Görüş Bildir
Haberler
Tüketici Temsilcileri Konuştu: Konut Fiyatlarındaki Artış Ahlaksızlık, Satamazsın Denmeli!

Tüketici Temsilcileri Konuştu: Konut Fiyatlarındaki Artış Ahlaksızlık, Satamazsın Denmeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü kabine toplantısı sonrası açıkladığı 'konut finansmanı' paketiyle amaçlanan ev fiyatlarındaki düşüş ilk olarak birçok ev sahibinin her faiz indiriminde olduğu gibi fiyatları yükseltmesine neden oldu. İlan platformlarında ev ilanlarının dakikalar içinde yükseldiğini görenler isyan ederken, bazı ilanlarda fırsatçılığın dozu kaçarak yüzde 100’e varan artışlar görüldü.

Yükselişler platformlarda satıcıları üzerinde psikolojik tetikleme ile domino etkisi yarattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün yakından takip ediyoruz dese de, gayrimenkul satışları ve fiyatlamaları serbest piyasa koşullarına göre belirlendiğinden yapılabilecek bir şey olup olmadığı da tartışma konusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Yegâne kriter ahlak. Hukuki bir olay değil, sınır yok"

"Yegâne kriter ahlak. Hukuki bir olay değil, sınır yok"

Yeni Şafak'ın haberine göre, fiyatlarda domino etkisine neden olan durum gayrimenkul piyasasının genel fiyatlama davranışı olsa da fiyatlardaki aşırı şişme, alım gücünde düşüşle birleşince tepkiye neden oldu. Konut metrekare fiyatlarına üst sınır getirilmesini isteyenden, ev sahibine sınırlamaya kadar, tüketici temsilcilerinin tepkisi ve çözüm önerileri belirtildi. 

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, 'İlan sitelerinde kişiler birbirlerini referans alıp fiyat belirliyorlar. Bir sitede evin fiyatının 4 bin TL’den 4 bin 500 TL’ye çıktığını görüyor o da çıkarıyor 4 bin 500 TL’ye. Yegâne kriter ahlak. Hukuki bir olay değil, sınır yok. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları bizlerin talebiydi. Barınma temel ihtiyaçtır. Kiralar, konut fiyatları üçe katlandı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarındaki amaç dar gelirli vatandaşın ihtiyacının karşılanmasıydı. Alınan kararlar bazı açıkgöz ve fırsatçılar tarafından istismar edildi' dedi.

"Konut fiyatlarının kira fiyatlarını yukarıya doğru çektiği göz önüne alınarak kira fiyatlarına sınır getirilsin!"

"Konut fiyatlarının kira fiyatlarını yukarıya doğru çektiği göz önüne alınarak kira fiyatlarına sınır getirilsin!"

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Avukat İbrahim Güllü ise fiyatlardaki yükselişi şu şekilde açıkladı: 

Referans fiyat denilen bir uygulama var. Aynı bölgede, aynı semtteki aynı emsaldeki evlerin fiyatları bir anda yukarı çekilince kendi konutumun satış fiyatını da artırıyor. Dolayısıyla buradaki referans fiyat etkisiyle fiyatlarda sürekli bir artışa yol açıyor. Bu yaklaşık iki senedir hem konut fiyatlarında hem de gıda fiyatlarında uygulanıyor. Kredi faiz oranları 0,99 gibi rakama çekilmiş olsa da bu fiyat artışlarıyla tüketicinin konut sahibi olması hayal gibi gözüküyor. Bu yüzden öncelikle konut fiyatlarının kira fiyatlarını yukarıya doğru çektiği göz önüne alınarak mutlaka kira fiyatlarında belli bir süre için üst sınır sabitlemesi getirilmesinin etkili olacağını düşünüyorum.

"Fırsatçılığın önlenmesi için adam ben şu fiyattan satıyorum diyorsa hayır satamazsın o fiyattan denmeli"

"Fırsatçılığın önlenmesi için adam ben şu fiyattan satıyorum diyorsa hayır satamazsın o fiyattan denmeli"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, konut piyasasındaki fırsatçılık ve spekülasyonun konut alımını zorlaştırdığını söylerken, Cumhuriyet tarihinin konut konusunda en pahalı dönemini yaşadığımızı belirtti. Bu konuda acil önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Çakar, gıdadaki gibi dijital takip sistemi benzeri bir sistemin yanında fiyatlara bir sınır da getirilmesi gerektiğini söyledi. Çakar, sözlerine şöyle devam etti:

Fırsatçılığın önlenmesi için adam ben şu fiyattan satıyorum diyorsa hayır satamazsın o fiyattan denmeli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konum kampanyasının ardından fırsatçılar devreye girdi. Düşük ev alma kampanyasını fırsata çevirmek isteyenler internet sitelerindeki ilanların fiyatlarını hemen yükseltti. Bazı konutların fiyatlarında 850 bin liraya kadar artış dikkat çekti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın