Görüş Bildir
Haberler
Uber'in Erişim Engeli Kaldırılıyor! Uber Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kaldırıldı?

Uber'in Erişim Engeli Kaldırılıyor! Uber Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kaldırıldı?

Buse
24.12.2020 - 15:04

İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin Uber'in faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitesine erişimin engellenmesine ilişkin kararını kaldırarak yeni karar oluşturdu. Uber'in sarı taksiler ile çalışmaya devam etmesine izin verildi. Uber'den yapılan açıklamada İstanbul'da daha önce 14 bin 500 taksi sürücüsünün Uber kullandığı ifade edildi. İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstinaf Mahkemesi Uber'in Verdiği Hizmeti Durdurmuştu.

İstinaf Mahkemesi Uber'in Verdiği Hizmeti Durdurmuştu.

Uber, İstanbul'da hizmet vermeye başladığı 2014 yılından itibaren, yolcular için popüler bir güvenli ulaşım seçeneklerinden biri olmuş ve Türkiye'de 4,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmıştı. Uber uygulaması İstanbul'da 14 bin 500 taksi sürücüsü tarafından kullanılmış, taksiciler dışında VIP olarak tanımlanan araçlarla taşımacılık yapanlar da olmuştu. 

13. Hukuk Dairesi, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin UBER’in XL araçlar ile verdiği hizmetin haksız rekabet oluşturduğu görüşüne katıldı. Daire, “Davalılar tarafından www.uber.com.tr internet sitesi, mobil internet sitesi ve UBER isimli mobil uygulama üzerinden UBER XL isimli hizmetin sunulmasının haksız rekabet oluşturduğunun tespiti ile davalılar tarafından gerçekleştirilen söz konusu haksız rekabet eylemlerinin  menine(yasaklanmasına)” hükmetti.

Uber Aplikasyonu Üzerinden Taksi Hizmeti Verebilecek.

Uber Aplikasyonu Üzerinden Taksi Hizmeti Verebilecek.

İstinaf mahkemesi aldığı karar ile Uber’e Türkiye’de erişim engeli getiren ilk derece mahkemesi kararını hatalı buldu. İstinaf mahkemesi kararı bozarak Uber’e erişim engelini kaldırdı. Erişim engelinin kaldırılması ile birlikte Uber, taksi ürünüyle Türkiye genelinde faaliyet göstermeye devam edebilecek.

13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin UBER’in, uber taksi uygulamasının haksız rekabet oluşturduğu yönündeki kararını da kaldırdı.

Yerel mahkemenin kararında sadece XL araçlar üzerinde değerlendirmede bulunduğunu gerekçe gösteren 13. Hukuk Dairesi, UBER XL ile ubertaksi arasında bir ayrım yapılması gerektiğini, UBER’in ubertaksi uygulaması üzerinden sarı taksiler ile hizmet verebileceğine hükmetti.

Uber Nedir, Nasıl Kullanılır?

Uber Nedir, Nasıl Kullanılır?

Uber, akıllı telefon üzerinden hizmet veren bir yolcu taşıma uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yere götürecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyor. Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile ödeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor.

Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor. 2014'ten beri İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermek için hazırlık yapıyordu.

Uber Cezası Ne Kadardı?

Uber Cezası Ne Kadardı?

Yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsüne, ilk yakalamada 2 bin 532 TL, ikincide ise 4 bin 220 TL ceza kesildi. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü, araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlandı.

Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesildi. 12 Aralık 2019'da gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtilmişti ve Anayasa Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterilmişti. 12 Aralık 2019'dan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanmıştı.

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların 'tarifeli yolcu taşıma' yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtmişlerdi. Yetkililer, belediye sınırları içinde tarifeli yolcu taşımacılığının sadece ticari taksi, M plakalı minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduğunu kaydetmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?