Görüş Bildir
Haberler
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Savunan Siberfeminizm Nedir?

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Savunan Siberfeminizm Nedir?

Ümran Sanğu
07.06.2023 - 07:02

Siberfeminizm, toplumda oluşan erkek üstünlüğünü kaldırmak ve cinsiyet eşitliğini savunmak için teknolojinin gücü ile aktivizmin gücünü birleştirip kullanarak ortaya çıkan yeni bir harekettir. Bu harekette dijital platformlar kullanılarak direniş gösterirler. Birlikte siberfeminizmin dünyasına girelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siberfeminizmin kesiştiği yollar

Siberfeminizmin kesiştiği yollar

Kesişimsellik, siber feminizmin en önemli ilkelerinden birisidir. Cinsiyetin ırk, sınıf, cinsellik ve engellilik gibi türlerin kesiştiği şeyleri ele alan bir ilkedir. Siberfeminizm bu baskı türlerinin kesiştiği yerleri öğrenip, farklı kişilerin karşılaştığı aynı sorunları ele alıp daha kapsamlı düzenli bir hareket kurmak amaçlanır.

Feminizm ve teknolojiyi birleştiren hareket ise yine siberfeminizmdir. Günümüzde herkes teknolojinin imkanlarından faydalanmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurallarını ve farkındalık yaratmayı teknoloji sayesinde geniş kitlelere anlatıyorlar. Siber feministler, dijital platformlarda kendilerine alternatif alanlar yaratıyorlar.

Siberfeminizmin faydaları

Siberfeminizmin faydaları

Dijital platformlara önemli katkılar da bulunmuştur. Aktivizm, sosyal farkındalık yaratılmasını, kampanyalar yapılmasını ve baskı yapılan sisteme karşı gelmeye destek olur. Baskı görmüş insanların neler yaşadığını, birbirlerine destek olmalarını ve topluca çalışmalar yapmalarını güvenilir şekilde kolaylaştıran bir harekettir.

Dijital platformlar, eleştirmek ve ifade etmek özgürlüğü için olanaklar tanıdı. Dijital sanata girerek video sanatı, fotoğraf sanatı ve ağ sanatı gibi görevlerde bulunarak geleneksel baskıya karşı kendilerini hem geliştirmiş hem de kendilerini geliştirecek işler de bulunmuşlardır.

Siberfeminizmin zorlukları

Siberfeminizmin zorlukları

Siberfeminizm genel olarak güzel gelişmeler gösterse de zor olduğu noktalar da vardır.

  • Teknoloji kullanıcıların hepsi olmasa da hala cinsiyet ayrımcılığı yapan ve önyargıyla yaklaşan bir kesim var. Kadınlar yerine onları teknoloji platformlarında temsil eden isimler var. Bu temsil eksikliği toplumsal cinsiyet eşitliği hareketinin önünü kapatıyor.

  • Bazı eleştiriler ise siberfeminizmin dışlayıcı ve marjinal topluluklarının başarısız olabileceğini düşünüyor. Siberfeministler bu durumu değiştirmek için hareketlerini bilinçli bir şekilde sürdürüp kapsayıcı olarak çalışmaları gerekiyor.

Siberfeminizmin geleceği

Siberfeminizmin geleceği

Teknolojinin gelişmesiyle beraber siberfeminizm hareketi de gelişmeye devam ediyor. Yapay zeka, sanal gerçeklik ve blok zinciri gibi yeni popüler yollar ile farklı ve daha kapsamlı olasılıklara kapısını açıyor. Siberfeminizm, toplumsal baskılardan kurtulma, toplumsal düşünceyi değiştirme, meydan okuma ve eşit bir ortamı dijital platformlar ile yolunu açıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Çok güzel tam ben.. Ama keşke hepsi böyle basit olsa

Böyle Diom

feminizm eskidi artık, erkekler feminizmi de kendi çıkarları için kullanmaya başladı. karı gibi davranan, ağlak, ota boka alınıp trip atan, ibne gibi güçsüz ... Devamını Gör