Görüş Bildir
Haberler
Validebağ Korusu Yapılaşma Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Validebağ Korusu Yapılaşma Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Onedio Medya
15.08.2014 - 13:18 Son Güncelleme: 15.08.2014 - 17:35

Üsküdar Belediyesi, İBB’nin desteğini alarak birinci derece SİT alanı Validebağ Korusu’nda “çılgın proje”sini hayata geçirmek istiyor. Korunun yapılaşmamaya açılmaması için gönüllüler nöbete başladı

Emrah Temizkan'ın haberine göre, bir süredir yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya olan 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun İBB'ye tahsisi için Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) başvurulması üzerine Validebağ Gönülleri koruda nöbete başladı.

GEÇEN YIL REDDEDİLDİ

Koru arazisinin kullanım hakkı Milli Eğitim Bakanlığı'na, mülkiyeti ise Hazine'ye ait. Birinci derece SİT alanı olan 354 dönümlük Validebağ Korusu'nun tahsisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçtiğimiz MEB'e başvurmuş ancak başvurusu reddedilmişti. Korunun Üsküdar Belediyesi'ne tahsis edildiği yönündeki iddia üzerine İBB ve Üsküdar Belediyesi'nden bilgi almak isteyen Validebağ Gönülleri bu konuda iki taraftan cevap almış değil.

BAŞBAKAN DESTEK VERİYOR

Üsküdar'ın şu andaki AKP'li Belediye Başkanı Hilmi Türkmen seçim öncesinde Başbakan'dan destek aldığı söylediği, Validebağ Korusu için planladığı ve “çılgın proje” adını verdiği projesini açıklamıştı. Bu projede, koruya çocuk parkı, seyir terası, göletler, açıkhava tiyatroları ve düğün salonları yapılacağı açıklamıştı. Projeyi kimsenin provoke etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Türkmen, burayı kendi çıkarları için kullanan belli bir marjinal grubun tüm engellemelerine karşın, İBB'nin desteğiyle, geniş kapsamlı bir düzenleme yapacaklarını eklemişti.

PROJE TEPKİLERLE ASKIYA ALINDI

Korudaki yapılaşma tehlikesi 2006 yılında Üsküdar Belediyesi ile MEB arasında imzalanan protokolde ilk kez ortaya çıktı. Protokolün amacı temizlik, bakım ve onarım olarak belirtildi. O dönemde, korunun yapılaşmaya açılacağı endişesi semt sakinleri tarafından yoğun olarak dile getirildi. Bu tepkiler üzerine İstanbul Valiliği bir açıklama yaptı ve protokolle korunun Üsküdar Belediyesi’ne devir, tahsis ya da kiralanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Ayrıca belediyenin korunun düzenleme projesini Koruma Kurulu'na sunacağını kaydetti. Tartışmalar sonrasında belediye projeyi askıya aldı.

Hilmi Türkmen'in çılgın olarak adlandırdığı projenin bir benzeri 2009 yerel seçimleri öncesi AKP Üsküdar Belediye Başkanı adayı Mustafa Kara tarafından da dile getirilmiş, seçimlere Mustafa Kara belediye başkanı seçilmişti. Üsküdar Belediyesi, 2009 yılında koruda koşu parkuru yapmaya başladı, Türkiye ve Avrupa Kros Şampiyonası burada düzenlendi. Bu organizasyonlar koruya epey zarar verdi.

Emrah Temizkan | BirGün

Kaynak: http://www.birgun.net/news/view/valid...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0