İsrail ilişkilerini düzeltmek için ölenleri kullan... vicdan ?