Görüş Bildir
Haberler
TOGG CEO'su Yanıtladı: Yerli Otomobil Neden İtalya'da Üretildi? Tasarımı Bize mi Ait?

etiket TOGG CEO'su Yanıtladı: Yerli Otomobil Neden İtalya'da Üretildi? Tasarımı Bize mi Ait?

Yerli otomobilin SUV ve Sedan modelleri geçtiğimiz günlerde tanıtıldı ve büyük bir coşkuyla karşılandı. Ancak otomobillerin İtalya'dan gelmiş olması ve yerli otomobile çok benzeyen tasarımların daha önce tanıtılmış olması kafalarda soru işaretleri yarattı. TOGG şirketinin CEO'su Gürcan Karakaş işte o iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Şirketin yeni kurulduğunu ve imkanlar gereği araçların İtalya'da üretildiğini belirten Karakaş, 'Bundan sonraki aşamalarda böyle bir ihtiyacımız olmayacak.' dedi. Karakaş, yerli otomobilin 2018 yılında Pininfarina tarafından tasarlandığı ve Hong Kong'da tanıtıldığı iddialarına ilişkin ise 'Tasarımı Türkiye'deki hedef kitlemizin kriterleri doğrultusunda kendimiz, tasarım şirketimizle beraber belirledik.  Dışarıdan bakıldığında benziyor olabilir ancak üzerindeki çizgiler, verdikleri mesajlar tamamıyla farklı.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN Türk'te Hakan Çelik'in konuğu olan Türkiye'nin Otomobili Girişim Gurubu (TOGG) CEO'su Gürcan Karakaş yerli otomobil ile ilgili soruları yanıtladı.

Karakaş yerli otomobilin fiyatına ilişkin;

'Fiyat vermek ticari anlamda doğru değil. İki sene sonrası için mümkün de değil. Bir rekabetçi otomobil olmak zorunda. Böyle bir otomobil pazar payı almak isteseydi kimden pay alırdı deyip ona göre bir konumlandırma yapardık. İhraç pazarları bizden böyle bir otomobil beklemiyordu. Bu sürpriz bir otomobil oldu.' dedi.

Yerli otomobilin detayları için 👇

Markanın ismi ne olacak?

Markanın ismi ne olacak?

Yerli otomobilin markası ile ilgili tarih veren Karakaş şunları söyledi:

'Markamızın küresel rekabet anlamında temsil etmesi gereken ögeleri; özgün olması, özgüveninin olması, değişen dönüştüren ve samimi bir kimliğe sahip olması ve aynı zamanda da yenilikçi olması. Bunların hepsini kapsayabilecek bir isim peşindeyiz. Çalışmalarımız var. 150 tane ismin üzerinden gelerek eleyerek; aynı zamanda fonetik olarak, başka dillerde anlamı nedir? Yanlış anlaşılabilir mi? Onları tespit ediyoruz. O anlamda sürecin o kısmı ikincil derecede önemli. Ama önümüzdeki senenin ortasında marka lansmanımızı yapmak istiyoruz.'

Karakaş: 'Birbirinden farklı tasarımlar' 🎥

Pototip araçların Pirinfarina ile beraber İtalya'da üretildiğini söyleyen Gürcan Karakaş, 

'Doğal olarak biz yeni kurulan bir şirketiz. Böyle bir imkanımız henüz yok. Ama bundan sonraki aşamalarda böyle bir ihtiyacımız olmayacak.' dedi.

2018 yılında tasarlanan araçlarla benzerliğine ilişkin olarak ise;

'Tasarım dili olayı bir bütünsellik olayı. O bütünsellikteki çizgilerin, karakterlerin uyuşması önemli. Tasarımı Türkiye'deki hedef kitlemizin kriterleri doğrultusunda kendimiz belirledik. Tasarım şirketimizle beraber, bizim arkadaşlarımız belirledi. Burada böyle bir Türk baharatı olsun istedik. Böyle bir çizgi olsun istedik. Dışarıdan baktığınızda benziyor olabilir. 'Gürcan Karakaş saçlarını sola tarıyor, Hakan Çelik de sola tarıyor. Bunlar birbirine benzer' demek kadar birbirinden farklı tasarımlar. Yan yana koyduğunuz zaman üzerindeki çizgiler tamamıyla farklı. Kullanım amaçları farklı, verdikleri mesajlar farklı. Bahsedilen asyalı aracın önüne baktığınızda gülümser. Tipik bir asyalı. Ama bizim hedef kitlemiz gülümseyen bir otomobil istemedi. Vakur duruşu olan bir otomobil istedi. Ciddi bir otomobil istedi.' 

Gürcan Karakaş ayrıca yerli otomobil tasarımlarının tescillendiğini de söyledi.

Pininfarina'nın Hong Kong'lu Hybrid Kinetic için yaptığı tasarımlar yerli otomobile benzetilmişti 👇

Pininfarina'nın Hong Kong'lu Hybrid Kinetic için yaptığı tasarımlar yerli otomobile benzetilmişti 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda

Benzerlik sosyal medyada çokça konuşulmuştu 👇

Benzerlik sosyal medyada çokça konuşulmuştu 👇

Tasarım benzerliği konusunda siz ne düşünüyorsunuz?

Yerli otomobil solda, 2018'de tanıtılan tasarım sağda

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
328
191
88
45
35
23
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın