Görüş Bildir
Haberler
Türkiye ile Küba Ortak Çalışma Grubu Kuruyor: Kanser Aşısı ve İlaçları Üzerinde Çalışacaklar

etiket Türkiye ile Küba Ortak Çalışma Grubu Kuruyor: Kanser Aşısı ve İlaçları Üzerinde Çalışacaklar

Yasin Arslan
27.05.2019 - 10:57 Son Güncelleme: 28.05.2019 - 09:27

Sağlık Bakanlığı tarafından, Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma grubu kurma kararı alındı. Kurulacak çalışma grubu için ilk heyet bu hafta Türkiye'ye gelecek. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'nın haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cenevre'de düzenlenen 2. Dünya Sağlık Asamblesi'ndeki temasları kapsamında, Küba, Portekiz, Irak, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Endonezya ve Çekya Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. 

Bakan Koca'nın, Cenevre'de Küba Sağlık Bakanı Jose Angel Portal Miranda ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, enfeksiyonlara karşı aşılar, kanser aşısı ve ilaçlarının birlikte üretimi konusunda iki ülke arasında Çalışma Grubu oluşturulması kararı alındı. Küba ile 27 Ekim 2018'de Ankara'da imzalanan mutabakat zaptının ardından irtibatlar hız kazanmıştı.

Küba'dan ilk heyet bu hafta Türkiye'ye gelecek

Küba'dan ilk heyet bu hafta Türkiye'ye gelecek

Özellikle inovatif molekül geliştirme ve onkoloji çalışmalarında önemli tecrübeye sahip olan Küba'dan üst düzey bir heyet, bu hafta Türkiye'ye gelecek. Küba ilaç kurumu BioCubaPharma Başkanı ve kurum temsilcileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.

'Zorunlu aşıları yerlileştireceğiz'

'Zorunlu aşıları yerlileştireceğiz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de 13 hastalığa karşı rutin bağışıklama programı yürütüldüğünü anımsatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin, zorunlu aşıların ücretsiz uygulandığı nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Nüfusun büyüklüğü ve bağışıklama programının genişliği sebebiyle aşılama maliyetinin de yüksek olduğunu ifade eden Bakan Koca, 'Bu kapsamda aşı için ayrılan bütçe, 2017 yılında 820 milyon, 2018 yılında ise yaklaşık 930 milyon TL olarak gerçekleşti. 2023 yılına kadar aşıların tamamının yerlileştirilmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede difteri-tetanos, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, 5'li karma aşı, hepatit, suçiçeği aşılarının yerli üretimi için çalışmalarımız devam ediyor.' değerlendirmesini yaptı.

'Tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini ülkemizde üretiyor hale geldik'

'Tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini ülkemizde üretiyor hale geldik'

Nihai amacın ilaçta, aşıda, kan ürünlerinde ve tıbbi cihazda kendi kendine yetebilen bir ülke durumuna gelmek olduğunu söyleyen Koca, ilaç sanayinde deki hedefleri de şöyle aktardı:

'İlaçta yerelleşme çalışmalarımıza başlarken 3 temel hedefimiz vardı. İthalatı azaltarak cari açığı düşürmek, ilaç sanayimizin kapasite kullanım oranını geliştirmek ve buna bağlı olarak nitelikli iş gücü istihdamını arttırmak. Bugün, tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 80'ini ülkemizde üretiyor hale geldik. Ancak bu rakam, değer bazında yüzde 46 seviyesinde kalmıştır. Bu da katma değeri daha yüksek ürünleri yerelleştirmemiz gerekliliğinin bir göstergesidir. Sanayimizin kapasite kullanım oranı yüzde 65'lerden yüzde 75'lere çıktı. İstihdamda da 35 binler seviyesini yakaladık. Burada yakaladığımız ivme ile daha fazla sayıda yüksek katma değerli ürün üretme ve bu ürünleri dünya pazarlarına ihraç etme hedefimize ulaşacağız.'

Daha önce de İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi ile Küba Onkoloji Enstitüsü kanser araştırmaları için onkoloji enstitüsü kurma kararı almıştı👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
123
26
4
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bbwear

Adım gibi eminim bu birliktelik için 1 milyar dolar para harcanır (arge si-projesi vs.vs.vs.)(zengin edilecekler zengin edilir) bir tane hap bile üretemeden ... Devamını Gör

Ar-ge lazım efendim Ar-ge! Muadil ilacı Türkiye de üretmek tamam güzel bir şey ama yeterli değil. Tıbbi cihazdan kastın her şey olduğu için doğru veri. Plast... Devamını Gör

Sedat Yılmaz

en önemli soru bence şu: kanser ilaçlar ucuzlayacak mı yoksa yeni bir rant kapısı mı oluşturulacak ?