Görüş Bildir
Haberler
TEOG Sonuçlarının Açıklanması Ertelendi

TEOG Sonuçlarının Açıklanması Ertelendi

FreiGeist
24.06.2015 - 08:51 Son Güncelleme: 24.06.2015 - 12:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

TEOG yerleştirme puanlarının açıklanması bir soruya açılan dava nedeniyle ertelendi. Özel okullar erteleme nedeniyle kayıt işlemlerini durdurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bir soruya açılan davaya ilişkin mahkeme kararı beklendiğinden, yerleştirmeye esas puanların açıklanması idari mahkeme kararı sonrasında yapılacak.  

Yerleştirme puanları açıklandıktan sonra öğrenciler, 8. sınıfta girdiği ortak sınavların yanı sıra, 8,7 ve 6. sınıftaki yıl sonu başarılarının da içinde olduğu puanlarla tercih yapacak. 

Özel okul kayıtları durduruldu

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yapılan açıklamada, özel okulların kayıt takviminin iptal edildiği bildirildi. Dernek, gerek duyan özel okulların yaptıkları ön kayıtlarını, puanların değişmesi ihtimaline karşı yeniden hesaplanmak kaydıyla geçerli kabul edeceğini ve ön kayıtlarına devam edeceğini açıkladı.  

Bazı okullar ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yerleştirmeye esas puanlar resmen açıklanana kadar yapılan ön kayıtlarını iptal etti ve kayıt sistemlerini durdurdu.

Özel okullar sitelerinden duyuracak 

Puanlar, 26 Haziran Cuma akşamına kadar açıklanırsa özel okullar 27 – 28 Haziran Cumartesi – Pazar günleri ön kayıt yapacaklar veya yapmaya devam edecekler. 29-30 Haziran'da ise kesin kayıt yapılacak. 1-5 Temmuz tarihleri arasında da serbest kayıt sistemine geçecekler.  Özel okullar kayıt kurallarını ve kayıt takvimlerini, kendi resmi web sitelerinde ve okullarında velilerin görebileceği bir yerde ilan edecek.

Yerleştirmeye Esas Puanların daha geç bir tarihte açıklanması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği yeni takvime göre özel okulların yeni kayıt takvimi de kamuoyuna duyurulacak.

MEB, bir soruya açılan davaya ilişkin mahkeme kararı beklendiğinden, yerleştirmeye esas puanların açıklanmasının idari mahkeme kararı sonrasında yapılacağını duyurmuştu. MEB  devlet liselerinde 6-16 Temmuz'da başlayacak tercih dönemi ile ilgili bir açıklamada bulunmamıştı.

Devlet lisesine gitmek isteyen öğrenciler ise 6-16 Temmuz tarihleri arasında internet üzerinden tercih yapacak. Geçen yıl adresinden kilometrelerce uzak okullara, istemediği halde İmam Hatip Liselerine yerleştirilen öğrenciler nedeniyle sistem çok eleştirilmişti. Özel okula gideceği halde sistemde bir devlet okuluna yerleştirilmiş görünen öğrenciler nedeniyle de boş kontenjan kalmamıştı. Okul değiştirmek isteyen öğrenciler haftalar boyunca boş kontenjan için başvuru yapmıştı. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sistemini bu yüzden değiştirdi.

Özel okula giden devre dışı

Özel okula gitmekte kararlı olanlar kayıtlarını devlet okullarına tercih dönemi başlamadan tamamlamış olacak. Veliler özel okul konusunda önceden karar verip kesin kayıt yaptırdığında, Anadolu lisesi şansını kaybedecek. Ya da Anadolu lisesi için tercih dönemini bekleyecek. Ancak bu kez de özel okullara kayıt dönemi geçmiş olacak.

6-16 Temmuz’da devlet liseleri için tercihler internet üzerinden yapılacağı için tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak istiyorum” seçenekleri sunulacak. “Özel okula kayıt yaptırdım” şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak.

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti başlıyor

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti başlıyor

Puanların açıklanmasının ardından, 6-16 Temmuz'daki tercih döneminde, öğrencilere ve velilere, danışmanlık hizmeti verilecek.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada,TEOG sistemine ilişkin öğrencilerle yaptıkları geniş kapsamlı toplantılarda, öğrencilerin tercih döneminde kapsamlı rehberlik ve danışmanlık hizmeti alma taleplerinin bulunduğunun tespit edildiğini belirtti.

Bu talebi dikkate alarak, 81 ilde tercih danışmanlığı komisyonlarının oluşturulması için çalışmalara başladıklarını anlatan Güngör, komisyonların tüm Türkiye genelinde kurulacağını ve bu yönüyle ilk olacağını söyledi.

'7 bin 328 öğretmen görevlendirildi'

Komisyonlarda verilecek danışmanlık eğitimi için şubatta 100 formatör öğretmenin yetiştirildiğini, bu öğretmenlerin de 12 bin 899 rehber öğretmene eğitim verdiğini ifade eden Güngör, şu bilgileri verdi:

'Mayısta illere yazı göndererek, illerde tercih döneminde hizmet verecek komisyonlar oluşturmalarını istedik. Bu kapsamda, Türkiye çapında 2 bin 51 komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlarda, öğrencilerimize tercih dönemi olan 6-16 Temmuz'da danışmanlık hizmeti verecek 7 bin 328 öğretmen görevlendirildi.'

Komisyonların mesai saatlerinde çalışacağını dile getiren Güngör, ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonların oluşturulacağını kaydetti.

Kaynaklar: Al Jazeera ve AA 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0