Görüş Bildir
Haberler
Un Helvası Nasıl Yapılır? Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi…

Un Helvası Nasıl Yapılır? Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi…

Şebnem Sucu
19.11.2021 - 11:39

Türk mutfağının geleneksel tatlarından biri olan un helvası, pek çok yörede aynı şekilde pişirilmektedir. Özel günlerde pişirilerek konu komşuya ikram edilen bu tatlının ana maddesi un, şeker ve sudan oluşmaktadır. Un helvası, yumuşacık dokusu, kokusu ile çok sevilen ve genellikle zamansız pişirilen bir tatlıdır. Peki, un helvası nasıl yapılır? İşte daha önce denenmiş, tam ölçülü un helvası tarifi ile karşınızdayız.

Kokusu ve lezzeti ile küçük büyük demeden herkesin severek tükettiği un helvası, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmıştır. Türk kültüründe un helvası, yas ve mutluluğu simgelemektedir. Karşı konulmaz kokusu ve lezzeti ile herkesin iştahını kabartan un helvası tarifi için iyi bir kavurma işlemi bu tatlı yapımının olmazsa olmaz kuralıdır. Peki, un helvası nasıl yapılır? İşte ağızda eriyen tam ölçülü un helvası yapımı…

Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler

Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler

• 1,5 su bardağı un

• 170 gram tereyağı veya margarin

Şerbeti için gerekli olanlar;

• 1 su bardağı toz şeker

• 2 su bardağı su ya da süt

Un Helvası Yapımı

Un Helvası Yapımı

• Un helvası yapımı için şeker ve su bir tencereye alınır,  eriyinceye kadar karıştırılır. Ardından ocakta kısık ateşte kaynatılır. 

• Ayrı bir tencereye unu ilave ederek ortalama 15-20 dakika karıştırarak kısık ateşte kavurulur.

• Unun rengi değiştiğinde hafif soğuyan şerbet kademeli olacak şekilde tencereye eklenir.

• Şerbetini çeken helvanın rengi de koyulaşacaktır. 

• Kıvam aldığında ocağın altını kapatın ve kaşık yardımı ile şekillendirerek servis tabaklarına alabilirsiniz.

• Hazırladığınız helvanın üzerine toz antep fıstığı ya da çekilmiş ceviz ekleyebileceğiniz gibi yanında dondurma ya da meyve dilimleri ile de un helvasını ikram edebilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Un Helvası Püf Noktaları

Un Helvası Püf Noktaları

Un helvası pişirilirken unun rengi dönünceye kadar kavrulması gerekir. Unu kavurmak için yaklaşık olarak 15-20 dakika kâfidir. Unu tahta kaşık yardımı ile sürekli karıştırın. Aksi takdirde dibi aniden tutabilir ya da topaklanma oluşabilir. Un helvasının şerbetinde tercihe bağlı olarak su yerine süt kullanabilirsiniz.  Şerbeti tencereye eklerken sıçramaları engellemek için yavaş eklemeye mutlaka özen gösterin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
4
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın