Görüş Bildir
Haberler
Sudoku Nedir? Ne İşe Yarar? Sudoku Nasıl Oynanır? Sudokunun Yararları Nelerdir?

Sudoku Nedir? Ne İşe Yarar? Sudoku Nasıl Oynanır? Sudokunun Yararları Nelerdir?

Dilan Aydemir
06.02.2020 - 12:00

Sudoku Nedir?

Gazetelerde, dergilerde sıklıkla karşılaştığımız sudoku nedir? Sudoku nasıl çözülür? İşte sudoku hakkında kesinlikle bilmeniz gereken bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sudoku, standart biçimde oluşturulan 9×9 boyutlarında bir grafik üzerinde çözülen ve her satırda, her sütunda ve 3×3 boyutluk her karede, 1’den 9’a kadar olan rakamların birer kez yer alması gerektiği temeline dayanan zeka oyununa verilen addır.

Sudoku, her yaştan insanın kolayca öğrenebileceği bir oyundur. Japonya'dan çıkan oyun, Japonca suuji wa dokushin ni kagiru (sayılar tek olmalı) kelimelerinin birleşiminden 'sudoku' tabirini almıştır. Rakam yerleştirme şeklinde anlaşılabilecek bir bulmaca türüdür.

Sudoku Nasıl Oynanır?

Oyunun amacı, dokuzar hücreden oluşturulmuş, 9 eşit kareye bölünmüş bir alanda, rakamları hiçbir şekilde tekrar etmeyecek şekilde dizebilmektir. Her satır ve her sütunda, 1’den 9’a kadar olan rakamları sadece bir defa kullanıp dizebilmeyi başarmak gerekir. Aynı şekilde kalın ve belirgin çizgilerle ayrılmış her kutunun içinde de, 1’den 9’a kadar olan rakamlar birer defa kullanılmalıdır.

Sudoku bulmacaların büyüklüğüne ve çesidine göre isimlendirilir. En bilineni 9x9 boyutlarındaki klasik sudokudur.  9x9 boyutlarında, 9'ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşur. 1'den 9 kadar olan rakamlar 81 kareye belirtilen kurallara göre yerleştirilerek oynanır. Bazı rakamlar sudoku içine yerleştirilmiş olarak verilir.

Sudoku Kuralları

Sudoku Kuralları

Bütün sudoku çeşitleri için üç temel kural geçerlidir. 

* Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

* Her bölgede tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa yer almalıdır.

50'ye yakın sudoku çeşidi vardır ve devamlı yenileri üretilmektedir. Klasik sudoku, bölgesel sudoku, ardışık sudoku, ardışıksız sudoku, multi sudoku, köşegen sudoku, toplamlı sudoku, zincir sudoku en bilinenleridir ve kendi içlerinde özel kuralları vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boyutuna Göre Sudokular

Boyutuna Göre Sudokular

Sudoku 4x4, 6x6, 9x9 gibi birçok boyutta oynanır.

4x4 sudoku, 4'er karelik 4 bölgedeki 16 kareden oluşur, 1'den 4'e kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.

6x6 sudoku, 6'şar karelik 6 bölgedeki 36 kareden oluşur, 1'den 6'ya kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.

9x9 sudoku, 9'ar karelik 9 bölgedeki 81 kareden oluşur, 1'den 9'a kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.

Sudokunun Yararları Nelerdir?

Sudoku zihin açan bir oyundur. Düzenli oynayanlarda beyindeki kıvrımları arttırdığı, olaylara farklı bakış açılarıyla baktırdığı, problem çözme yeteneği kazandırdığı, kolay çözüm yolları bulma konusunda bireyleri geliştirdiği gözlemlenmiştir.

  • Konsantrasyonu arttırır.

  • Zekayı geliştirir. 

  • Yaratıcılığı arttırır.

  • Zihni dinlendirir, stresi azaltır.

  • Kuralları çok kolaydır.

  • Süre tutarak ya da zorluk seviyesini arttırarak kendinizle yarışabilirsiniz.

  • Matematik problemlerini çözme becerisini arttırır.

  • Hafızayı güçlendirir. 

  • Unutkanlığı azaltır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
49
20
18
12
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın