Görüş Bildir
Haberler
TV
Tüm Dünya'yı da Etkilediler! Ezel'den Aşk-ı Memnu'ya Türk Dizilerinden Uyarlanan Yabancı Yapımlar

Tüm Dünya'yı da Etkilediler! Ezel'den Aşk-ı Memnu'ya Türk Dizilerinden Uyarlanan Yabancı Yapımlar

04.06.2022 - 10:30

Genellikle yabancı dizilerden uyarlanan Türk dizilerine rastlıyoruz. Bu uyarlamaların bazıları başarılı şekilde sonuçlanıyor ve bu başarı reyting rakamlarına da yansıyarak uzun soluklu olarak ekranlarda yer alıyor. Bazı yapımlar ise hayal kırıklığı yaratıyor, başladığı gibi ekrana veda ediyor. Peki, bu uyarlamaların tam tersi olduğunu da biliyor musunuz? Dünyanın birçok ülkesinde Türk dizilerinden uyarlama olan yapımlar da mevcut. Özellikle son yıllarda dizi sektörünün ivme kazanması ile beraber bu sayı giderek artıyor. Öyle ki Türkiye, neredeyse tüm dünyaya dizi ihraç eden bir noktaya gelmiş durumda. Gelin, Türk dizilerinden uyarlanan ve farklı ülkelerde yayınlanan yabancı dizileri birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İstanbullu Gelin

1. İstanbullu Gelin

O3 Medya imzası ile Gülseren Budayıcıoğlu'nun kitabından uyarlanarak ekrana yansıtılan İstanbullu Gelin, izleyiciden geçer not almayı başarmış ve 3 sezon boyunca devam etmişti. Başrollerini Özcan Deniz ve Aslı Enver'in paylaştığı dizide Fırat Tanış, Salih Bademci, Dilara Aksüyek, Tamer Levent, Özge Borak, Meral Çetinkaya, Nihal Yalçın, Yeşim Salkım ve daha birçok ünlü oyuncu yer almıştı. Dizinin yönetmen koltuğunda Zeynep Günay Tan oturmuştu. Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da ilgi ile karşılanan yapım, Türk-Lübnan ortak yapımı ile Beyrutlu Gelin adıyla yayınlandı. Bununla birlikte dizinin kamera arkası ekibinin de Türklerden oluştuğunu belirtelim.

2. Fatmagül'ün Suçu Ne?

2. Fatmagül'ün Suçu Ne?

Vedat Türkali'nin eserinden Ay Yapım imzası ile uyarlanan Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisi, yayınlandığı dönemde büyük ses getiren yapımlar arasında bulundu. Yönetmenliğini Hilal Saral'ın yaptığı dizinin senaryosu Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu tarafından yazıldı. Dizinin başrollerinde Beren Saat ve Engin Akyürek yer aldı. Bu iki oyuncuya Musa Uzunlar, Sumru Yavrucuk, Buğra Gülsoy, Engin Öztürk, Civan Canova, Murat Daltaban ve Esra Dermancıoğlu gibi isimler eşlik etti. Toplumsal problem olan tecavüzü konu edinen yapım, benzer sorundan muzdarip olan Hindistan'da ilgi uyandırdı. Hindistan'a uyarlanan dizi Kya Qusoor Hai Amala Ka? adı ile Hindistan izleyicisine sunuldu ve benzer bir başarı yakalandı. Konusu itibariyle diziyi beğenenler kadar rahatsızlık duyanlar da oldu. Dizi İspanya'da ise Alba ismi ile 13 bölüm olarak ekranlarda yer aldı.

3. Aşk-ı Memnu

3. Aşk-ı Memnu

Aşk-ı Memnu, Halid Ziya Uşaklıgil'in unutulmaz eserinden uyarlanan ve yine Ay Yapım imzası taşıyan bir dizi. Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre, Hazal Kaya, Zerrin Tekindor ve Nur Fettahoğlu ile tam bir yıldızlar geçidi olan Aşk-ı Memnu, Türk dizileri arasında unutulmaz yere sahip. Reyting rekorları kıran dizi, özellikle final bölümü ile Türk televizyon tarihindeki en yüksek reyting rakamlarına ulaşmıştı. Aşk-ı Memnu, dünyaya açılarak ülkemizdeki başarısını daha üst seviyeye taşıdı. Birçok ülkede ilgiyle takip edilen dizi, Romanya'da Fructul Oprit adı ile uyarlandı. Romanya'nın yanı sıra dizi, Hindistan'da Dil Sambhal Jaa Zara adı ile ekranlarda yer aldı. Aşk-ı Memnu daha önce Amerika Birleşik Devletleri'nde İspanyolca olarak ekrana gelmişti. Pasion Prohibida yani Yasak Tutku adı ile uyarlanan dizi, Türkiye'de olduğu gibi büyük ilgi gördü.

5. Rüzgârın Kalbi

5. Rüzgârın Kalbi

Fox TV ekranlarında yayınlanan Rüzgârın Kalbi dizisi, nahif bir aşk hikâyesini konu eden bir yapımdı. Dizi çok uzun soluklu olmasa da kayda değer bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı ve dizinin çok sayıda fanları oluştu. Başrollerinde Burak Serdar Şanal ve Deniz Baysal'ın yer aldığı dizide ikiliye; Cezmi Baskın, Ahmet Saraçoğlu ve Başak Daşman gibi oyuncular eşlik etti. Rüzgârın Kalbi'nin yönetmen koltuğunda Filiz Gülmez Pakman otururken senaristliğini Özge Efendioğlu gerçekleştirdi. Rüzgârın Kalbi ne yazık ki ekranlarda izleyicinin dikkatini çekmeyi başaramadı ve sadece 9 bölüm yayınlandı. Dizinin konusu ilgi uyandırmış olmalı ki yapım, Malezya ve Singapur'a Degup Cinta adı ile uyarlandı. Uyarlamanın Türkçe karşılığı Brunei Sultanlığı olarak kayda geçti.

6. Son

6. Son

Ay Yapım imzası taşıyan bir dizi daha: Son. Berkun Oya'nın kaleme aldığı dizinin rejisi Uluç Bayraktar'a emanet edildi. Dizinin kadrosu kelimenin tam anlamıyla yıldızlar geçidi gibiydi. Dizide Erkan Can, Yiğit Özşener, Engin Altan Düzyatan, Berrak Tüzünataç, Nehir Erdoğan, Kaan Urgancıoğlu, Aylin Aslım, Uğur Polat, Ülkü Duru ve Başak Daşman gibi isimler yer aldı. Toygar Işıklı tarafından müzikleri yapılan dizi, ülkemizde sadece 25 bölüm ekranda kaldı. Bölüm sayısı az olmasına rağmen dizi, kalitesi ile yurt dışından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu sayede Son dizisi 30'dan fazla ülkeye satıldı. ABD'ye ihraç edilen ilk dizi unvanını taşıyan yapım, orada Runner ismi ile uyarlandı. Son'un uyarlandığı diğer ülke olan Hollanda'da dizi, Flight HS13 adı ile izleyici karşısına çıktı. Başarılı yapım burada 10 bölüm olarak uyarlandı. İspanya'da ise El Accidente ismiyle seyirciler ile buluştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Şahsiyet

7. Şahsiyet

Hakan Günday'ın kaleminden çıkan, Onur Saylak'ın yönetmenliği ile hayat bulan Şahsiyet, Haluk Bilginer'e Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirerek süksesini arttırmıştı. Alzheimer hastalığına yakalanan bir karakteri canlandıran Haluk Bilginer, bu ödülü kazanan ilk Türk oyuncu olarak tarihe geçti. Ay Yapım tarafından Puhu Tv için çekilen dizide Haluk Bilginer'e; Cansu Dere, Hüseyin Avni Danyal, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, İbrahim Selim ve Necip Memili gibi isimler eşlik etti. Ülkemizde ilgi ile izlenen ve büyük ses getiren dizi, Meksika'ya Asesino Del Olvido adı ile uyarlandı. Türkçe karşılığı Unutmadan Önce olan yapım, 10 bölüm olarak yayınlandı.

8. Ezel

8. Ezel

Unutulmaz Türk dizilerinden biri olan fenomen dizi Ezel de dünyaya açılan yapımlardan. Ezel, hafızalarda öyle yer edindi ki replikleri dillere pelesenk oldu. Özellikle Tuncel Kurtiz'in hayat verdiği Ramiz Dayı karakterinin replikleri, tüyleri diken diken etti. Neredeyse dizinin önüne geçen karakterin, geçtiğimiz yıllarda Dayı: Bir Adamın Hikâyesi adı ile filmi dahi yapıldı. Ezel'e dönecek olursak Kerem Deren ve Pınar Bulut ikilisinin kaleme aldığı yapımın yönetmenliğini Uluç Bayraktar üstlendi. Dizinin oyuncu kadrosunda Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Tuncel Kurtiz, Yiğit Özşener, Barış Falay, Haluk Bilginer, Kıvanç Tatlıtuğ, Bade İşçil, Burçin Terzioğlu, Berrak Tüzünataç, Mesut Akusta ve Rıza Kocaoğlu gibi ünlü isimler yer aldı. Hafızalarda iz bırakan Ezel'in başarısı Türkiye sınırlarını aştı. 150 ülkeye satılan dizi, aynı zamanda Latin Amerika ülkelerine satılan ilk dizi olma başarısı da gösterdi. Ezel, Romanya'da Vlad ismi ile uyarlanarak epey ses getiren yapımlardan oldu.

9. Suskunlar

9. Suskunlar

Tims Productions tarafından hayata geçirilen Suskunlar, iki sezon sürmesine rağmen unutulmayan ve büyük etki bırakan dizilerden biri. Senaryosunu Pınar Bulut ve Anıl Eke'nin kaleme aldığı dizinin yönetmenliğini Çağrı Lostuvalı ve Hatice Memiş ikilisi üstlendi. Dizinin oyuncu kadrosunda Murat Yıldırım, Aslı Enver, Sarp Akkaya, Güven Murat Akpınar, Mehmet Özgür, Reha Özcan ve Alican Yücesoy yer aldı. Seyircinin oldukça ilgisini çeken yapım, benzer başarıyı yurt dışında da gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde uyarlanan dizi Game of Silence adı ile izleyicinin karşısına çıktı ve bir kez daha alkışları topladı. Türkçe karşılığı Sessizlik Oyunu olan dizinin, toplamda 40 milyondan fazla izlenmiş olması hayli ilgi çekici detaylar arasında.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
5
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın