Görüş Bildir
Haberler
Tüm Gün Kapalı Kalan Ayaklarınızın da Bakıma İhtiyacı Var: Bu Yöntemlerle Evde Ayak Bakımı Çok Kolay

Tüm Gün Kapalı Kalan Ayaklarınızın da Bakıma İhtiyacı Var: Bu Yöntemlerle Evde Ayak Bakımı Çok Kolay

19.11.2021 - 17:04

Ayak sağlığına her zaman dikkat etmemiz gerekse de çoğu zaman önemsemiyoruz ya da bilinçsiz uygulamalarla ayaklarımıza daha çok zarar veriyoruz. Özellikle kış aylarında ayak sağlığına daha da dikkat etmek gerekiyor. Bu mevsimde sürekli kapalı kalan ayaklarımız, mantardan deri hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa oldukça açık hale geliyor. Peki ayak sağlığını korumak için neler yapabiliriz? Evde ayak bakımı yapmak mümkün mü? Elbette! Ayak bakımı için yapmanız gerekenleri sizler için listeledik.

1. Ayaklar da nefes almalı.

1. Ayaklar da nefes almalı.

Bütün gün ayakkabıların içinde kalan ayaklarınızın nefes almasını sağlamanız gerekiyor. Bunun için nefes alan ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Eve her geldiğinizde ayaklarınızı sabunlu su ile yıkayıp iyice kurulamak ve temiz çoraplar giymeden önce biraz hava almalarını sağlamak da ayaklarınıza iyi gelir. Ayrıca her gün aynı ayakkabıyı giymek, hem ayak kokusuna hem de mantar gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ayakkabılarınızı dönüşümlü olarak ve en az 24 saat açık havada beklettikten sonra giymeniz, ayak sağlığınızı korumanıza yardım edebilir.

2. Ponza taşından yardım alın!

2. Ponza taşından yardım alın!

Ponza taşı ile masaj hareketleri yaparak kolayca ayaklarınızdaki ölü hücrelerden kurtulabilirsiniz. Bunu her duşta yapabileceğiniz gibi ayaklarınızı sabunlu su ile iyice yıkayıp kuruladıktan sonra dairesel hareketlerle her gün de uygulayabilirsiniz. Ponza taşı ile yapacağınız işlem sonrasında ayaklarınızı ılık suda bekletmek yumuşacık olmalarına yardım eder. Ayrıca ayda bir kere yaptıracağınız pedikür de nasır oluşumunu engeller. Eğer nasırlarınız varsa, mutlaka bir dermatologla görüşerek bu problemden kurtulmanız gerekiyor.

3. Peeling yapmayı ihmal etmeyin.

3. Peeling yapmayı ihmal etmeyin.

Yüz ve vücut için yaptığımız peeling uygulaması, ayaklar için de önemli. Haftada bir kere mutlaka ayak peelingi yaparak yumuşacık ayaklara sahip olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit. İhtiyacınız olan malzemeler:

  • Bir miktar Hindistancevizi yağı, yoksa zeytinyağı

  • 1 bardak toz şeker

  • 2-3 damla nane yağı

Dilerseniz daha sonra da kullanmak için bu karışımı bol miktarda yaparak bir şişeye aktarabilirsiniz.

  • Büyük ve temiz bir kaba toz şekeri boşaltın.

  • Hindistancevizi yağını ya da zeytinyağını yavaşça ekleyerek hafif sulu ve taneli bir karışım elde edin.

  • Ardından karışıma nane yağını ekleyin ve ayaklarınıza masaj yaparak uygulayın.

  • l 3-5 dakika masaj yaptıktan sonra ayaklarınızı yıkayıp nemlendirici uygulayabilirsiniz.

4. Ayaklarınızı kuru tutun!

4. Ayaklarınızı kuru tutun!

Ayaklarınızı kuru tutmanız çok önemli. Aksi halde mantar enfeksiyonları ya da deri hastalıkları oluşabilir. Ayaklarınızı her yıkadığınızda mutlaka iyice kurulamalısınız. Özellikle parmak aralarının kuru olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca nemlendirici kremleri parmak aralarına uygulamamaya özen göstermelisiniz. Eğer ayakkabının içinde ayaklarınız sürekli terliyorsa, talk içeren bir ayak pudrası kullanabilirsiniz. Sık sık çorap değiştirmek de ayaklarınızı kuru tutar.

5. Nemlendirmeyi unutmayın!

5. Nemlendirmeyi unutmayın!

Ayaklarınızı nemlendirerek hem sertleşmenin önüne geçebilir hem de ayaklarınızın güzelliğini ortaya çıkarabilirsiniz. Her gece yatmadan önce ayaklarınıza nemlendirici krem uygulayabilirsiniz. Ancak parmak aralarınız krem nedeniyle ıslak kalmamalı. Eğer sertleşen ayak tabanı gibi sorunlarınız varsa, yatmadan önce sorunlu bölgeye vazelin gibi yoğun bir krem sürün. Ardından çorap giyin ve uyuyun. Sabah kalktığınızda ayaklarınız yumuşacık olacak.

6. Masaj yapmayı ihmal etmeyin.

6. Masaj yapmayı ihmal etmeyin.

Ayak bakımının en önemli adımı, masaj. Bütün gün ayakkabının içine hapsolan ayakları masaj yaparak hem rahatlatabilir hem de kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bunun için parmak uçlarından başlamalı ve dize kadar çıkmalısınız. Masajı herhangi bir nemlendirici ile yapabilirsiniz. Her gün düzenli olarak masaj yaptığınızda ayakların yorgunluğundan kaynaklanan birçok ağrının da ortadan kalktığını fark edebilirsiniz.

7. Modaya değil ayağınıza uygun ayakkabıyı seçin!

7. Modaya değil ayağınıza uygun ayakkabıyı seçin!

Ayaklarınızın tüm gün nasıl bir ayakkabı içinde kaldığı da büyük önem taşıyor. Eğer dar, yüksek topuklu, ayağı kavramayan ve parmakları sıkıştıran ayakkabıları tercih ediyorsanız, ayak sağlığınızın bozulması kaçınılmaz hale gelir. Tüm gün kullanacağınız için ayakkabınız mutlaka kaliteli bir materyalle üretilmiş olmalı. Ayrıca ayak şeklinize uygun ve rahat ayakkabıları tercih etmelisiniz.

8. Ayak tırnaklarınıza özen gösterin.

8. Ayak tırnaklarınıza özen gösterin.

Ayak tırnaklarınızı oval şekilde kesmeye çalışın. Düz kesilen tırnaklar batmalara neden olabilir. Ayrıca tırnak kenarındaki etleri de kesmeyin. Sürekli ayakkabı içinde kaldıkları için sürdüğünüz ojeyi uzun süre tırnakta bırakmamaya çalışın. Aksi halde tırnaklarda sararmalar görülür. Eğer tırnaklarınız sararırsa onları kolayca eski sağlıklı görünüşlerine kavuşturabilirsiniz. Bunun için:

  • 2 yemek kaşığı maden suyu ile 2 yemek kaşığı sütü bir kapta karıştırın.

  • Bir pamuk yardımıyla karışımı tırnaklarınıza sürün ve iyice ovalayın.

  • Ardından tırnaklarınızı törpüleyin ve ılık su ile durulayın.

Bu uygulama ile sararmış tırnaklardan kolayca kurtulabilirsiniz.

9. Ayak kokusunun önüne geçin!

9. Ayak kokusunun önüne geçin!

Ayak kokusu en sık karşılaşılan durumlardan biri. Her gün kapalı ayakkabıların içinde kalan ayaklarda bir süre sonra kötü kokular oluşabiliyor. Neyse ki bunu önlemek de oldukça kolay. Kapalı ayakkabının içinde geçen bir günün ardından ayaklarınızı hoş kokulu bir banyo ile şımartabilirsiniz. Bunun için:

  • Uygun bir kaba ayaklarınızı geçecek kadar ılık su ekleyin.

  • Birkaç damla lavanta yağı ve bir tatlı kaşığı deniz tuzunu ilave edin. Lavanta yerine okaliptüs ya da çay ağacı yağını da tercih edebilirsiniz. 

  • Dilerseniz suya hoş kokulu canlı çiçekler de ekleyebilirsiniz.

  • 10 dakika kadar bu suda ayaklarınızı bekletip durulayın.

Bu uygulamayla ayak kokusundan kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak inatçı ayak kokularınız varsa:

  • 2 yemek kaşığı sodayı uygun bir kaba boşaltın.

  • Üzerine 7-8 bardak ve ayaklarınızı yakmayacak kadar sıcak su ekleyin.

  • Ayaklarınızı bu karışımda 15 dakika bekletin.

  • Bu ayak banyosunu günde 2 kere uygulayabilirsiniz.

Ayakkabının içine karbonat dökmek de ayak kokularını önleyebilir. Bunun için ayakkabınızın içine bir miktar karbonat dökmeniz ve 1 gece beklemeniz yeterli.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın