Görüş Bildir
Haberler
Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürdüren Japonların Ömürlerine Ömür Katmak İçin Yedikleri Popüler 10 Besin

Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürdüren Japonların Ömürlerine Ömür Katmak İçin Yedikleri Popüler 10 Besin

Aybk Y.
09.07.2022 - 12:47

Japon halkının dünyadaki diğer birçok insandan daha sağlıklı olma ve daha uzun yaşama eğiliminde olduğu söylenir. Tabii ki, bunun her Japon için gerçek olduğunu söyleyemeyiz çünkü maddi durum, uğraşılan meslek ve alışkanlıklar gibi bu durumu etkileyen birçok faktör vardır. İşte biz de sizler için Japonların uzun yaşamasının sebeplerinden biri olan, sağlıklı ve popüler yiyecekleri listeledik. Detaylar yazımızda...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Natto

1. Natto

Natto, fermente edilmiş soya fasulyesidir. Soya fasulyesini yıkayıp 20 saat kadar suda bekletirler. Daha sonra çeşitli işlemlerden geçerek 24 saat fermente edilir ve soğuduktan sonra bir hafta buzdolabında bekletilir. Genellikle okul yemeklerinde servis edilen ve Japonların kahvaltılarının bir parçası olan Natto'yu Japonlar Japonya'daki en sağlıklı gıda olduğunu iddia eder ve bebeklerinden beri yerler. Fasulyeyi yemek için genellikle soya sosu ve karashi denilen baharatlı hardal karıştırılır. Sümüksü ve yapışkan fasulye çubuklar yardımıyla yenir.

2. Goya

2. Goya

Goya dünyanın birçok bölgesinde bulunan bir sebzedir. Fakat Japonya'nın güneyindeki Okinawa bölgesinde yetiştirilir ve üretilir. Goya'nın şekli salatalık ve kabağa benzer ancak dış kabuğu daha pürüzlüdür. Tadı acı olmasına rağmen çeşitli şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. Goya'nın pişirilmesi oldukça kolaydır. Ayrıca mide rahatsızlıkları, şeker hastalıkları, cilt ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanı sıra kilo vermeye ve bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olur. Bu yüzden Japonlar tarafından çokça yenilir ve sevilir.

3. Matcha

3. Matcha

Matcha toz haline getirilmiş çay yapraklarıdır ve Japonlar tarafından oldukça sevilir. Eskiden sadece üst tabakadan insanlar bu çayı tüketebilirken artık her kesimden insanın tüketebildiği marketlerde, otomatlarda, kafelerde ve restoranlarda bulunan temel bir içecek haline gelmiştir. Matcha, üretim yöntemi ve maliyeti nedeniyle yeşil çaydan biraz daha farklı ve pahalıdır. Matcha karaciğer hastalığı olasılığını azaltır, beyin işlevini geliştirir, kolesterolü düşürür, kilo vermeye yardımcı olur ve bunların yanı sıra kalp hastalığı riskini azaltır. Bu yüzden Matcha doğal bir bağışıklık güçlendirici olarak görülür.

4. Umeboshi

4. Umeboshi

Umeboshi, Japon eriği olarak da bilinen küçük ve ekşi bir meyvedir. Tadı son derece tuzlu ve ekşidir ayrıca genellikle garnitür olarak kullanılırlar. Umeboshi, yüksek oranda tuz ve sitrik asit içerdiği için tam bir bakteri öldürücüdür. Ayrıca mide problemlerini ve gıda zehirlenmelerini de önlediği söylenir. Bu yüzden Umeboshi hastalıklarla savaşan bir meyve olarak bilinir.

5. Deniz yosunu

5. Deniz yosunu

Deniz yosunu pirinç topları ve suşi ruloları yapmak için kullanılır. Ayrıca Japonya'da farklı deniz yosunu türleri vardır. Deniz yosununun kurutulmuş versiyona nori denir. Nori Japonya, yılda 350.000 tondan fazla üretilir ve Japonya'daki hemen hemen her evde bulunan temel gıda maddesidir. Ayrıca nori dışında Japonya'da popüler olan yedi farklı deniz yosunu türü de var. Bunlar takoyaki, kombu gibi yiyeceklerin üzerine serpilen toz formda olan Aonori, genellikle miso çorbası ve salatalarda kullanılan açık yeşil bir deniz yosunu olan Wakame, çiğ olarak sirkeye batırılmış ve oldukça yapışkan olan Mozuku, sirke veya sosa batırılıp çiğ olarak sunulan Mekabu ve deniz üzümleri olarak da bilinen, çiğ olarak sunulan ve tuzlu ferahlatıcı bir tada sahip olan Umibudo'dur. Yani deniz yosunu pek çok yemekte çeşitli şekillerde kullanılır. Bu yüzden Japon yemeklerinin önemli bir parçasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Konyaku

6. Konyaku

Konyaku 1800'lerden beri Japonya'da popülerdir ve hala çeşitli yemeklerde kullanılmaya devam etmektedir. Çok fazla tadı olmamasına rağmen Japonların bunu sağlık için yediği aşikardır. Çünkü tıpkı listedeki diğer ürünler gibi Konyaku da vücuttaki toksinleri attar, iyi kolesterolü korur, şeker hastalığında insülin seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Genellikle tek başına yenmez, birçok geleneksel Japon yemeğinin ortak bileşenidir.

7. Tofu

7. Tofu

Soya peyniri olarak adlandırılan tofu, sütten yapılan peynire çok benzer. Temizlenen soya fasulyesi ıslatılıp öğütüldükten sonra süzülür ve soya sütü yapmak için kaynatılır. Kıvam alan süt küp şeklinde preslenir. Tofu çok yönlü bir yiyecektir. Her Tofu aynı sertlikte ve aynı dokuda değildir ancak genel olarak her Tofu'nun tadı aynıdır. Tofu'nun kalorisi düşük proteini yüksektir. Ayrıca kalbiniz ve sağlığınız için iyi olan demir, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Sağlık yönünün yanı sıra, Tofu'nun Japonya'da bu kadar popüler olmasının bazı nedenleri, hazırlama kolaylığı ve düşük maliyetidir. Çoğu Japon, neredeyse her gün Tofu yer.

8. Kanten

8. Kanten

Kanten, Japonların yediği ve tabii ki sağlıklı olan bir diğer besindir. Karbonhidrat, şeker ve yağ oranı düşük olduğu için genellikle diyet pudingi olarak adlandırılır ve düşük kalorilidir. Kanten, lezzetli ve besleyici meyve jöleleri yapmak için kullanılır. Ayrıca Kanten içeren tatlılar sadece kilo vermek isteyenlere yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yetişkinlerde ortaya çıkabilecek obezite ve diyabet gibi rahatsızlıkların da önüne geçer.

9. Japon mantarı

9. Japon mantarı

Mantar Japonlar için önemli bir besindir. Japonya'nın her yerinde yetiştirilir ve marketlerde kolayca bulunur. Shiitake, Maitake, Eringi, Enoki, Matsutake, Nameko ve Shimeji olmak üzere Japonya'da popüler olan 7 mantar vardır. Shiitake mantarları B, D Vitamini, Fosfor ve Potasyum içerir. Bağışıklığı artırır ve kolesterolü düşürür. Shiitake içeren yemekler Oden, Sukiyaki ve Tempura'dır.

10. Daikon

10. Daikon

Daikon Japon yemeklerinde çok sık bulunan Japonya'nın en ünlü sebzelerinden biridir. Uzun yeşil yapraklıdır ve büyük beyaz bir köke sahiptir. Miso çorbasında, ızgara balığın üstüne rendeleyerek ya da salatalara dilimleyerek birçok yemekle çeşitli şekillerde servis edilir. Bu listedeki diğer yiyeceklerin aksine, Daikon vitamin ve mineraller bakımından zengin değildir. Daikon aslında çoğunlukla sudan oluşur ve çok düşük besin enerjisine sahiptir. Fakat düşük kalorili ve kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra, antimikrobik özellikleri olduğu ve solunum sorunları gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu söylenir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
12
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
safirmavideniz

Stresli değiller,sürü gibi davranmıyorlar, ondan uzun yaşıyorlar.

Japonya da mide kanseri çok yaygın ve 50 yaş sonrasına endoskopi zorunlu hale getirilmiştir, nedeni çiğ yenilen balık, ahtapot vs...