Görüş Bildir
Haberler
Uzun Yıllar FBI Davranış Uzmanı Olarak Çalışan Birinin Tavsiyeleri! İnsanların Size Güvenmesi İçin Kullanabileceğiniz Yöntemler Neler?

Uzun Yıllar FBI Davranış Uzmanı Olarak Çalışan Birinin Tavsiyeleri! İnsanların Size Güvenmesi İçin Kullanabileceğiniz Yöntemler Neler?

Beray Polat
17.11.2020 - 09:15

İyi bir izlenim yaratmak için ne yapılmalı? 

FBI Davranış Uzmanı Robin Dreeke ''It's Not All About Me'' adlı kitabında geçen güvene dayalı bir diyalog için uygulanabilecek 10 etkili yöntemi özetliyor...

Kaynak: https://medium.com/personal-growth/ac...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yapay zaman birimleri oluşturun, insanların vaktini çalmamaya özen gösterin.

Tanımadığınız birinin sizinle en son konuştuğunuz anı düşünün. Muhtemelen siz de herkes gibi kendinizi huzursuz ve rahatsız hissetmiştiniz değil mi? Çoğu insanın böyle hissetmesi elbette tesadüf değil. İnsanlar çevresindeki insanların bir tehdit olup olmadığını önceden tartmak isterler. FBI davranış uzmanı Robin'e göre insanları böyle bir durumda rahat hissettirmenin çok basit bir yolu var: Onların zamanlarının hepsini çalmayacağınızın garantisini verin. 'Harika bir diyalog yaratmak ve sohbetin devamını sağlamak için ilk olarak, karşınızdaki kişinin tüm vaktini çalmayacağınızın sinyallerini vermelisiniz.' - Robin Dreeke. Yakın zamanda başka bir şehre taşınmış biriyseniz ilk kez gördüğünüz biriyle diyaloğa girdiğinizde şu şekilde konuşabilirsiniz;

• 'Birkaç dakika içinde eşimle

buluşacağım ama elinizdeki kitabı çok merak ettim...'

• 'Size hemen bir soru sormak

istiyorum bir toplantıya gitmem gerekiyor da...”

Bu basit ama etkili sözlerle sadece karşınızdaki insanların kendini rahat hissetmesine yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda konuşmanın kısa süreceğini bildikleri için daha fazla bir dikkat ve hevesle konuşmalarını sağlar.

2. Vücut dilinizi iyi kullanın.

Vücudunuzun dik ve çenenizin yüksekte durması karşınızdaki  insana daima güven verir değil mi? Ama şu da bir gerçek ki  yeni insanlarla tanışırken bu tarz bir vücut dili sizin ukala görünmenize sebep olabilir bu da karşınızdakinin size mesafeli olmasına sebep olur. Bunun yerine daha uyumlu ve karşınızdakini ürkütmeden bir vücut dili sergilemek her zaman daha iyidir. Robin’in bu konudaki önerileri şunlardır:

• Başınızı hafif yana eğin ve çenenizi çok az aşağı indirin, böylece insanlara yukarıdan bakmazsınız.

• İnsanları göz hapsine almadan kendilerini özgür hissetmelerini sağlayacak şekilde çok fazla yakın durmayın.

• Ve tabii ki en önemlisi de gülümseyin.

Robin Dreeke, “Tanımadığınız insanların olduğu bir odaya girdiğinizde gergin ve mutsuz görünenlerle gülümseyen ve mutlu kişileri direkt seçebiliyorsunuz değil mi? Gülümsemek daha ılımlı görünmeniz için yapmanız gereken ilk şeydir' diyor.

3. Yavaş ve sakin konuşun.

Birinin sokakta size doğru geldiğini, tam önünüzde durarak yolunuzu kestiğini ve hızlı bir şekilde konuşmaya başladığını hayal edin. Bir de aynı kişinin yine size doğru geldiğini ama yolunuzu kesip hızlı hızlı konuşmak yerine biraz yanınızda durup sakin ve soğukkanlı bir şekilde konuştuğunu düşünün. Araştırmalar, bazı durumlarda hızlı konuşmanızın karşınızdaki insana güven verebileceğini, hatta daha zeki görüneceğinizi gösteriyor. Yeni insanlarla tanışırken amacınız onları rahat hissettirmek olmalı. Robin’e göre, bunun için normalden daha yavaş konuşmanız ve zaman zaman konuşmalarınıza da ara verip karşınızdakine fırsat tanımanız gerekiyor.

4. İnsanlara yardım edin.

4. İnsanlara yardım edin.

Birinin sizden bir şey rica ettiği zamanı düşünün. Mesela bagajını taşımakta zorlanan biri sizden bagajı taşımanız için yardım isteyebilir. Çoğu insan gibi, insanlardan yardım etmekten siz de mutlu olursunuz ama bu durumun daha ileriye taşınabileceğini hiç düşündünüz mü? Robin'in göre, insanları tanımak için yardım rica etmekten veya birine yardım etmekten daha iyi bir yol yoktur. İnsanlardan bir şeyi rica etmek oldukça kolaydır. Robin Dreeke  “İnsanlar, yardım taleplerini karşılıksız bırakmamaya biyolojik olarak kendilerini şartlamış varlıklardır. Bu durum, atalarımızın biri yardım istediğinde yardım edilmezse kendileri de yardım istediğinde reddedileceği düşüncesine dayanır.' diyor.

5. Egonuzu bir kenara bırakın.

Egonuzu bir kenara bırakarak yalnızca çevrenizdeki insanların isteklerine, ihtiyaçlarına ve fikirlerine odaklanmak her zaman kolay değildir elbette. Ama birçok insan, kendilerine çok fazla müdahale edilmekten hoşlanmazlar Robin'e göre, başkalarının sırasını almadan konuşmalarına devam etmesine izin veren insanlar konuşmasını ve iyi diyalog kurmasını bilen insanlar olarak bilinir. Sadece bu değil, aynı zamanda egolarını gerçekten de bir kenara bırakabilen insanlar, arkadaşları veya aileleri tarafımdan da aynı ilgiyi ve saygıyı görür. Kurduğunuz her diyaloğu hayata dair bir öğrenme fırsatı olarak görün. Egonuzu bir kenara bırakıp çevrenizdeki insanları dinlemeye ve anlamaya odaklanırsanız çok daha mutlu olursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çevrenizdeki insanların düşüncelerini ve söylediklerini onaylayın.

Oprah Winfrey, insanların ona açılmalarını sağlamak için ne yaptığının sırrını paylaştı: 'Yaklaşık 30.000 kişiyle konuştum ve 30.000 kişiden ortak bir yanıt aldım. Hepsi başkaları tarafından onaylanmak istiyordu. ' Robin’in düşünceleri Oprah’ınkine ayna tutar nitelikle. İnsanları nasıl onaylamaya başlayacağınız konusunda aşağıdaki 3 noktayı akılda tutmanızı tavsiye ediyor:

• İyi bir dinleyici olun: Dinleme becerilerinizi geliştirmenin en hızlı

yolu, kendi gündeminizi askıya almaktır. Robin'in dediği gibi :‘’ Eğer

karşınızdaki insanı dinlemeye ve kendi anlatacaklarınızı bir rafa

kaldırdıysanız, karşınızdaki kişiyle ilgili ayrıntıları daha rahat

hatırlarsınız.’’

• Düşünceli olun: Düşünceli olun derken, çok da büyük bir şey değil bu

aslında. Birine mendil veya hatta el dezenfektanı teklif etmek gibi küçük

jestler hayatınıza çok şey katar emin olun.

• Başkalarının düşüncelerini doğrulayın: Karşınızdaki kişi sizin

onaylamadığınız veya katılmadığınız bir şey söylediğinde direk reddedip

tartışmak yerine Robin bu bunu farklı bir şekilde dile getirmenizi öneriyor.

Mesela 'Bu gerçekten ilginç bir fikir daha önce hiç duymamıştım.’’ Gibi

cümleler kurabilirsiniz.

7. Nasıl? Ne zaman? Neden? Gibi açık uçlu sorular sormaktan çekinmeyin.

Çok beğendiğiniz biriyle görüşüp sohbet edeceğinizi düşünün. Görüşmeye gitmeden önce muhtemelen kafanızda bir sürü soru hazırlarsınız değil mi? Ama genelde bu soruların çoğunu de soramayıp unutursunuz. Bunun nedeni karşınızdaki kişinin de aynı şekilde size sorular sormaya odaklanmasıdır. Karşınızdaki insana mutlaka onu tanımaya ve ilgisini çekmeye yönelik açık uçlu sorular sormaya gayret edin.

8. Quid Pro Quo tekniğini kullanın.

Bu teknik ‘’kısasa kısas’’ durumlarında kullanılır. Robin bu tekniği her zaman kullanmaz, kullanmanızı da tavsiye etmez. Aslında kullandığınız diğer teknikler işe yarıyorsa Quis Pro Quo’yı hiç kullanmamanızı öneriyor. Bu tekniğin kullanılabileceği iki durum vardır.

1. Karşınızdaki kişi fazla içine kapanıksa

2. Veya karşınızdaki kişi çok fazla konuşuyorsa

Kişi, bunların farkına vardığında kendini kötü hisseder. Bu tarz kişilerle konuşurken kendinize bir hatırlatma yapın. Bu kişilerle konuşurken kendi hayatınız hakkında onlarla konuşarak onları da kendileri hakkında konuşmalarına teşvik edebilir, iletişim tıkanıklığına son verebilirsiniz. Ama eğer sürekli kendinizden bahsederseniz de konuşmanın odak noktası siz olursunuz ve karşı tarafı çok da fazla konuşturamazsınız. O yüzden bu tekniği çok da fazla kullanmamaya dikkat edin.

9. Takdir ve iltifat edin, karşılığını mutlaka alırsınız.

Robin'e göre insanların egosunu bir kenara bırakması ve hediye alması iyi bir ilişki kurmanın başka bir yoludur. İçten bir şekilde edilen iltifatlar her zaman güzeldir. Biriyle tanıştıktan sonra ufak da olsa aldığınız bir hediye ve güzel mesajlar her zaman karşınızdakini özel hissettirir. Ancak Robin'e göre, çevrenizdeki insanlara verebileceğiniz en değerli hediyelerden biri ise 'odak noktanızdır'. İnsanlar, bir başkasının kendisini dinlediğinde ve düşüncelerinin dikkate aldığında, herhangi bir hediye almaktan çok daha mutlu olurlar.

10. Karşılıklı beklentileri yönetmeyi bilin.

10. Karşılıklı beklentileri yönetmeyi bilin.

Hepiniz mutlaka yüksek beklentilerle sohbet etmeye başlayıp hayal kırıklığına uğramışsınızdır. Ya da karşınızdaki insanın sizden beklentisinin açık olduğu durumlarla da karşılaştığınız olmuştur mutlaka. İnsanlarla aranızda güven oluşturmak ve hakkında daha fazla bilgi edinmek için, konuşma esnasında kendi isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı, hayallerinizi ve fikirlerinizi askıya almalısınız. Karşınızdaki insanın neye değer verdiğini anlamak için ona zaman ayırın. Robin Dreeke 'Hayatta kendiyle ilgili gündemlerini askıya alabilen bireyler, başka insanlarla ilişki kurmada konusunda başarılı olacaklardır.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
19
8
3
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dilan Bayram

Ben de "Insanlar neden benimle arkadaşlık kurma konusunda çekiniyor?" diye düşünüyordum. Yapım gereği yeni girdigim ortamlarda ciddi kalıyor ve az gülüyorum.... Devamını Gör

Mustafa TORUN

Burası Türkiye azizim. Köfteci Yusuf bize hayvanlar aleminden ortaya karışık yemekler yedirdigini itiraf edip ozur dilemesine rağmen biz ona hala güvenip şub... Devamını Gör