Görüş Bildir
Haberler
Bağırsaklarından Şikayetçi Olanların Muhakkak Tüketmesi Gereken Sağlıklı 15 Besin

Bağırsaklarından Şikayetçi Olanların Muhakkak Tüketmesi Gereken Sağlıklı 15 Besin

Aybk Y.
12.06.2022 - 10:28

İnternette sağlıklı beslenme hakkında çok fazla bilgi bulunduğu için kafanız karışabilir ve sağlıklı bir bağırsak için hangi yiyeceklerin en iyisi olduğundan emin olmanız da zor olabilir. İşte bu yüzden sizler için bağırsak sağlığına iyi gelen gıdaları listeledik.

Kaynak: https://www.benenden.co.uk/be-healthy...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yoğurt

1. Yoğurt

Yoğurt mükemmel bir  probiyotik kaynağıdır. Şekersiz ve tam yağlı olan yoğurtlara dikkat etmelisiniz ayrıca lezzetli bir kahvaltı için yoğurdunuza kendi meyvenizi ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu içecekler, normal bir yoğurtta bulunan ve bağırsak için iyi olan yüksek sayıda bakterilerden daha fazla bakteri içerebilir. Fakat yüksek şeker içeriğine sahip olabileceğinden dikkatli olmalısınız.

2. Kefir

2. Kefir

Kefir sütün fermente edilmesiyle yapılır ve iyi bakterilerle doludur ki bu da bağırsaklarınız için oldukça yararlıdır. Ayrıca kefir smoothielere ve çorbalara harika bir katkı sağlayabilir ya da kefiri limon suyu ve baharatlarla salata sosu olarak da kullanabilirsiniz.

3. Miso

3. Miso

Miso, fermente edilmiş soya fasulyesi ile arpa veya pirinçten yapılır. Yararlı bakteri ve enzimler içerir. Tuzlu hamur, soslarda ve çorbalarda kullanılırken ayrıca somon veya tofu için marine olarak da kullanılabilir. Japon yemeklerinin bir parçasıdır ve süt ürünlerinden kaçınıyorsanız sizin için çok uygundur. Fakat araştırmada, bakterilerin bağırsaklara etkili bir şekilde ulaştığı konusunda bir belirsizlik var ama misonun temel fermente gıda kaynağı olduğu bölgelerde, nüfusun daha iyi bağırsak sağlığının olduğu ve daha az bağırsak hastalığının olduğu biliniyor.

4. Alman usulü lahana turşusu

4. Alman usulü lahana turşusu

Bu, fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadır. Harika probiyotik, lif ve vitamin kaynağı olan bu yiyecek en iyi Alman yemeği olarak bilinir, ancak Doğu ve Orta Avrupa'da versiyonları mevcuttur. Sosislerle servis edilir ve evde ucuz ve kolay bir şekilde yapılabilir.

5. Kimchi

5. Kimchi

Kimchi geleneksel bir Kore yemeğidir. Bu Kore spesiyalitesi fermente sebzeler, vitaminler ve lif ile birlikte probiyotik bakteriler içeriyor. Et, salata veya yumurta ile canlı bir garnitür olarak servis ediliyor. O kadar popüler ki, fotoğraf çektirirken bizim “peynir” dediğimiz gibi Koreliler de “kimchi” diyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Maya

6. Maya

Maya olarak kullanılan ekşi hamurla yapılan ekmekler normal ekmekten daha sindirilebilir oluyorlar ve enerjisi yavaş yavaş salınıyor. Ayrıca harika tost da yapılabiliyor.

7. Badem

7. Badem

Bademler iyi probiyotik özelliklere sahiptir, bu da bağırsak sağlığınız için bademlerin harika olduğunu gösterir. Lif bakımından yüksektirler, yağ asitleri ve polifenollerle doludurlar. Bir avuç badem, acıktığınızda sizin için harika bir atıştırmalık olabilir.

8. Zeytinyağı

8. Zeytinyağı

Çalışmalar zeytinyağının bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Zeytinyağını salata sosu olarak kullanabilirsiniz ya da pişmiş sebzelerin üzerine gezdirebilirsiniz. Ayrıca bazı çalışmalar zeytinyağının hazımsızlık problemlerini hafifletmede faydalı olduğunu ve sindirim enzimleri üretme gereksinimini azaltarak pankreasınıza da fayda sağlayabileceğini kanıtlamıştır.

9. Kombu çayı

9. Kombu çayı

Hepimiz suyun bağırsak sağlığı için çok önemli olduğunu biliyoruz, ama başka ne içebilirsiniz? Kombu çayı, probiyotik iyi bakterilerle dolu Mançurya kökenli olduğu düşünülen fermente bir içecektir. Keskin, sirkeli bir tada sahiptir ve kendi başına serinletici bir içecek olarak tüketilebilir ya da meyve ve baharatlarla da karıştırılabilir. Aynı zamanda harika kokteyller için de temel oluşturur.

10. Bezelye

10. Bezelye

Bağırsak bakterilerinin gelişmek için liflere ihtiyacı vardır, bu nedenle ne kadar çok meyve ve sebze tüketirseniz o kadar iyi olur. Bezelye, sisteminizi dengede tutmaya yardımcı olur ve çözünmez liflerle doludur. Patates kızartmasına, çorbalara veya salatalara bezelye ekleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Brüksel lahanası

11. Brüksel lahanası

İyi bakterilerin sevdiği lif türlerini ve H pylori gibi sağlıksız bakterilerle savaşmaya yardımcı olan bileşikler içerirler. Lezzetli bir garnitür için sarımsak ile servis edebilirsiniz.

12. Muz

12. Muz

Sağlıklı atıştırmalıklarından biri olan muz, iyi bakterilerin sevdiği türden liflerle doludur ve ayrıca sağlıklı mineraller de içerir.

13. Rokfor peyniri

13. Rokfor peyniri

Fransız peyniri bağırsak bakterilerinizi hızlandırır ancak ölçülü yemeniz gerekir. Salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.

14. Sarımsak

14. Sarımsak

Sarımsak, antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile “kötü” bağırsak bakterilerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve bağırsaktaki mayayı dengelemeye yardımcı olabilir. Tuzlu yemekler için tatlandırıcı olarak kullanın. Sarımsak bağırsak sağlığınız için önemlidir, bağırsaklarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

15. Zencefil

15. Zencefil

Taze zencefil mide asidi üretiminde yardımcı olarak yiyecekleri bağırsakta hareket ettirmek için sindirim sistemini uyarır. Çorbalara, güveçlere, smoothielere veya kızartmalara taze rendelenmiş zencefil ekleyebilirsiniz. Ayrıca serinletici zencefil çayı yapmak için rendelenmiş zencefilin üzerine kaynar su dökebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zlator Hulkamca

Hadi aynen çevirdiniz listeyi buraya koydunuz, len olm neden kimçiyi rokforu filan çıkarmadınız listeden, nerde bulam biz bunları burda?