Görüş Bildir
Haberler
The Last Of Us Dizisiyle Gündeme Gelen "Zombi Mantarı" İstanbul'da Görüldü

The Last Of Us Dizisiyle Gündeme Gelen "Zombi Mantarı" İstanbul'da Görüldü

Bahadır
27.03.2023 - 18:45

The Last Of Us dizisine konu olan ve dizinin takipçileri tarafından oldukça merak edilen 'zombi mantarı' İstanbul'da görüldü. Bilimde kordiseps militarisi olarak bilinen mantarı, Mantar bilimi uzmanı (mikolog) Selime Semra Erol ve doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç, İstanbul Samandıra Ormanı'nda inceledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

The Last Of Us dizisiyle merak konusu oldu

The Last Of Us dizisiyle merak konusu oldu

Uzun araştırmalar sonucu İstanbul Samandıra Ormanı'nda kordiseps militaris mantarına rastlayan doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç ile tıbbi mantarlar konusunda akademik araştırmalar yapan mikolog Selime Semra Erol, tıbbi yönü bulunan zombi mantarına dair bilinmeyenleri paylaştı.

"Çin tıbbında şifa kaynağı"

"Çin tıbbında şifa kaynağı"

Doktora çalışmasını Düzce Üniversitesinde tıbbi mantarlar üzerine sürdüren Erol, kordisepsin farmakolojik nedenlerinden dolayı uzun yıllardır Çin geleneksel tıbbında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Mantar ailesinde 400'den fazla türüyle en fazla çeşidi bulunan cins olduğunu ifade eden bilim uzmanı, 'Bu mantarı asıl önemli kılan şey binlerce yıldan beri geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı olarak kullanılması.' dedi.

"Mesane tümörünü durdurucu etkiye sahip"

"Mesane tümörünü durdurucu etkiye sahip"

Dünyada Himalayalar'da, Tibet'te yüksek yerlerde yetişen bir mantar olan kordiseps militarisin özellikle Hindistan'da ve Çin'de gıda olarak tüketildiğini ve asıl önemli olanın içindeki kordiseps maddesi olduğunun aktaran Erol, '2010 yılında yapılan bir çalışma sonucunda kordisepsin insan mesane kanseri hücrelerinin çoğalmasını ve göçünü engellediğini ortaya koydu. Ayrıca bu tıbbi mantar, böbrek ve karaciğer hastalıklarıyla ilgili tedavilerde kullanılan etken maddeleri, bileşikleri içermektedir.' ifadelerini kullandı.

Kordiseps cinsine ait mantarların özellikle geleneksel Çin tıbbında günlük enerji seviyesini yükseltici ve metabolizmayı hızlandırıcı olarak kullanıldığını söyleyen Erol, Çin'in Pekin kentinde düzenlenen 1993 Ulusal Oyunları'nda bin 500, 3 bin ve 10 bin metre yarışlarında 5 dünya rekoru kıran üç koşucunun kordiseps sinensis aldıklarının ortaya çıktığını söyledi.

"Uzun yıllar ormanlarda aradım"

"Uzun yıllar ormanlarda aradım"

Doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç, bugüne kadar Türkiye'de 2 bin 500 mantar keşfedildiğini, bu mantarların 1000'den fazlasını ormanlarda bulup, 219 mantarın tadına baktığını söyledi.

En farklı mantarın kordiseps militaris olduğunu ifade eden Naim Güleç, 'Yaklaşık yirmi yıllık bir mantar serüvenim var. Bu mantarı uzun yıllar ormanlarda aradım ve çam kese böcekleriyle bir bağlantısının olduğunu yabancı bir kaynakta okuduğumda ormanlara giderek çam ağaçlarının üzerlerinde çam zararlısı olan çam kese böceğini aradım. Kaynaklarda soğuk havalarda mantarın yeryüzüne çıktığı söylendiği için 2015 yılında İstanbul'daki çam ormanlarında nihayet kordiseps militaris mantarını buldum. Ardından Ankara Üniversitesinden mikolog Doç. Dr. Ilgaz Akata'ya gönderdim. Bilimsel makale 2016 yılında yayımlandı.' dedi.

"İnsanları zombiye dönüştüreceği ütopyasına inanılıyor"

"İnsanları zombiye dönüştüreceği ütopyasına inanılıyor"

Güleç, The Last Of Us dizisinde kordiseps mantarının insanları zombiye dönüştüren bir salgın olduğunu ve dünyanın sonunun geleceğini gibi bir senaryonun işlenmesinin muhtemel nedeninin bu mantarın çam kese böceğinde olduğu gibi eklem bacaklıları ele geçirmesi olduğunu dile getirdi.

Güleç, 'Kordiseps mantarlarının insanın sinir sistemini ele geçirip zombiye dönüştüreceği ütopyasına inanılıyor. Bu bilimsel olarak mümkün gözükmüyor. Kordiseps mantarları 25 derecenin üstünde gelişim sağlayamıyor. Dolayısıyla vücut ısısı 37 derece olan insanda veya diğer memelilerde bu mantarın gelişmesi, vücudu ele geçirmesi ve herhangi bir zararın oluşması söz konusu değil. Esasında kordiseps tıbbi yönü olan bir mantar. Ben de her yıl düzenli şekilde topluyor ve çayını içiyorum. Ayrıca yemeği de yapılabilir.' şeklinde konuştu.

Kordiseps militaris mantarını kış aylarında, soğuk hava koşullarında herkesin bulup toplayabileceğini dile getiren Güleç, 'Çayını, önleyici tıp bağlamında tüketebilirler. Çünkü bu mantarın anti-tümör ve benzeri özellikleri var. Herkese araştırmayı, bulmayı, deneyimlemeyi tavsiye ediyorum.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gordon Brown

İşin içinde çin varsa uzak durun bence

Mert syl

kafa yapıyo mu, sihirliyse walla üşenmem atlar gelirim toplamaya. o beneklilerden aramaya Karadeniz'e gitmişliğimiz var. bulamadık gerçi yine Hollanda online... Devamını Gör

Thistle

Ophiocordyceps unilateralis cinsi zombi mantarı. Kordiseps militaris hakkında böyle bir yazı okumadım. Aynı türden oldukları açık ama aynı etkide mi? Millete... Devamını Gör