Görüş Bildir
Haberler
Stephen King'in Okuyucuları Tarafından En Çok Sevilen 10 Eseri

Stephen King'in Okuyucuları Tarafından En Çok Sevilen 10 Eseri

B777
25.05.2017 - 13:40

Stephen King Türkiye Facebook grubunda Stephen King severlere “En Sevdiğiniz 10 Stephen King Eseri Nedir?” diye soruldu ve bu kitaplara 10’dan 1’e doğru puan vermelerini istendi. Katılanların oyları tek tek sayılarak Türkiye’deki Stephen King severlerin en çok sevdiği 10 Stephen King eserini ortaya çıkmış bulunmakta. Stephen King okumaya yeni başlayanlar ya da başlamayı düşünenler için rehber niteliğindeki bu yazı, sizlere fikir verecektir. Karşınızda ustanın birbirinden güzel eserlerinden öne çıkan 10 eser:

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Sadist (Misery) Puan: 36

10. Sadist (Misery) Puan: 36

Stephen King’in 1987 yılında yayınlanan, psikolojik gerilim türündeki romanı, 1988 yılında Dünya Fantezi Ödülleri‘ne aday olmuştur. 1990 yılında aynı isimle sinemaya uyarlanan roman, Misery Chastain ismindeki seri roman yazarı Paul Sheldon’un başından geçen olayları anlatır. Paul Sheldon, Misery Chastain serisine son vermek istemektedir. Son kitabını bitirdiği otelden arabası ile ayrılır fakat yoğun tipi nedeniyle kaza yapar. Kendisini bulan Annie Wilkes ismindeki eski hemşire aynı zamanda Paul’un “bir numaralı hayranı” olduğunu söylemektedir. Paul, en büyük hayranının evinde tedavi olurken hayatının en büyük korkularını yaşayacağından habersizdir.

Kitabın büyük bir bölümü tek bir odada geçmektedir. Bu nedenle King, gerilimi çok iyi yansıtmaktadır. Annie Wilkes, ustanın dünyasındaki en psikopat karakterlerden biri olarak görülmektedir. Eserin sinema uyarlamasında Annie Wilkes rolünü Kathy Bates oynamıştır ve bu rolü ile “En İyi Kadın Oyuncu” Oscar’ını kazanmıştır.

9. Kara Ev (Black House) Puan: 38

9. Kara Ev (Black House) Puan: 38

Stephen King’in kendisi gibi korku-gerilim yazarı Peter Straub ile birlikte yazdığı ikinci romandır. İlki 1984 yılında çıkan Tılsım (The Talisman) romanıdır. İkili yıllar sonra bir araya gelerek Jake Sawyer’ın hikayesine devam etme kararı alırlar ve 2001 yılında Kara Ev ortaya çıkar.

Jake Sawyer artık bir yetişkindir ve çocukluğunda yaşadıkları bir rüyadan ibarettir. Polis olarak, görev yaptığı kasabada meydana gelen psikopatça çocuk cinayetleri üzerine “Balıkçı” ismi verilen bir seri katili aramaya başlar. Olaylar onu ormanın derinliklerinde yer alan kara bir kulübeye getirir. Bu kulübeye girdiğinde olayların görünmeyen korkunç yüzüyle karşılaşacaktır.

Derin betimlemeleri ve yazarların kendilerin kasabada dolaşan iki karga olarak gördükleri ilginç anlatımı ile Kara Ev, hem edebi olarak öne çıkan hem de hayal gücünü zorlayan bir eser olarak dikkat çekmektedir.

8. Uykusuzluk (Insomnia) Puan: 44

8. Uykusuzluk (Insomnia) Puan: 44

Stephen King’in 1990-1993 yılları arasında 3 yılda bitirdiği bu roman, ustanın Yazma Sanatı isimli kitabında “Yazmış olduğum ilk ve tek planlı romandır” şeklinde betimlenmiştir. Ülkemizde Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan bu roman, hakları tekrardan satın alınmadığı için yeni baskısı yapılamıyor. Bu nedenle King okurlarının bir çoğu tarafından aranıp bulunamayan kitap olarak da adlandırılabilir.

Uykusuzluk, Ralph Roberts isminde, hayatının son demlerini yaşayan bir adamın hikayesini anlatıyor. Eşini kaybeden ve uykusuzluk problemi ile boğuşan Ralph, hayal mi gerçek mi olduğunu anlayamadığı bazı olaylar yaşamaktadır. Diğer insanların göremediği bazı yaratıklar, insanların sağlık durumunu ve kalan ömrünü gösteren haleler Ralph’ı bilinmezliğin içine itecektir.

7. Yeşil Yol (The Green Mile) Puan: 47

7. Yeşil Yol (The Green Mile) Puan: 47

Yeşil Yol’dan çok fazla bahsetmeye gerek yoktur aslında… Stephen King’i okuyan ya da okumayan kim varsa “Yeşil Yol” onların gönlünde yer etmeyi başarmış bir eserdir. Yeşil Yol’un dünyada bu kadar tanınmasının nedeni 1999 yılında çıkan, 4 Oscar adaylığı bulunan sinema filmidir.

Stephen King, Yeşil Yol eserinde farklı bir yol izleyerek kitabı bölüm bölüm kısa roman serisi şeklinde yayınlamıştır. 1996 yılında yayınlanan 6 bölümden oluşan kısa romanlar en çok satanlar listesine girmeyi başarmıştır. 1999 yılında eser sinemaya uyarlandıktan sonra 6 bölümden oluşan kısa romanlar tek bir kitap altında toplanarak basıldı. Tek kitap halindeki basım da en çok satanlar listesine girmeyi başardı.

Yeşil Yol, 1930’larda ABD’de idam cezası almış mahkûmların bulunduğu Could Mountain hapishanesinin E bloğunda geçer. Ölüm sıralarını bekleyen mahkûmlara bir isim takılmıştır: “Yürüyen ölü”. Mahkûmlar ‘İhtiyar Sparky’ (Kıvılcım saçan) diye adlandırdıkları elektrikli sandalyede cezalarının infaz edilmesi için sıralarını beklerlerken, buraya getirilen dev cüsseli ve saf kalpli John Coffey adındaki mahkûm başta Paul Edgecombe olmak üzere herkesin hayatını değiştirecektir.

Romanıyla ve filmi ile yürek burkan bir hikayeye sahip olan Yeşil Yol, Stephen King’in korku-gerilim türü dışında bir eser ortaya çıkardığında da ne kadar başarılı olabileceğini kanıtlamıştır.

6. Duma Adası (Duma Key) Puan: 55

6. Duma Adası (Duma Key) Puan: 55

Şu ana kadar listeye giren romanlar arasında ilk defa ustanın son dönem kitaplarından birini görüyoruz. Duma Adası 2008 yılında çıkan ve çıktığı gibi de en çok satanlar listesinde zirveye oturan bir romandır. Müthiş bir hayal gücüne sahip olduğu için Stephen King okuyucuları tarafından bir hayli beğenilen kitap kapak tasarımıyla da dikkat çekiyor.

Roman, Edgar Freemantle ismindeki bir müteahhitin inşaat alanında geçirdiği kaza ile başlıyor. Edgar bu kaza sonucu sağ kolunu kaybeder, konuşma ve düşünme yetisini hasara uğratır. Her şey bu kazadan sonra değişir. Evliliğini sonlandıran Edgar, büyük bir bunalımdayken psikoloğunun önerisi ile Florida’daki Duma Adası’na gider. Burada resim yapmaya başlayan Edgar, münzevi yaşamının duvarlarını yıkar, dostlar edinmeye başlar. Wireman’la kökleri Duma Adası’nın derinliklerine uzanan yaşlı Elizabeth’le tanışır. Harikalar yaratan becerisi onun silahı olur. Elizabeth’in geçmişinden sayfalar açılıp kadının çocukluğundaki hayaletler ortaya çıkınca onarılmaz yıkımlar başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. 22/11/63 (11/22/63) Puan: 60

5. 22/11/63 (11/22/63) Puan: 60

Listenin beşinci sırasında yine bir son dönem Stephen King eseri karşımıza çıkıyor. Sadık Okuyucu’lar tarafından çok beğenilen 22/11/63, adından da anlaşılacağı üzere Amerika’nın 33.Başkanı J.F.Kennedy’nin suikastine ışık tutuyor. Bu ışık Stephen King’den olunca, normal bir şey beklemek yanlış olur tabii.

ABD’nin otuz beşinci başkanı John Fitzgerald Kennedy, 22 Kasım 1963 cuma günü saat 12.30’da Dallas’da Lee Harvey Oswald tarafından öldürülür. Bu ölüm soğuk savaşın hüküm sürdüğü dünya üzerinde dengelerin değişmesine yol açtığı gibi bu suikasta şahit olan birçok Amerikalının üzerinde derin izler bırakır. Bir devir bir cinayetle kapanmış, tarihin akışı bambaşka bir yöne doğru değişmiştir.

Edebiyat öğretmeni Jake’e hayatının sırrını veren arkadaşı Al, 9 Eylül 1958’e gidebilmesini sağlayan bir tavşan deliği keşfetmiştir. Al, Jake’den J.F. Kennedy suikastını engellemesini ister. Geçmişe yaptığı kısa süreli yolculuk ve bu istek karşısında şaşkına düşen Jake, bu isteği kabul eder ve George Amberson olarak 1958-1963 yılları arasında Maine, Derry, Jodie Kasabası ve Dallas’da geçireceği yaşamına ilk adımını atmış olur.

4. Medyum (The Shining) Puan: 68

4. Medyum (The Shining) Puan: 68

Stephen King’in yayınlanan üçüncü romanı olan Medyum, hem kitabı ile hem de sinema filmi ile popüler bir eserdir. 1977 yılında yayınlanan roman, korku-gerilim öğeleri ile hemen dikkatleri çekti. 1980 yılında ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlandı. The Shining, günümüzün en kült korku-gerilim filmleri arasında gösteriliyor.

Medyum, Jack Torrance adında bir yazarın, alkolü bırakarak kendisi ve ailesinin hayatını yeniden düzene koyma çabaları sırasında, dağ başındaki bir otelin bakıcılık işini kabul etmesiyle başlar. Jack Torrance hem ailesiyle birlikte yerleştikleri bu bomboş otelin kış bakımını yapıp, hem de yarım kalan kitabını tamamlamaya çalışırken, otelin karanlık geçmişiyle ilgili garip ve korkunç şeyler olmaya başlar. Overlook Oteli, Jack ve ailesinin üzerine bir kabus gibi çökecektir.

Medyum, Stephen King’in Amerika’da en çok satan romanlarındandır ve yazarın “Korku-Gerilim Yazarı” olarak perçinlenmesini sağlamıştır.

3. Mahşer (The Stand) Puan: 77

3. Mahşer (The Stand) Puan: 77

Stephen King’in en beğenilen ve en ünlü eserlerinden olan Mahşer, yazarın yayınlanan dördüncü romanıdır. 1978 yılında yayınlanan roman, öncelikle kalınlığı ile dikkatleri çekmiştir. Bin sayfanın üzerindeki roman, klasik iyi-kötü savaşına farklı bir soluk getirmeyi başarmıştır.

Bir araştırma merkezinden deneylerle üretilmiş bir süper grip virüsü kaçar ve dünyanın her bir köşesine yayılır. Sadece sayıları belli olmayan bir grup hayatta kalır. Bu dünya nüfusunun yüzde biri kadardır. Hayatta kalan kişiler rüyalarında iki kişiyi görürler. Biri dünyanın en yaşlı kadını Abagail Ana, diğer tarafta ise uzun süre dünyanın üzerinde yaşamış cehennemden kopma bir parça Randall Flagg. İnsanlar bu ikisinden birini seçmek zorundadır. Ancak kaçınılmaz bir gerçek ise iyi ve kötünün çarpışmasıdır.

Kitap devlet otoritesinin yok oluşunu, bilinen tüm düzenlerin bir anda yıkılabileceğini anlatan başarılı bir kitaptır. Bütün bu yaşananlara rağmen yeni kurulan toplumda insanların güç için neler yapabileceklerini de gözler önüne başarılı bir şekilde seriyor.

2. Hayvan Mezarlığı (Pet Semetary) Puan: 139

2. Hayvan Mezarlığı (Pet Semetary) Puan: 139

Stephen King’in en çok bilinen romanlarından biri olan Hayvan Mezarlığı, Türk Sadık Okuyucuların bir çoğunun listesinde üst sıralarda yer alıyor. Aslında bu kitaba “Yeni Başlayanlar İçin Stephen King Romanı” ismi verilebilir. Çünkü Hayvan Mezarlığı bir çoğumuz için okuduğumuz ilk Stephen King romanıdır. Stephen King okumaya başlayacak olan birine de ilk önerebileceğiniz kitap olabilir.

1982 yılında yayınlanan roman, Stephen King’in en sert romanlarından biri olarak gösterilir. King, kitabı yayınlamadan önce bu tedirginliği yaşadığından bahsetmiştir.

Louis Creed Maine Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan bir doktordur. Kızı Ellie, oğlu Gage ve karısı Rachel ile birlikte  kredi borçlarının altına aldıkları evlerinde klasik bir aile yaşantısı sürmektedirler. Karşı komşuları olan Jud ve Norma aileye sıcak bir karşılama yapmıştır ama Louis oraya hiç taşınmamış olmayı dileyecektir.

King, kasabadaki çocukların ölen hayvanlarını gömdükleri bir hayvan mezarlığından başlayarak konuyu o kadar ilginç yerlere taşır ki Louis’in çaresizlik içerisinde girdiği kısır döngü sizi derinden etkilemektedir. King’in çocukken ölen hayvanını gömdüğü bir hayvan mezarlığından etkilenerek bu kitabı yazdığı söyleniyor.

1. O (It) Puan: 144

1. O (It) Puan: 144

King’in 1986‘da yayınladığı romanı, bir çok okurun kabusu olmayı başarmıştır. Kitap Amerika’da büyük bir başarı kazanmış, o yılın en çok satan kitabı olmuştur. Aynı yıl Bram Stoker ödülüne de layık görülen kitap, aynı mahşer gibi bin sayfanın üzerinde olmasıyla da dikkat çekmektedir. Ayrıca Pennywise ismindeki Palyaço görünümlü korku karakterinin de Amerikan korku kültürüne kazınmasını sağlamıştır.

Derry’de insanlıktan önce dünyaya gelen bir yaratık, insanların yerleşiminden sonra kanalizasyonlarda yaşamaya başlamıştır. Bu yaratık 27 yılda bir uyanıp insanları öldürmektedir. En çok da çocukları öldürür. Çocukların korktukları şeylerin kılığına girebilmektedir. Normalde ise çocukların dikkatini çekebilmek için palyaço kılığında dolaşır. Kendilerine Kaybedenler Kulübü ismini veren bir grup çocuk, kasabadakilerin görmezden geldiği bu yaratığa karşı savaşırlar. 1958’de onu yaralarlar. İlk raundu kazanan çocuklar, O’nun geri dönmesi durumunda yeniden oraya gelerek savaşacaklarına söz verirler. 27 yıl sonra beklenen an gelmiştir…

Stephen King’in en korkunç romanlarından biri olarak gösterilen “O”, 1990 yılında televizyon için yapılan bir mini dizi uyarlamasına sahiptir. Bu yazıyı yazdığımız tarihte henüz vizyona girmese de 2017 yılında iki bölümden oluşacak bir sinema filmi ile yeniden korku salmaya hazırlanmaktadır. 1990’daki yapımın üzerinden 27 yıl geçmesi de düşündürücüdür…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
39
9
5
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Stephen king,bir efsane, dünyanın en iyi yazarlarından birisi, hayal gücüne de ayrıca hayranım

Volkan Uğraç

Yazı stephenkingtürkiye.com sitemizde benim tarafımdan yazılmıştır arkadaşlar. Üyelerin puanlaması sonucu oluşmuş bir listedir.

Enes Çetin

ruhlar dükkanı da süperdir