Görüş Bildir
Haberler
Tarihi Mirasımız Tehdit Altında: 2 Bin Yıllık Apollon Tapınağı’nı Su Bastı

Tarihi Mirasımız Tehdit Altında: 2 Bin Yıllık Apollon Tapınağı’nı Su Bastı

Batuhan
26.11.2018 - 12:38 Son Güncelleme: 26.11.2018 - 14:16

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Didim'deki Milet Antik Kenti'nde yer alan 2 bin yıllık Apollon Tapınağı'nı su bastı. Tarihi tapınak kaynağı belirlenemeyen su sızıntısı nedeniyle tehdit altında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gökhan Kam'ın Milliyet'te yer alan haberine göre, 6 aydır tarihi merkezin zeminini kaplayan su birikintisi, yağışların başlamasıyla daha da arttı. Göletler oluşan tapınağın içerisindeki suyun kaynağını tespit etmek için jeofizik uzmanları ile Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi teknik inceleme başlattı.

"Şu an orada bir gölet oluşmuş durumda"

"Şu an orada bir gölet oluşmuş durumda"

Oluşan göletlerin zamanla tarihi dokuya zarar verebileceğini belirten Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz ise “Konuyla ilgili çalışmalara başladık. ASKİ’nin suyun kaynağının ne olduğuna dair tespit çalışmasını yapıp raporunu iletmesini bekliyoruz. Uzman bir hidroloğun veya jeoloğun teknik bir çalışma yapıp suyun kaynağını tespit etmesi gerekiyor. Teknik rapor geldiğinde biz de alınacak önlemelere ilişkin çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu an orada bir gölet oluşmuş durumda, zamanla tarihi dokuya zarar verecektir” dedi.

"Su sızıntısının sebebini tespit etmek için Alman kazı ekibi ve ASKİ ortak bir çalışma yapıyor"

"Su sızıntısının sebebini tespit etmek için Alman kazı ekibi ve ASKİ ortak bir çalışma yapıyor"

Tapınaktaki suyun kaynağının tespit edilemediğini belirten Milet Müzesi yetkilileri, “Alman kazı ekibi ve koruma kurulu tüm yaz boyunca konuyla ilgili çalışma yaptı. Jeofizik uzmanı ve ASKİ de inceleme yaptı, fakat suyun kaynağı bulunamadı. Yeraltı sızıntısı olabilir diye uzman jeologlar da inceleme yaptı. Şu an suyun kaynağının ne olduğuna dair bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey yok. Su sızıntısının sebebini tespit etmek için Alman kazı ekibi ve ASKİ ortak bir çalışma yapıyor. 3 bilim insanından görüş istendi. İçme suyundan gelen bir kaçaktan mı diye 2 tane sondaj kuyusu açıldı ve suyun analizi yapıldı.  Ancak su akıntısının bunlardan olmadığı tespit edildi. ASKİ’nin kapsamlı bir çalışma yapmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı. ASKİ yetkilileri ise, “Şu an sızıntının kaynağını tespit edemedik. Konuyla ilgili teknik çalışmalarımız devam ediyor” bilgisini verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
36
5
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
timur özer

Niye su bastı diye ağlanıyorsunuzki anlamadım. Benim babam orada yaşıyor her sene ziyaret ederim tapınağı ve içerisini bok götürüyor. Bira kutuları pet şişel... Devamını Gör

portside

üç beş taş için durduk yere kazı mı yapılır ? bırakın yıkılsın putlar. zaten yapanlarda müslümanda değildi. hepsi putperesti bunlar hep misyoner faliyeter. y... Devamını Gör

NewMoon

Günaydın ya tapınak yıllardır bu şekilde zaten yeni mi farkına varmışlar?